Fritak fra vurdering i kroppsøving

Du kan søke om fritak for vurdering med karakter i fagene norsk sidemål og kroppsøving. 

Frist for søking er henholdsvis 15. september for norsk sidemål og 15. oktober for kroppsøving.

Fremgangsmåte

Det er en forutsetning for fritak at tilrettelagt og tilpasset opplæring er forsøkt gjennomført over tid, og at faglærer har konkludert med at vurdering med karakter ikke er mulig.

Rutinen er derfor som følger:

1. Eleven legger frem dokumentasjon på sine utfordringer for faglærer.

2. Faglærer samtaler med eleven om aktuelle tilpasninger i opplæringen og videre saksgang.

3. Dersom det viser seg at tilpasningsbehovet er av et omfang som kan vurderes med karakter, avsluttes saken.

4. Dersom den tilpassede opplæringen ikke kan vurderes med karakter, lager faglærer en avtale sammen med eleven med oversikt over den tilpassede opplæringen og hvordan faget skal gjennomføres og bestås. Begge parter skriver under avtalen.

5. Elevens dokumentasjon og den ferdige avtalen med faglærer legges ved den digitale søknaden om fritak fra vurdering som det nå kan søkes om i VIS.

6. Elever som er fritatt fra vurdering med karakter i kroppsøving skal likevel delta i opplæringen. Eventuelt fravær i faget skal synliggjøres på totalfraværet.

Rettslig grunnlag

I Opplæringsforskrifta §9-23 om «Fritak frå vurdering med karakter i kroppsøving», står det følgende:

Elevar har rett til fritak frå vurdering med karakter i faget kroppsøving dersom den tilpassa opplæringa elevane får etter Opplæringslova §11-1, ikkje kan vurderast med karakter.

Kommunen eller fylkeskommunen avgjer søknader om fritak.

Begrunnelse og klage

Begrunnelse

Etter å ha mottatt vedtaket, kan man kreve begrunnelse, etter reglene i Forvaltningsloven §§24 og 25. Dette kan man kreve innen klagefristen på tre uker etter at man har mottatt svar.

Klageadgang

Man kan klage på vedtaket (jfr. Forvaltningsloven §28), og fristen for å klage er tre uker fra man har mottatt vedtaket (jfr. Forvaltningsloven §29). Klagen bør være skriftlig, og man bør også begrunne klagen. Klagen sendes til skolen ved rektor. Dersom skolen ikke er enig i klagen din og ikke omgjør vedtaket, vil den sendes til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, som er endelig klageinstans.

Man har rett til å se dokumentene i saken, jf. Forvaltningsloven §§ 18 og 19.