Haldenelever i norgestoppen

Halden videregående skole er jevnlig representert i ulike elevkonkurranser landet ut. Denne gang hevdet vi oss sterkt i NM for ungdomsbedrifter og i finalen i Ung i trafikkens DeathTrip-finale.
 

- Det var Gabriel Bjørling som representerte skolen i finalen tirsdag denne uken, sier Tonje Kornelie Russvoll, lærer ved informasjonsteknologi og medieproduksjon (IM).

Haldengutten fikk støtte fra hele klassen og to av sine lærere i arrangementet som fant sted på Klingenberg kino, og var til slutt igjen som en av tre finalister i kategorien «Beste interaktive produkt».

Gabriel Bjørling

Hele 45 bidrag kom inn i denne kategorien i DeathTrip hvor videregående skoler over hele landet konkurrerer om å lage den beste kampanjen for å forebygge ruskjøring blant ungdom.

Bjærlings bidrag «Ikke rør hvis du dør» var altså svært nære førstepremien på 30.000 kroner.

- Dette er tredje året vi deltar, og vi har kommet til finalen alle tre årene. Men aldri vunnet dessverre. Men det er  en bragd bare å bli nominert. Videregående skoler fra hele Norge deltar, både innen IM og MK (medier og kommunikasjon. Så dette er uansett veldig gøy, oppsummerer Russvoll.

- Jeg lærte veldig mye av den dagen, inkludert hva som er viktig å tenke på når man lager slike produkter, hva målgrunnen ser etter, og hvordan man presenterer et slikt produkt med mye informasjon om det, sier Bjørling selv.

Blant de beste UB-ene
Litt lenger nord for Klingenberg, nærmere bestemt på NOVA Spektrum på Lillestrøm, forsynte noen andre haldenelever seg godt av premiebordet. 

Barnas Bånd UB. Fra venstre: Amalie kanestrøm, Eline Eriksen, Ella Wang, Ingrid Christoffersen, Thea Sandberg.

Rett Rundt Hjørnet UB og Barnas Bånd UB hadde tidligere i år gjort det rått på fylkesmesterskapet, og var dermed også Østfolds representanter i norgesmesterskapet.

- Begge ungdomsbedriftene tok med seg priser hjem, forteller Alexander Norvald, UB-koordinator og faglærer i økonomi og entreprenørskap.

De tok pallplasseringer i beste forretningsplan, sosiale entreprenører, regnskap, HR og innovative produkt.

- I tillegg fikk de flere nominasjoner til andre priser. Rett Rundt Hjørnet var dessuten rett unna pallen under kåringen av Norges beste ungdomsbedrift 2024. Uansett imponerende god innsats av elevene våre, sier Norvald.

Skryter av faget
-  Å drive UB gjennom et helt år gir mulighet for læring og selvutvikling på en måte ingen andre fag er i nærheten av å kunne måle seg med, sier Thea Josefine Sandberg, daglig leder i Barnas Bånd UB.

Rett Rundt Hjørnet UB. Fra venstre: Eirik Antonio, Peder Antonsen, Ingerid Engedahl-Nilsen, William Bøhn, Leon Viggo Erlandsson.

- Det var en utrolig spennende opplevelse med å delta i NM. Vi jobbet hardt og la ned mye tid og innsats i å utvikle vår ungdomsbedrift. Det har vært perioder hvor vi fikk utfordret oss selv max, men vi sitter igjen med masse erfaring om forretningsdrift og samarbeid. Det var virkelig et stolt øyeblikk for oss å se at vårt harde arbeid ble anerkjent, sier Ingerid Engedahl-Nilsen, daglig leder i Rett Rundt Hjørnet UB.

Sandberg setter spesielt pris på at det tilbys praktiske fag som entreprenørskap og bedriftsutvikling  ved skolen hvor det legges til rette for muligheter som dette.

- Jeg tror de fleste ungdommer har godt av et sånt type fag da det engasjerer og tilbyr litt sunn konkurranse mellom hverandre, noe jeg tror flere trenger i skolehverdagen sin. Man glemmer fort at det faktisk er et fag hvor vi får karakter, noe jeg også tror er en del av at vi kom så langt da alt vi har gjort har vi gjort fordi vi oppriktig syntes det er gøy og har lagt inn mye innsats hele veien.