1 Politisk organisering
Østfold fylkeskommune er en politisk styrt organisasjon med viktige oppgaver som tjenesteyter, samfunnsutvikler, myndighetsutøver og demokratisk arena. Gjennom regionreformen er fylkeskommunen tilført nye oppgaver, ansvar og forventninger. Oppdraget påvirkes også av lokale, nasjonale og internasjonale forventninger. Tverrfaglig samhandling, medvirkning, mobilisering og nettverksbygging med viktige samarbeidsaktører i Østfoldsamfunnet, nasjonalt og internasjonalt, står sentralt når Østfold fylkeskommune skal løse sin samfunnsutviklerrolle, bidra til omstilling og møte endrede behov i samfunnet. Østfold fylkeskommune vil sikre bærekraftig utvikling i “alt vi gjør” tråd med kommunelovens formålsparagraf.
Østfold fylkeskommune styres etter formannskapsmodellen. Fylkestinget er øverste styrende myndighet. Fylkestinget har ansvar for politikkutforming og for rammene for fylkeskommunens utvikling gjennom vedtak av overordnede mål, prinsipper og strategier, og vedtak om årsbudsjett og økonomiplan.
For å få en effektiv drift og reell politisk styring har fylkestinget fordelt fylkestingets ansvarsområder på et fylkesutvalg og tre hovedutvalg som dels forbereder det politiske arbeidet med viktige saker, og dels er delegert myndighet på fag- og politikkområder. Til grunn for arbeidsfordelingen og arbeidsvilkår og med basis i nye Østfold fylkeskommunens rammebetingelser, har fylkestinget lagt til grunn følgende prinsipper:
- Være en demokratisk arena med tillit og gode dialogarenaer for samarbeid og medvirkning, og mellom flertallet og mindretallet. Til organer og arenaer med flere folkevalgte, bør flertallet og mindretallet gjennomgående være representert.
- Tilrettelegge for god utøvelse av folkevalgtes styrings- og ombudsrolle.
- Ha tydelige og effektive ansvars- og beslutningslinjer, og god arbeidsfordeling mellom hovedutvalgene.
- Ha hovedutvalg som speiler fylkeskommunens oppgaver, legger til rette for tverrfaglig og helhetlig arbeid med virkemidler og løsninger, og med beslutningsmyndighet innenfor sitt ansvarsområde.
- Ha omforente løsninger, og sørge for at alle partier blir involvert uavhengig av størrelse.
- Tilrettelegge fylkestingets arbeid som et godt politisk verksted for strategisk politikkutforming.
- Benytte saksordførerfunksjon i enkelte saker som verktøy for gode politiske prosesser og kommunikasjon om politiske saker.
- Gi fylkestingsrepresentanter meningsfulle oppgaver med verv i andre politiske organer, og tilstrebe at vararepresentanter brukes i sammensetningen av politiske organer for en god arbeidsfordeling.
- Det skal være åpenhet og ryddighet i alle ordninger for godtgjøringer og støtteordninger til folkevalgte og partigruppene.
- Det bør tilstrebes at folkevalgte ikke mottar mer enn 100 prosent godtgjøring samlet for verv i Østfold fylkeskommune kombinert med kommunale verv. Det er et anliggende for partiene selv å ha fokus på forholdet når valglister utarbeides og i egne etiske retningslinjer.
- Dersom folkevalgte velges til tillitsverv i offentlige, private eller internasjonale organer, kan de motta godtgjøring for slike verv. Den folkevalgte skal orientere fylkesordføreren v/politisk sekretariat om slike godtgjøringer.
I tillegg til arbeidsdelingen mellom fylkestinget og styringsorganene, består den politiske organisasjonsmodellen av flere lovbestemte utvalg og medvirkningsorganer med definerte funksjoner spesifisert i egne reglementer.
Organisasjonsmodellen under gir en oversikt:
Øvrige styrer, råd og utvalg
- Saksfordelingsutvalget
- Partssammensatt utvalg
- Eldrerådet
- Flerkulturelt råd
- Rådet for personer med funksjonsnedsettelser
- Ungdommens fylkesråd
- Yrkesopplæringsnemnda
- Trafikksikkerhetsutvalget
- Klagenemnda
- Karakterklagenemda