Trygve Slagsvold Vedum
Ingunn Schult
Politikk
Vedum startet med å si at det er politikk i så og si alt vi omgir oss med. Det er ikke bare kjedelige dokumenter, men det er saker som opptar folk, og som har innvirkning på den enkeltes hverdag.
Politikk handler om alt fra priser på matvarer til veibygging, helse, skole og mye mye mer. Og det er politikerne som må ta de mange, og ofte vanskelige, avgjørelsene som påvirker både deg og meg.
I dag ville Vedum forsøke å alminneliggjøre politikken, og fortalte om hvordan ting egentlig er, og hvordan ting foregår “bak veggene” på Slottet, i Regjeringen og på Stortinget.
Slottet
Med førstehåndserfaring, fortalte Vedum om hvilken rolle og myndighet kongen har, når statsrådene hver uke er på møte på slottet til “Kongen i statsråd”.
Monarkiet og de ulike rollene i Regjeringen har stor betydning som ramme for hvordan det politiske systemet i Norge er. Den enkelte handler på vegne av sin posisjon og rolle – ikke som privatperson.
Ved “Kongen i statsråd”, legges saker frem for kongen, som har “siste ord” i saken. Da svarer han “ja vel” eller “nei vel” på det som blir fremlagt. Kongen har også det endelige ordet i forhold til å kunne benåde noen.
Kongen svarer “Ja vel" og "nei vel”.
Regjeringen
Den største forskjellen på Regjeringen og Stortinget, er at Regjeringen driver med “hverdagsstyringen” av landet (den utøvende makt), mens Stortinget vedtar lover (den lovgivende makt).
Regjeringen jobber for at Norges innbyggere skal ha det så trygt og godt som mulig, også med tanke på fremtidige generasjoner.
På det meste kan de behandle 120-130 saker i løpet av en uke. Og da er det en fordel at det er vedtatt at en sak ikke skal fremstilles på mer enn to sider.
Vedum pleier å si, spesielt til ferske politikere, at man må huske på at hver minste ting man tar en avgjørelse på, vil få følger for noen – store eller små – enten det er for ett menneske eller mange.
En ting som ikke fremkommer i media, er all tiden de også bruker på å øve på beredskap – kanskje spesielt de siste årene. De trener på scenarier der det kan oppstå kriser mht. økonomi, mattilførsel, digitalt, naturhendelser, og mye mer. De har beredskapsplaner på veldig mange områder.
På spørsmål fra salen om det er noe Vedum gjerne ville ha endret ved nåværende system, var svaret; “Ja, Regjeringen burde behandlet færre (små) saker, og kunnet konsentrere seg mer om de vanskeligere spørsmålene”.
Stortinget
Det sitter 169 representanter på Stortinget, og 9 av de er fra Østfold. I motsetning til i flere andre land, så sitter våre politikere samlet fylkesvis, ikke partivis. Vedum mener dette er konfliktdempende, og fornuftig med tanke på at det er lettere å prate med hverandre på tvers av partier.
Alle som sitter på Stortinget er demokratisk valg av folket, og representerer i første omgang sitt fylke.
Stortingets hovedoppgave er å kontrollere Regjeringen. I tillegg er det Stortinget som vedtar lover og statsbudsjettet.
Alle – det vil si folket – kan komme til Stortinget og være med på stortingsmøter fra galleriet.
“Spørretime”
Avslutningsvis åpnet Vedum for "dagens spørretime”.
Første spørsmål gikk på om det egentlig er noen vits i å stemme, for det blir jo bare koalisjonsregjering likevel, uten at noen får særlig gjennomslag…
- Vedums svar var at det stemmer at det blir mange kompromisser om det er mer enn ett parti i regjering. Det betyr likevel noe at folk stemmer, for politikken til de regjerende partiene vil bli retningsgivende. Det skaper også stabilitet over tid, slik at det ikke blir store revolusjonerende endringer fra en regjering til en annen.
Vedum ble også bedt om å si noe om hva “sperregrensa” er.
- Det er en bestemt ordning som er ment å sikre demokratiet. I Norge er sperregrensen på 4% og er det nivået oppslutning et parti må ha på nasjonalt nivå for å kunne få utjevningsmandater. Det er pr i dag 19 slike; ett for hvert av de tidligere fylkene.
En av elevene lurte på om Vedum kunne si noe om hvor sannsynlig det er for krig i Norge.
- Svaret var at; de som vet mest om dette, mener sannsynligheten for krig i Norge er helt minimal, nesten ikke tilstede i det hele tatt. Likevel tør ikke Regjeringen å ta sjansen på å ikke tenke det verste, og drilles derfor stadig på sikkerhet og beredskap. Vedum vil ikke at folk skal gå og være urolig for krig her, for sannsynligheten er svært svært liten for at det skal skje.
Når vil renta gå ned?
- Det er vanskelig for Vedum å svare på, sier han – for dette med styringsrenta er delegert til Norges Bank og sentralbanksjefen. Det er ikke Regjering eller Storting som skal bestemme noe om dette. Men personlig tror Vedum at renta vil kunne bli satt ned et par ganger i løpet av dette året.
Innspill om narkotika
Til slutt ble medlemmer av avgangsstyret og elevrådsstyret igjen i salen, for Vedum ville snakke med dem for å få innspill omkring narkotika. Han lurte litt på i hvilket omfang ungdommen her bruker stoff, hva de tenker om å innføre spyttprøver og bruk av narkotikahund, mm.
Vi takker for besøket og håper han – som oss – fikk med seg noen nyttige innspill i dag!