Besøk fra Forsvaret oktober 2024

Vg2-elever har vært på informasjonsmøte om Forsvaret, der det ble gitt generell informasjon om Forsvaret, verneplikt, egenerklæring, førstegangstjeneste og karrieremuligheter. 

Dine muligheter i Forsvaret - Klikk for stort bildeForsvaret Ingunn Schult

Mange muligheter

Jon Rune fra Forsvarets Rekrutterings- og sesjonssenter Øst (RS Øst) ga elevene et nærmere innblikk i hva Forsvaret driver med, på hvilken måte se selv kan bidra og hvilke muligheter som finnes. Årets andreklassinger får i disse dager tilsendt en «egenerklæring» til utfylling – som kun er første steg mot en mulig vei inn i Forsvaret.

Egenerklæring

Egenerklæringen skal fylles ut ærlig og korrekt, jfr. norsk lov. Man skal gi riktige opplysninger og utføre de testene som etterspørres resultater på. På den skal det gis informasjon om egen helse, fysiske form, sosiale liv og motivasjon.

Sesjon

Neste steg er sesjon, der utvalgte – ut i fra egenerklæringene – blir kalt inn. Meningen med sesjonen er å bli bedre kjent med den enkelte, og man vil denne dagen;

  • få en teoretisk prøve (for å sjekke evnen til å tilegne seg kunnskap/informasjon)
  • bli testet fysisk (med øvelser for å sjekke fysisk styrke, eksplosivitet, utholdenhet, mm.)
  • ha en samtale med lege (om helsesituasjonen, sjekk av puls, blodtrykk, hørsel, syn, mm.)
  • til slutt ha en sesjonssamtale (for å gjøre avklaringer, gå gjennom resultater og få vite om man skal inn til førstegangstjeneste)

Disse punktene er nærmere beskrevet på Forsvarets nettsider, og om man f.eks. ønsker å forberede seg godt, bør man øve på de øvelsene man vil bli testet i.

Førstegangstjeneste

Førstegangstjenesten starter med et par måneders rekruttskole, der man får den militære grunnutdanningen. Da skal man bl.a. få grunnleggende sanitærkunnskap, lære å skyte, trene på å gå med sekk og lære å bruke kart og kompass. Etter rekruttskolen kan man søke seg videre til alt fra vaktsoldat, vognfører, sanitetssoldat og mange andre ting.

Førstegangstjenesten er en del  av verneplikten, og er basert på prinsippet om at alle skal delta. Som soldat vil du lære mye om deg selv, du vil treffe folk du ellers ikke ville møtt, skape nære bånd til dine medsoldater og få ferdigheter som er ettertraktet i samfunnet.

Veien videre

Etter avtjent verneplikt, kan man velge en vei videre innen Forsvaret – enten ved jobb som spesialist innen et fagområde, eller en utdanning som gir deg tittel som offiser. Noen eksempler på utdanninger Forsvaret tilbyr er:

  • lederutdanning
  • flyger- og navigatørutdanning
  • ingeniørutdanning
  • bachelor i språk og etterretning
  • bachelor med fordypning

Det er hovedsakelig søknadsfrist 15. april til Forsvarets utdanninger, men ikke til alt. Sjekk derfor nøye, og du kan lese mer om alt dette på Forsvarets nettsider.