Lena Lindahl
Ingunn Schult
Lena Lindahl
Lena Lindahl er en norsk journalist og forfatter fra Kjøpsvik (Narvik kommune) i Nordland, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Oslo. Hun har studert tysk og journalistikk, men jobber nå som forfatter på heltid.
Etter at hun i mange år jobbet som journalist, debuterte Lena Lindahl først som barnebokforfatter, og har senere også utgitt sakprosa og ungdomsbøker. Hennes debut som ungdomsbokforfatter var med boka «Jenta i veggen», som har blitt omtalt som «den norske Anne Frank».
Bokomtale
Dette er omtalen bokhandlere bruker om “Den gylne stjerne”:
Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.
Du kan lese mer om boken her.
Forfatterbesøk
Ingunn Schult
Samtale
Elevene hadde forberedt spørsmål, og et par av dem intervjuet forfatteren og stilte spørsmålene fra klassen.
Her er noe av det de lurte på:
- Hvordan er dagliglivet som forfatter?
- Hva er vanskeligst med å være forfatter?
- Får du skrivesperre?
- Hva var inspirasjonen til å skrive boka “Den gylne stjerne”?
- Hva var tyngst eller vanskeligst å skildre i boka?
- Hvor lang tid tok det å skrive boka?
- Var det mange som lot som om de var med i NS / var nazister under krigen?
- Var det noen utfordringer underveis, ved å skrive boka?
- Fikk familien din noen påvirkning på historien?
- Er andre verdenskrig noe du generelt er opptatt av?
- Hvis boka skulle bli filmatisert, kunne du tenkt deg å være med i filmen?
- Er det eventuelt noen spesiell(e) skuespiller(e) du gjerne skulle hatt med?
- Vil du si at dette er din beste bok?
- Hva vil du at leserne skal sitte igjen med etter å ha lest boka?
Og Lindahl hadde svar:
Forfatterskapet
Lena Lindahl har en katt – som noen ganger er litt forstyrrende. Den er veldig kosete, og skal gjerne ligge på fanget eller tastaturet… Ellers kan det være litt ensomt å være forfatter.
Hun prøver å ha faste rutiner i hverdagen, med løpeturer, faste måltider og skrivetider. Hun jobber hjemme, men unngår husarbeid i tiden som er avsatt til jobbing.
Av og til må hun koble ut også, og da kan det bli lunsj med en venninne, eller delta hos forfatterforeningen.
Lindahl er opptatt av å gjøre mye research til bøkene sine, for å få ting korrekt. Og med masse ideer og mye informasjon, kan det av og til være vanskelig å sortere ut og strukturere det hun vil ha med.
Hun opplever ikke å få skrivesperre, men det kan av og til stoppe litt opp, og hun må gruble på hvordan hun skal løse ting. Men da begynner hun bare med å skrive, og gjør heller om på teksten etterpå. Boken “De gylne stjerne” brukte hun ca. to år på å skrive.
Når hun jobber med tungt stoff, som andre verdenskrig, synes Lindahl det er fint å kunne jobbe med andre ting ved siden av også – som barnebøkene hun skriver. Samtidig med “Den gylne stjerne” skrev hun for eksempel “Alle må bæsje”.
“Den gylne stjerne”
Lena Lindahl ble nysgjerrig da hun kom over et avisoppslag i Dagbladet (28. mai 1945) om at “Norske barn har reddet tusener av krigsfanger”, av en tidligere russisk fange.
Avisoppslag, DagbladetDa hun begynte å snakke med familie og andre i Narvik, fikk hun også vite at et par av onklene hennes var blant de barna som ga fangene mat. De snek seg fram til gjerdet, og var de heldige – så var vaktene “snille” og snudde seg vekk, slik at de fikk levert mat. Det var også flere andre i Lindahls familie som arbeidet med og i motstandsbevegelsen, deriblant farfaren hennes, som har inspirert henne i skrivingen.
Noe av det hun syntes var vanskeligst å skildre, og å skulle sette seg inn i, var å beskrive hvordan fangene ble mishandlet. De ble banket, kastet skit etter, fikk hodet holdt under vann, sparket, slått med geværkolbe, og mye mer. Også det at barn fikk lide fordi deres foreldre var medlem av NS var vanskelig å sette seg inn i. De ble blant annet mobbet på skolen og fikk ikke mat ved nødhjelpsutdeling.
Lindahl vet om flere som lot som om de støttet nazistene og var NS-medlemmer. Blant annet var det en lensmann som måtte melde seg inn i NS bare for å få jobben som lensmann. Men han hadde en dobbeltrolle, for han informerte folket på hemmelig vis når det for eksempel skulle være rassia, eller at det var mulig å hente radio et sted (der han sørget for at det var åpent).
Hovedpersonen Harald hadde foreldre som var medlemmer av NS. Han begynte imidlertid etter hvert å tenke kritisk over hva NS egentlig sto for. Og han så at den russiske fangen Viktor som han ble kjent med ikke var noe “undermenneske”, men en vanlig tenåring – akkurat som han selv.
Andre verdenskrig
Foruten “Den gylne stjerne” som er fra andre verdenskrig, har Lena Lindahl tidligere skrevet boken “Jenta i veggen”, som handler om ei jødisk jentes historie fra krigen. Hun jobber med enda en bok nå, med handling fra andre verdenskrig.
Generelt er hun interessert i historier fra krigen, og ønsker at noen av disse fortellingene skal fortelles. Hun har gjort veldig mye forarbeid og satt seg inn i mye materiale, og kan derfor veldig mye om den tiden.
Hun er også veldig overrasket over at det ikke er standard i opplæringen i norsk skole at man lærer om hendelsen i Beisfjord 17. juli 1942, da 287 jugoslaviske fanger – gutter og menn fra 14 år til godt over 60 – ble skutt eller brent i hjel av tyske SS. Dette var den verste massakren på norsk jord, og svært få nordmenn kjenner til denne historien.
Eventuell filmatisering
Lena Lindahl
Ingunn Schult
Dersom boka skulle bli til film, er Lindahl litt usikker på om hun ville være med i filmen selv. Som statist, kanskje…
Men om hun kunne velge en skuespiller som kunne vært med, var den første hun tenkte på Carl Martin Eggesbø (kjent som Eskild i “Skam”). Han har fortellerstemmen til lydbokversjonen av “Den gylne stjerne”, og Lindahl tenker at han kunne hatt en rolle i filmen.
Beste bok?
Lindahl ble spurt om hun ville si at “Den gylne stjerne” er hennes beste bok. Til det synes hun det er vanskelig å gi noe svar, for hun har et forhold til alle sine bøker på hver sin måte. Det er også vanskelig å sammenligne fordi hun skriver bøker for flere aldre i flere sjangre.
Det hun er opptatt av i bøkene sine, er relasjoner. Hun er interessert i hva som skjer i møter mellom mennesker, og dette er noe hun ønsker å skildre.
Leseropplevelsen
Lindahl ønsker at de som har lest “Den gylne stjerne” reflekterer over fremmedfrykt. Hun skulle ønske at folk kunne ta seg mer tid til menneskemøtene, til å faktisk møte folk og prate med dem – før man gjør seg opp en mening om og eventuelt kritiserer dem. Og så må man stå for det man mener.
Avslutningsvis spurte også Lena Lindahl elevene – om hvordan de likte boka? Hun fikk veldig positive tilbakemeldinger, om at språket var lettlest og passet til ungdommer, og at hun var god til å beskrive folk, omgivelser og hendelser i boka.
Forfatterbesøk
Ingunn Schult
Sparebankstiftelsen DNB
logo