Halden videregående skole deltar på nasjonalt forsøk om vurdering av orden og oppførsel

Halden videregående skole deltar i Utdanningsdirektoratets nasjonale forsøk om vurdering av elevers orden og oppførsel uten bruk av karakterer.

Halden videregående skole deltar i Utdanningsdirektoratets nasjonale forsøk om vurdering av elevers orden og oppførsel uten bruk av karakterer. Bildet er tatt i undervisningssituasjon i en annen sammenheng

I forsøket skal skolen utforske alternative vurderingsmetoder som kan erstatte de tradisjonelle karakterene i orden og atferd. I tråd med læreplanverket vektlegger skolen en helhetlig tilnærming til elevenes læring og utvikling, der sosial og faglig læring er integrert og skjer samtidig. 

Skolen vil også bruke forsøket til å utvikle et enda mer inkluderende og støttende læringsmiljø, en helhetlig utvikling hvor både elever og lærere jobber sammen for et positivt og engasjerende skolemiljø. For mer informasjon, besøk udir.no.

En annen viktig begrunnelse for forsøksordningen er at dagens karaktersystem ikke er i tråd med intensjonene i læreplanverket om sosial læring og utvikling. I dagens ordning blir sluttvurderingen eleven får i orden og atferd på vitnemål og kompetansebevis stående gjennom hele livet. Det finnes ingen mulighet for å forbedre karakteren i orden og atferd, slik man kan med vurdering i fag. Et annet poeng er at dagens ordning kun gir mulighet for å gå ned i karakter, da alle starter skoleåret med «God», som er beste vurdering.

Det er 24 offentlige videregående skoler i landet som er med i forsøket. Halden videregående skole er den eneste videregående skolen i Østfold som er med. I tillegg deltar skoler fra Rogaland, Akershus og Buskerud fylkeskommune samt Oslo kommune. Prosjektets hjemmeside finner du her: https://www.ordenogoppfoersel.no/

Skolereglene og fraværsreglene gjelder fortsatt

Elevene som deltar i prosjektet skal fortsatt forholde seg til det som står i skolereglene, med noen få unntak i §10 Tiltak og reaksjoner. I denne paragrafen omtales tiltakene og reaksjonene som kan møte elever som ikke følger skolereglene:
* Punkt c: anmerkning er ikke en reaksjonsform ved brudd på skolereglene
* Punkt i: gjelder ikke for elever som er med i forsøksordningen

Elever skal fremdeles vurderes i orden og oppførsel, men ikke med karakter.

Alle elever, både de som er med i forsøksordningen og de som ikke er det, vil fortsatt omfattes av reglene for fravær i videregående opplæring, og fraværet vil fremkomme på elevenes vitnemål/kompetansebevis. 

Skoleregler finner du her: Skoleregler for elever ved videregående skoler i Østfold - Halden videregående skole

Gode relasjoner, dialog og samtale er sentralt i utvikling av sosial kompetanse

I Halden videregående skole tror vi at en trygg relasjon mellom ansatte og elever er et viktig grunnlag for å kunne ha gode samtaler om de sosiale ferdighetene som er nødvendige for å kunne fungere godt i arbeidsliv og utdanning. Ved å erstatte karakterer med utviklings-samtaler, vil elevene få konstruktiv og tilpasset tilbakemelding. En samtale gir elever anledning til å reflektere over situasjoner og hvilke handlingsalternativer de har. Vi mener at dette er mer virkningsfullt for elevenes utvikling enn en anmerkning og en nedsatt karakter. Ved behov inviteres også foresatte til å delta i slike samtaler.

Skolen vil også bruke forsøket til å utvikle et enda mer inkluderende og støttende læringsmiljø, en helhetlig utvikling hvor både elever og lærere jobber sammen for et positivt og engasjerende skolemiljø, i tråd med fagfornyelsen. For mer informasjon, besøk udir.no.

Betydningen av sosial og emosjonell læring

I et komplekst samfunn er vi avhengige av sosiale spilleregler og normer for hvordan vi skal forholde oss til hverandre. Mennesker som ikke behersker dette, kan få utfordringer både i private sammenhenger og i sitt arbeidsliv. Vi mener at dette er ferdigheter som kan læres, og at dette skjer sammen med andre. Sosial og emosjonell læring deles gjerne opp i 5 hovedfaktorer; selvbevissthet, selvledelse, sosial bevissthet, relasjonsferdigheter og ansvarlig beslutningstaking.

Selvbevissthet dreier seg om å kjenne seg selv, kjenne igjen følelser og egne reaksjoner.  Selvledelse er evnen til å kontrollere egne handlinger, mens sosial bevissthet dreier seg om å se saker fra andres ståsted, kunne vise respekt for andre og vise empati. Relasjonsferdigheter er de ferdighetene du trenger for å danne og opprettholde gode relasjoner til andre mennesker. Det kan f.eks. være å kunne lytte, samarbeide og kompromisse. Ansvarlig beslutningstaking er å kunne ta gode beslutninger om egen atferd og hvordan man møter andre mennesker. Dette innebærer at man kan vurdere hvilke konsekvenser en beslutning kan ha for seg selv og andre.

Alle disse ferdighetene kan øves opp gjennom gode samtaler med trygge voksne der det gis anledning til å utforske egne handlinger, konsekvensene av disse og hvilke alternative handlinger som hadde vært bedre. 

Frivillig deltakelse

Deltakelsen i forsøket er frivillig for elevene. De som velger å ikke delta i prosjektet, vil få vanlig standpunktkarakter i orden og atferd.
De som deltar i prosjektet, vil ikke få standpunktkarakter i orden og atferd på sin fagdokumentasjon (vitnemål eller kompetansebevis). De vil i stedet få en vitnemålsmerknad hvor det står at eleven har vært med i dette forsøket.