Kunnskap og kompetanse på mange arenaer

- Det er gøy å kunne vise frem hva vi har lært på en litt annen måte, og å gjøre nye ting i skolehverdagen, sier Aksel Torgersen og Jenny Mathilde Glomsrød. 

 

Nylig deltok de to vg1-elevene i International Language Competition (ILC) i engelsk, og fikk vise at de de hevder seg godt med engelskkunnskapene sine sammenlignet med andre elever rundtomkring i landet. 

- Det var vel elever fra skoler over hele landet som deltok, men det var bare seks skoler som kom til finalen i Kristiansand, etter innledende runder hjemme og semifinale på Zoom, forteller Glomsrød. 

- Finalen tok ikke mer enn en halvtimes tid, og det ble veldig jevnt etter vinneren. Det var bare ett poeng som skilte oss andre, og til slutt ble det avgjort at vi kom på en femteplass totalt, fortsetter Torgersen. 

Aksel Torgersen og Jenny Mathilde Glomsrød.

Dette var det fjerde året ILC ble arrangert i Norge, etter å ha vært en suksess i Sverige og Danmark i flere år. Språk- og kulturkonkurransen inviterer ungdomsskoler og videregående skoler i konkurranser i språkfagene tysk, fransk, spansk og engelsk. Arrangør er Mundoolingue. 

- En flott erfaring. Vi lærte mye både før og under finalen. Dette var gøy, sier de to. 

Mange konkurranseformer 
Det er gylne år – årene på videregående skole. Ungdommen går fra barn til voksne, og skolen avsluttes med standpunkt og eksamener. Men det å vise frem kunnskap og kompetanse kan også gjøres på andre måter. 

Det finnes blant annet en rekke konkurranser skoleungdom kan delta på. Fra matematikken kjenner mange kanskje til Abelkonkurransen, og det finnes ulike skrivekonkurranser som for eksempel Fritt Ord-konkurransen.  

- Halden videregående skole har vært med på Abelkonkurransen så lenge jeg kan huske. I år hadde vi en elev som gikk videre til andre runde, sier Ann-Karine Jokstad, som underviser i realfag. 

- Ellers har vi i år hatt fysikkelever som deltok i Fysikkolympiaden, og også deltagere i Biologiolympiaden, sier hun. 

Et godt eksempel på konkurranse innen programfag er i faget entreprenørskap og bedriftsutvikling hvor Halden videregående skole har et lag som snart skal delta NM for ungdomsbedrifter. 

Og på yrkesfag tilbys det varierte konkurranseformer hvor elevene kan måle sin kompetanse på en litt annen måte med andre elever landet rundt. 

Variert skolehverdag 
- Halden videregående skole er med på mye, og det er flott å finne skolen på resultatlistene slik vi nå så fra Kristiansand. Det er supert at lærerne tar initiativ for å bli

Helene Bakkevard og Siri Sofie Mjølnerød.

 med på slike konkurranser, og andre arenaer for å vise frem sin kompetanse, sier rektor Kristin Støten, som avsluttet denne skoleuken med å betrakte andre elevprestasjoner under kunstutstillingen til 1STBC og 1STC. 

- Vi har arbeidet med abstrakt kunst som et tverrfaglig tema, hvor vi skulle uttrykke følelsene våre. Et artig prosjekt, og gøy å vise det frem her for de andre på skolen, forteller Helene Bakkevard og Siri Sofie Mjølnerød, som er blant elevene som stiller ut sine verk. 

Det er ulike kunstnere som har veiledet elevene frem til endelige kunstverk som også kan sees neste fredag, på B003 i tidsrommet 11.00 til 11.30.