1 Hovedmål
Brukerne finner, forstår og får gjort det de kommer for å gjøre – uavhengig av funksjonsevne.
- Delmål: Brukerne er selvbetjente og får løst oppgaven sin direkte på nettsidene.
- Delmål: Vi skal redusere antall unødvendige henvendelser til sentrale kontaktpunkt i fylkeskommunen.
- Delmål: Vi skal redusere antall sider, innhold og filer for å sikre bærekraftige nettsider.
1.1 Klarspråk og universell utforming
- Fylkeskommunen er lovpålagt å kommunisere på et klart og korrekt språk som er tilpasset målgruppen. Klarspråk betyr at brukere skal finne, forstå og få til det de kommer for å gjøre.
- Nettsidene skal være brukervennlige og universelt utformet, slik at brukere kan delta på like vilkår.
- Fylkeskommunen skal bidra til mindre digitalt utenforskap. En av de viktigste måtene vi kan gjøre det på, er å lage gode, digitale og brukervennlige tjenester.
1.2 Selvbetjente innbyggere og færre unødvendige henvendelser
- Det skal være enkelt å søke og bruke tjenester, uten å be om hjelp eller ta kontakt.
- Brukerne skal sitte igjen med et godt etterlatt inntrykk etter sitt besøk på våre nettsider.
- Reduksjon av antall henvendelser til sentralbord og saksbehandlere gir frigjort tid til andre typer henvendelser.
- Nødvendige henvendelser kanaliseres riktig. Da vil flere tar kontakt med riktig avdeling/enhet.
1.3 Fremme demokratiet ved å gi mulighet til å påvirke beslutninger
- Enkel tilgang til politiske saker og vedtak.
- Bidra til at brukerne kan be om innsyn.
- Brukerne skal enkelt kunne forstå hvordan de kan påvirke beslutninger.
1.4 Bærekraftige nettsider
- Nettsidene skal bidra til at vi oppnår bærekraftmålene. Det gjør vi blant annet ved å ha nettsider som bruker mindre lagringsplass og båndbredde. Elementer som påvirker dette er filer, bilder, videoer, tekst og antall sider.
- Nettsidene skal være oppdaterte. Innhold skal ikke øke med tiden. Å holde nettsidene oppdaterte betyr å vedlikeholde eksisterende innhold, legge til innhold brukerne trenger og fjerne innhold som de ikke bruker.
- Nettsidene skal ikke være et arkiv. All informasjon som er utdatert fjernes fra nettsidene. Det som er nødvendig å ta vare på, arkiveres i sak- og arkivsystemet, kvalitetssystemet eller i det verktøyet det hører hjemme i. Det er fagavdelingen sitt ansvar å arkivere det som tilhører sin avdeling.
- Omfanget av nettsidene skal ikke være større enn at det er mulig å forvalte det etter ønsket kvalitet og gjeldende regelverk.
2 Måling av arbeidet med nye nettsider
Vi bruker statistikkverktøy, tilbakemeldinger fra brukerne, brukertesting og undersøkelser (både kvalitative og kvantitative) for å måle om vi oppnår målene for nettsidene. KPI (Key Performance Indicators er måltall som skal måle hvor godt en organisasjon presterer) Webredaksjonen har beskrevet hvordan vi måler de 9 KPI-ene, slik at vi måler det samme hvert år.
3 Fire regler for godt webarbeid
- Vi vedlikeholder eksisterende innhold – prioritert etter mest brukt til minst brukt.
- Vi prioriterer å lage innhold som blir etterspurt av brukerne.
- Vi sletter innhold som ikke er i bruk.
- Vi laster ikke opp PDF-, Excel- og Word-filer som ikke er universelt utformet.
Tekst skal hovedsakelig publiseres i HTML-format.
4 Seks tiltak for å bidra til at vi når målene
Sjekkliste før publisering:
- Løser innholdet en brukeroppgave? Hvis ja, hvilken?
- Er innholdet noe brukerne våre etterspør? Hvis ja, hvor spør de om dette? Hva spør de om?
- Er innholdet relevant og oppdatert?
- Er innholdet skrevet i klarspråk, og sikrer at brukeren finner, forstår og får gjort det de kommer for å gjøre – på egen hånd?
- Er innholdet universelt utformet?
- Er nettsidene riktig kanal for innholdet? Hvis ja, hvorfor?
5 Målgrupper
Hovedmålgruppene for nettsidene er, i prioritert rekkefølge:
- Innbyggere i fylket som skal søke eller finne informasjon om fylkeskommunens tjenester og ansvar
- Næringsliv, kommuner og organisasjoner som søker på våre tilskudd eller bruker våre tjenester
- Brukere som vil finne informasjon om politiske saker og vedtak og påvirke beslutninger
- Mediene
- Jobbsøkere
Eksterne nettsider har eksterne brukere som målgruppe. Innhold for ansatte og folkevalgte skal publiseres i interne kanaler.
6 Hvem kan lage innhold til nettsidene?
Det stilles i dag høye krav til kvaliteten på nettsider. Både i forventningen fra brukerne og gjennom lovverket. For å kunne publisere på nettsidene forventes det derfor webfaglig kompetanse, oppdatert kunnskap om klarspråk og universell utforming, samt opplæring i CMS-løsningen.
For å hjelpe organisasjonen med å publisere innhold på best mulig måte, produseres innhold av webredaksjonene, i samarbeid med fagavdelinger:
- Fagavdelingene har ansvar for at innholdet er korrekt. Det er fagavdelingen sitt ansvar at figurer, bilder, filer og annet innhold, som er avtalt at skal publiseres i samråd med webredaksjonen, er universelt utformet.
- Webredaksjonen har ansvar for at innholdet som publiseres følger klarspråk-prinsipper, er universelt utformet og bidrar til å oppfylle målene i webstrategien.
Avhengig av dedikerte ressurser vil en webredaksjon bestå av en eller flere webredaktører/webmedarbeidere som har et overordnet ansvar for nettsidene.
7 Webredaksjonens ansvar
- Webredaksjonen har overordnet ansvar for nettsidene og skal finne beste måte å nå vedtatte mål for nettsidene.
- Webredaksjonen avgjør i all hovedsak hvordan nettsidene utformes og hvordan innholdet presenteres.
- Webredaksjonen skal jobbe for å bygge et så godt nettsted som mulig, slik at fylkeskommunen oppnår målene som er satt for nettsidene.
- Webredaksjonen skal gi råd til organisasjonen om hva som er den beste kanalen for ulikt innhold.
- Webredaksjonen skal hjelpe fagområdene å presentere innholdet i henhold til webfaglige prinsipper og kunnskap om brukeradferd.
- Webredaksjonen skal involveres i forkant, så tidlig som mulig, dersom man ønsker noe publisert på nettsidene.
- Webredaksjonen skal prioritere, vedlikeholde og slette innhold, menystruktur og sider. Dette gjøres etter webfaglige prinsipper, brukeradferd og toppoppgaver for å sikre brukervennlige nettsider.
- Webredaksjonen skal kunne gi avslag eller godkjenne forslag til innhold og funksjonalitet med utgangspunkt i webstrategien.
- Webredaksjonen kan si nei til å publisere innhold hvis innholdet ikke bygger oppunder målene som er satt for nettsidene.
- Webredaksjonen styrer hvem som har tilgang til å publisere. For å oppnå høy kvalitet på nettsidene, er det viktig at webredaksjonen har mandat til å se helhetlig på nettsidene.
Hvis avgjørelser om publisering tas utenfor webredaksjonen, kan konsekvensen være at kvaliteten blir dårligere og at vi ikke oppnår målene for nettsidene.
Ønsker fagavdelinger og virksomheter å etablere egne nettsider, skal det gå via webredaksjonen. Se retningslinjer for nettsider og domener.
8 Hva skal nettsidene være?
- Nettsidene skal være vår hovedinformasjonskanal til våre eksterne brukere.
- Nettsidene skal løse brukeroppgavene til våre brukere. En brukeroppgave kan for eksempel være å søke på noe, melde feil på vei, finne ut hva man har rett på, finne kontaktinformasjon osv.
- Nettsidene skal styres etter behovet til våre brukere og prioriteres etter mest brukt innhold.
- Snarveiene på forsiden skal kun brukes til å gi besøkende kort vei til toppoppgaver (mest etterspurte tjenester).
- Nettsidene skal være brukervennlige, og brukerne skal få et digitalt førstevalg. Det betyr at vi skal prioritere innhold i HTML-format, samt digitale skjemaer og løsninger.
- Nettsidene skal være med å bygge omdømmet og støtte samfunnsutviklerrollen til fylkeskommunen ved at brukerne sitter igjen med et godt etterlatt inntrykk fordi de finner, forstår og får gjort det de kommer for å gjøre.
9 Hva skal nettsidene ikke være?
- Nettsidene skal ikke være et arkiv. Filer og innhold som ikke blir brukt av eksterne, fjernes. Vi har frister for hvor lenge ulikt innhold skal ligge ute før det fjernes, for eksempel høringer, veiprosjekter, arrangement, kursprogram, nyheter og annet.
- Nettsidene skal ikke brukes for å presentere innhold som er laget for internt bruk. For eksempel rammeverk og rutiner for hvordan vi jobber.
- Nettsidene skal ikke være et prosjektverktøy for interne prosjekt eller prosjekt på tvers av andre etater. Dette bør løses av prosjektverktøy som er bedre egnet for dette formålet.
- Nettsidene skal ikke være en arena for deling av informasjon mellom faggrupper i ulike fylkeskommuner, kommuner og andre etater, eller for å fremme deres kanaler og nettverk. Dette bør løses av andre samhandlingsverktøy.
- Nettsidene skal ikke brukes til å publisere dokumenter som innkallinger og referater fra møter og utvalg, som naturlig hører hjemme i sak- og arkivsystemet, kvalitetssystemet eller andre verktøy.
Vedtatt 11.10.2023 av: Ledergruppen/koordineringsgruppen for nye fylkeskommuner