Mills
Prosjekt: Bærekraftig utvikling
Dato: 19.01.23
Varighet: 120 min.
Beskrivelse av aksjonen
Vi fikk en presentasjon av fabrikksjefen. Etter dette fikk vi en omvisning av fabrikk og produksjonslokaler.
Fokuset for Mills er bærekraft. De gjennomfør dette gjennom følgende innsats områder.
Halverte matsvinnet
Riktig første gangen
Alle feil i produksjon av mat vil føre til svinn. Derfor kaller vi vårt interne forbedringssystem for «Riktig første gangen». Her har opplæring og tydelige rutiner i produksjonen gitt god verdi.
Varer i verdikjeden
Råvarer av riktig kvalitet er viktig for å unngå svinn. Det samme gjelder innsyn i våre kunders verdikjede og optimal lagerstyring hos oss selv.
Godt samarbeid med både leverandører og kunder reduserer matsvinn underveis i verdikjeden.
God mat skal bli spist
Vi har jobbet aktivt for at mer av det vi produserer kan bli spist av mennesker, selv om holdbarheten er litt kortere.
Takket være et godt samarbeid med Matsentralen blir overskuddsproduktene våre distribuert til ideelle organisasjoner som hjelper vanskelighetsstilte. I tillegg benytter vi alternative salgskanaler som tar imot varer med kortere holdbarhet.
«Best før, ofte god etter»
Vi har også satt oss mål om å bidra til at forbruker reduserer sitt matsvinn hjemme. Dette gjør vi gjennom å jobbe for økt holdbarhet på produktene, at de er ferskest mulig når de kommer ut i butikken og ved å sørge emballasje som tar godt vare på maten frem til den blir spist.
I tillegg har vi innført det som kalles «supplerende holdbarhetsmerking» på de fleste av våre produkter. Her håper vi å inspirere kundene våre til å bruke sansene for å sjekke om produktet kan spises etter at datoen er passert.
Norsk matbransje reduserte sitt matsvinn med 12 prosent i perioden fra 2015 til 2018. I samme periode klarte Mills å halvere sitt matsvinn – 12 år før fristen i bransjeavtalen.
Slik skal vi bli klimanøytrale
I løpet av 2021 kuttet Mills 92 prosent av klimautslippene i produksjonen. I tillegg kompenserer vi for de resterende utslippene, slik at vi oppnår netto nullutslipp. Vi er, så vidt vi vet, den første norske matprodusenten som oppnår dette.
Langsiktighet
Mills er en norsk familiebedrift med langsiktighet som en viktig verdi. Derfor er det helt naturlig at vi tar vår del av ansvaret for å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 1,5 grader, sier direktør for bærekraft og samfunnskontakt, Emilie Olderskog.
Kartlagt klimaavtrykket
Hun forteller at Mills har kartlagt klimaavtrykket i hele verdikjeden. Deretter er det satt en ambisiøs klimaambisjon i tråd med det internasjonalt anerkjente «Science Based Targets»- initiativet.
–Allerede i 2021 blir hele vår produksjon klimanøytral, som første norske matprodusent. I tillegg skal vi stille krav til våre leverandører om at de også setter seg vitenskapsbaserte klimareduksjonsmål. Dette vil få store ringvirkninger og er viktig i arbeidet for å oppnå også klimanøytrale produkter i god tid innen 2050, sier Olderskog.
Netto null utslipp
Mills’ fabrikker og kontorer vil få det som kalles «netto null utslipp».
Med kunnskapen fra klimaregnskapet, kunne vi enkelt se hvor vi måtte prioritere innsatsen for lavere klimautslipp. I 2021 har vi derfor tatt to viktige grep, som til sammen fjerner over 90 prosent av driftsutslippene allerede i år:
- Mills har jobbet målrettet med å fase ut oljefyring ved alle fabrikker og lager. Mills elektrifiserte høsten 2021 fabrikken i Fredrikstad, som er selskapets største fabrikk. Med det fjernet vi omlag 50 prosent av de årlige såkalte «Scope 1 og 2- utslipp».
- Vi har forpliktet oss til kun å kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti fra 2021 og fremover. Her kan du se sertifikatet som garanterer at all strøm som er levert til oss er dekket med 100 prosent fornybar energi. Basert på 2020-tall tar dette bort 42 prosent av våre CO2-utslipp tilknyttet produksjonen.
Arbeidet med å nå 100 prosent reduksjon vil fortsette for fullt de neste årene. Parallelt klimakompenserer vi for gjenværende utslipp, ved å støtte planting av mangrovetrær gjennom Thor Heyerdahl Foundation. Et effektivt klimaprosjekt som i tillegg sikrer biologisk mangfold.
Excursion to enviro companies
Mills
Project: Sustainable development
Date: 19.01.23
Duration: 120 min.
Description of the action
We were given a presentation by the factory manager. After this, we were given a tour of the factory and production premises.
The focus for Mills is sustainability. They implement this through the following focus areas.
Halved food waste
Correct the first time
Any errors in the production of food will lead to waste. That is why we call our internal improvement system "Correct the first time". Here, training and clear routines in production have provided good value.
Goods in the value chain
Raw materials of the right quality are important to avoid waste. The same applies to insight into our customers' value chain and optimal inventory management at our own premises.
Good cooperation with both suppliers and customers reduces food waste along the value chain.
Good food should be eaten
We have worked actively to ensure that more of what we produce can be eaten by humans, even if the shelf life is a little shorter.
Thanks to a good collaboration with the food bank, our surplus products are distributed to non-profit organizations that help the disadvantaged. In addition, we use alternative sales channels that accept goods with a shorter shelf life.
"Best before, often good after"
We have also set ourselves the goal of helping consumers reduce their food waste at home. We do this by working for increased shelf life of the products, that they are as fresh as possible when they come out in the store and by ensuring packaging that takes good care of the food until it is eaten.
In addition, we have introduced what is called "supplementary shelf life labelling" on most of our products. Here we hope to inspire our customers to use their senses to check if the product can be eaten after the date has passed.
The Norwegian food industry reduced its food waste by 12 per cent in the period from 2015 to 2018. In the same period, Mills managed to halve its food waste – 12 years before the deadline in the industry agreement.
This is how we will become climate neutral
During 2021, Mills cut 92 percent of greenhouse gas emissions in production. In addition, we compensate for the remaining emissions, so that we achieve net zero emissions. As far as we know, we are the first Norwegian food producer to achieve this.
Long-term approach
Mills is a Norwegian family business with a long-term perspective as an important value. Therefore, it is only natural that we take our share of the responsibility for limiting global warming to a maximum of 1.5 degrees,"
Mapping the climate footprint
She says that Mills has mapped the climate footprint throughout the value chain. Subsequently, an ambitious climate ambition has been set in line with the internationally recognized "Science Based Targets" initiative.
"Already in 2021, our entire production will be climate neutral, as the first Norwegian food producer. In addition, we will require our suppliers to also set science-based climate reduction targets.
Net zero emissions
Mills' factories and offices will have what is called "net zero emissions".
With the knowledge from the climate accounts, we could easily see where we needed to prioritise efforts to reduce greenhouse gas emissions. In 2021, we have therefore taken two important steps, which together remove over 90 per cent of operational emissions already this year:
1. Mills has worked purposefully to phase out oil-fired heating at all factories and warehouses. In the autumn of 2021, Mills electrified the factory in Fredrikstad, which is the company's largest factory. With that, we removed about 50 percent of the annual so-called "Scope 1 and 2 emissions".
2. We have committed to only buying electricity with a guarantee of origin from 2021 onwards. Here you can see the certificate that guarantees that all electricity delivered to us is covered with 100 percent renewable energy. Based on 2020 figures, this removes 42 per cent of our CO2 emissions associated with production.
The work to achieve a 100 percent reduction will continue at full speed in the coming years. In parallel, we climate compensate for remaining emissions by supporting the planting of mangrove trees through the Thor Heyerdahl Foundation. An effective climate project that also ensures biodiversity.