Businesselevene vil løse utenforskap gjennom sosialt entreprenørskap

- Vi vil få uføre, dropouts og arbeidsledige inn i IT-bransjen, sier Bartosz Michal Zawadzki, Valtrin Xhaferi Lavrans Tveit Wallin og Tarik Zukic.

Elever som står på stand - Klikk for stort bildeInnovix i 1STA, f.v. Bartosz Michal Zawadzki, Valtrin Xhaferi, Lavrans Tveit Wallin og Tarik Zukic. Greåker vgs.

De har laget en forretningsplan rundt idéen om å utdanne og skaffe jobb til kvinner og menn mellom 18 og 40 år, som er gode på IT, men som av en eller annen grunn har havnet utenfor arbeidslivet. Bedriften kaller de Innovix.

- Fordi vi har IT som fag, så vet vi at samfunnet blir mer og mer digitalisert. Vi vet også at det er et stort rekrutteringsbehov i IT-bransjen. Med Innovix vil vi prøve å løse to problemer samtidig, og med det sikre en god fremtid for både Innovix, befolkningen og samfunnet!, sier Bartosz, Lavrans, Valtrin og Tarik.

Sosialt entreprenørskap som forretningsmodell

Innovix er en av forretningsidéene som ble skapt i løpet av Businessuka på Greåker vgs. 12. til 15. februar. Fire hele dager var satt av for at de 150 elevene på Vg1, Vg2 og Vg3 skulle fordype seg i temaet sosialt entreprenørskap og komme opp med egne forretningsmodeller for å løse samfunnsutfordringer knyttet til utenforskap.

For å bli inspirerte og få kunnskap om hvordan andre som jobber med sosialt entreprenørskap lykkes, fikk businesselevene besøk av Medvind Utvikling, industrikonsernet OneCo, gründer og lege Grethe Heitmann, Skattkammeret og hjelpetjenesten Elevtjenesten. 

En mann og to kvinner som står ved siden av hverandre i skolens bibliotek - Klikk for stort bildeF.v. Arnstein Moy, konserndirektør forretningsutvikling i OneCo, Nancy Merete Myrvang, utviklingskoordinator i Medvind Utvikling og Hege Myhre, daglig leder og styreleder i Medvind Utvikling Greåker vgs. Bilde av gründer og lege Grethe Heitmann - Klikk for stort bildeGründer og lege Grethe Heitmann. Greåker vgs. Kvinne og mann som står ved siden av hverandre i biblioteket. - Klikk for stort bildeF.v. Fabian Andreas Andersen, avdelingsleder i Skattekammeret i Kirkens bymisjon og Malin Krå Simonsen, daglig leder Koling/Elevtjenesten. Greåker vgs.

Lønnsomhet for bedriften, samfunnet og enkeltmennesket

Idéen til Innovix og flere av de andre gruppene er helt i tråd med det selskapene Medvind Utvikling og OneCo Medvind jobber med. 

Hege Myhre, daglig leder og styreleder i Medvind Utvikling, og Arnstein Moi, konserndirektør for forretningsutvikling i OneCo, innledet businessuka med sine erfaringer.

- Det hele startet med at bilforhandlerkjeden Møller Bil ville hente mennesker som står utenfor arbeidslivet inn i bedriften, og rydde opp i en svart bransje. Det gjorde de ved å opprette bilpleieselskapet Møller Medvind, som utdanner unge mennesker fra Nav og ansetter dem i fulle, faste stillinger. Etter å ha jobbet med dette en del år, har vi lært mye om arbeidsinkludering og vi ønsker nå å hjelpe andre bedrifter med å gjøre det samme gjennom selskapet Medvind Utvikling, forklarer Hege Myhre.

Hun mener Møller Medvind har lykkes fordi prosjektet er solid forankret hos eierne og ledelsen. 

- Når vi har diskutert lønnsomhet, så er det ikke bare bedriftsøkonomi vi har sett på, men lønnsomhet i forhold til individenes egen utvikling, lønnsomhet i samfunnet og lønnsomhet i forhold til bedriftens omdømme. Det som er grunnen til at vi lykkes er en genuin og ektefølt interesse for andre mennesker. 

Medvind Utvikling lager system og metoder for arbeidsinkludering som kan brukes i alle yrker og bransjer, men som selvsagt må tilpasses konteksten. En av bedriftene som er i gang med å jobbe etter Medvind-metoden er industrikonsernet OneCo. 

- Veldig mange som av en eller annen grunn har falt utenfor arbeidslivet eller ikke kommet i gang, kan gjøre en god jobb. Ofte ser vi at det meste er gjort hvis de har de rette holdningene, sier Arnstein Moi.

Stort elevengasjement og mange gode løsninger

Allerede på businessukas første dag måtte gruppene presentere sine forretningsidéer. Først for klassen sin, før en gruppe fra hver klasse ble sendt videre for å bli bedømt av en jury bestående av næringslivsfolk, sosiale entreprenører og politikere. 

Bilde av juryen, bak fra venstre: Gøril Eilertsen, fylkesrepresentant for Høyre, Arnstein Moy, konserndirektør forretningsutvikling i OneCo, Hege Myhre, daglig leder og styreleder i Medvind Utvikling. Foran fra venstre: Sandra Widlund i SPIN (Sarpsborg Innovation), Magnus Arnesen, ordfører i Sarpsborg, Nancy Merete Myrvang, utviklingskoordinator i Medvind Utvikling og Mariann Karlsen, daglig leder i Sarpsborg Næringsforening. - Klikk for stort bildeJuryen, bak fra venstre: Gøril Eilertsen, fylkesrepresentant for Høyre, Arnstein Moy, konserndirektør forretningsutvikling i OneCo, Hege Myhre, daglig leder og styreleder i Medvind Utvikling. Foran fra venstre: Sandra Widlund i SPIN (Sarpsborg Innovation), Magnus Arnesen, ordfører i Sarpsborg, Nancy Merete Myrvang, utviklingskoordinator i Medvind Utvikling og Mariann Karlsen, daglig leder i Sarpsborg Næringsforening. Greåker vgs.

Gruppene som ble bedømt av juryen var Innovix, Cash is King, Yoguin, Stay & Impress og Skrep. Til slutt var det Innovix som gikk seirende ut.

- Vi vet at på NAV-listene så er det veldig mange med IT-interesse som står utenfor arbeidslivet. Behovet er så stort, både i samfunnet og i bedrifter, at det er enkelt å lykkes med en slik bedrift. Idéen er overførbar og har en stor verdi lokalt og nasjonalt, sa Hege Myhre om juryens begrunnelse. 

Innovix vant billetter til Østfoldkonferansen 29. februar, hvor tema er lederskap, muligheter og løsninger. 

Innovix sammen med juryen. - Klikk for stort bildeInnovix sammen med juryen. Greåker vgs.

Disse gruppene utmerket seg den første dagen

1STA Innovix 

Innovix skal arbeide for å utdanne og få folk i alderen 18-40 år inn i IT-bransjen. 

Bilde av Innovix med Lavrans, Tarik og Bartosz i 1STA - Klikk for stort bildeInnovix med Lavrans, Tarik og Bartosz i 1STA Greåker vgs.

1STB Cash is King

Cash is King gir veiledning og økonomisk rådgivning til folk med økonomiske problemer. 

Juryen synes det er viktig å veilede unge mennesker i økonomi, særlig fordi det har blitt vanskeligere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet. 

Bilde av Cash is King: Fra venstre Edwin, Elian, Solin, Emmanuella og Safaa i 1STB. - Klikk for stort bildeCash is King: Fra venstre Edwin, Elian, Solin, Emmanuella og Safaa i 1STB. Greåker vgs.

2STA Yoguin

Yoguin skal få ungdom til å spise yoghurt med koffein i stedet for å drikke energidrikke og dermed forebygge syreskader på tennene. 

Juryen likte at elevene hadde tatt utgangspunkt i en reell helseutfordring blant sine jevnaldrende. Gruppa hadde gjort et godt markedsarbeid og fikk også ros for å se muligheten for å samarbeide med allerede etablerte bedrifter, som Tine. 

Bilde av Yoguin fra venstre: Sven og Nedim i 2STA - Klikk for stort bildeYoguin fra venstre: Sven og Nedim i 2STA Greåker vgs.

2STB Stay & Impress

Stay & Impress skal tilby arbeidsledige og hjemløse bolig og arbeidstrening i fem måneder med sikte på å få dem ut i fast jobb. 

Juryen likte veldig godt at de ønske å hjelpe dem som er bostedsløse et hjem med trygge rammer. 

Bilde av Stay & Impress, fra venstre Tuva, Mehdi, Hardi og Leon.  - Klikk for stort bildeStay & Impress, fra venstre Tuva, Mehdi, Hardi og Leon i 2STB. Greåker vgs.

3STB Skrep

Skrep er en bedrift som både henter søpla di på bestilling og som deretter resirkulerer avfallet til nye, salgbare produkter. De vil samarbeide med fengselsinnsatte for å produsere produktene. 

Juryen synes det er gøy at bedriften tar opp konkurransen med kommunen om søppelhåndtering. Idéen om å gjøre noe med miljøet ved å gjøre gull ut av gråstein appellerte og det å inkludere fengselsinnsatte i produksjonen gir bedriften en god sosial profil. 

Bilde av Skrep, fra venstre: Strom S, Trym, Oscar, Herman, Brage og Martin. - Klikk for stort bildeSkrep, fra venstre: Strom S, Trym, Oscar, Herman, Brage og Martin i 3STB. Greåker vgs.

Fremtidens velferdsstat er avhengig av sosiale entreprenører

Både ordfører i Sarpsborg, Magnus Arnesen, og daglig leder i Sarpsborg Næringsforening, Mariann Karlsen, ga uttrykk for at businesslinjas interesse for sosialt entreprenørskap er viktig. 

- Sarpsborg har utfordringer vi må løse, hvis ikke har vi ikke et bærekraftig velferdssamfunn i fremtiden. Mulighetsrommet ligger i å få til et bedre samarbeid mellom det offentlige og det private næringslivet. Næringslivet trenger folk og ressurser, kommunen er interessert i å få inn skatteinntekter, og de som står utenfor ønsker å bidra i samfunnet. Så det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier ordfører Magnus Arnesen.

Han får medhold i ytringen av Mariann Karlsen i Sarpsborg Næringsforening. 

- Jeg tror næringslivet ofte vil hjelpe dem som står utenfor inn i arbeid, men så er de litt redde for hvordan de skal gjøre det, de er litt redde for å gjøre feil. Og så må vi ha et samarbeid med NAV hvor vi kan bruke de hjelpetiltakene som finnes for å hjelpe folk ut i jobb. Noen ganger er det systemet selv som er litt stivbeint, noen ganger er det bedriftene som er litt usikre og noen ganger sliter folk med å finne sin plass, men et samarbeid er vi helt avhengige av, slår hun fast.  

Fakta

Sosialt entreprenørskap handler om å utvikle og ta i bruk nyskapende og bærekraftige løsninger på sosiale og samfunnsmessige problemer. Nordisk forskning fra 2016 anslår at mellom 6-12 prosent av unge i alderen 16-24 står i risiko for å bli marginalisert og mange av pilene peker i feil retning.

I 2022 var 1,8 % i aldersgruppen 18-24 år uføre i Norge. Tallet for aldersgruppen 25-34 år var enda høyere, hele 4,2 % (Statistisk sentralbyrå: Uføretrygdede – SSB). 

En rapport fra Statistisk sentralbyrå fra 2022 viser at 65 000 barn og unge ble behandlet i psykisk helsevern i 2021. Det er en økning på 14 prosent fra året før (Stadig flere unge faller utenfor skole og arbeid. Hvorfor lar vi det skje? - OsloMet).

I Norge er det en økende interesse for hvordan sosiale entreprenører kan bidra til økt arbeidsinkludering av personer med helsebelastninger, sosiale utfordringer eller funksjonsnedsettelser.