Sunn, sosial og bærekraftig kantine 

Kantina vår videreutvikles dette skoleåret. Nye, spennende retter prøves fortløpende ut og målet er en god måltidskultur for lærere og elever.  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fra venstre: Avdelingsleder Ann Kristin Andreassen, Caroline Schwanenflugel, Ann Kristin Wang, Rasha Kaskas og Silje Hanstad Næss avbildet i kantinas storkjøkkenavdeling - Klikk for stort bildeFra venstre: Avdelingsleder Ann Kristin Andreassen, Caroline Schwanenflugel, Ann Kristin Wang, Rasha Kaskas og Silje Hanstad Næss. Greåker vgs.

- Dette skoleåret har skolen selv tatt over kantinedriften, noe som gir oss gode muligheter til å videreutvikle kantina til å bli slik vi mener den er best for våre elever og lærere, forteller avdelingsleder på drift, Ann Kristin Andreassen.  

Gode råd fra Matvalget 

Onsdag 20. september fikk hun og kokkene Silje Hanstad Næss og Rasha Kaskas besøk av rådgiverne Ann Kristin Wang og Caroline Schwanenflugel fra Matvalget. Matvalget er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil lage bærekraftige måltider til andre.  

- Greåker vgs. har bestemt seg for å ha en bærekraftig kantine som gir elever og lærere god og næringsrik mat. Vi er her for å bli kjent og se på fasilitetene, slik at vi kan gi råd og veiledning for videre utvikling, forteller Ann Kristin Wang. 

Bærekraft for enkeltmennesket og kloden 

Matvalget har jobbet med over 20 skoler i Viken så langt, og Greåker er med i den siste bolken som skal inn i konseptet bærekraftig kantine.  

- Det kommende skoleåret skal Greåker vgs. bruke på å skape en måltidskultur. Det betyr at vi skal spise sammen, vi skal spise det vi trenger, og vi skal vite hva som er bra å spise i hverdagen. Vi gjør elevene en kjempetjeneste ved å tilby sunn og næringsrik mat, og ikke bare det de har lyst på. Det er ikke bærekraftig, verken for den enkelte eller kloden vår. Å være en skole som står for det, er en skole med ryggrad som tar oppdraget sitt på alvor, sier rådgiver Ann Kristin Wang engasjert.  

Helsefremmende skole 

Greåker vgs. har i flere år hatt status som helsefremmende skole med sunn og næringsrik mat i kantina og et gratis frokostmåltid til alle elever. Hver morgen mellom klokken 07.30 og 08.00 kan alle elever hente seg en porsjon med varm havregrynsgrøt eller kornblanding. Neste steg er å teste ut kjøleskapsgrøt.  

- Elever som benytter seg av frokosttilbudet vårt er mette når de begynner undervisningen. I tillegg til at det er viktig for læringen hos den enkelte elev, har det også positiv innvirkning på klassemiljøet og den mentale og fysiske helsa vår, forteller avdelingsleder Ann Kristin Andreassen.  

Utprøving av menyer  

Kantina har allerede testet ut mange nye varmretter, med stor suksess.  

- Vi er fortsatt i en utviklingsfase, hvor vi tester ut og gjør oss erfaringer. Gjennom kantineutvalget hvor Lave Roubar 1STB og Haydar Mohsin Oleyat 3STA presenterer elevene, vil vi utover høsten utarbeide en spørreundersøkelse blant elevene for å ta tempen på kantina nå og hva elever kan tenke seg av sunne, gode og bærekraftige smaker fremover, avslutter Ann Kristin Andreassen. 

Plakat med teksten "Kantina. Hjertet i skolen" - Klikk for stort bilde Matvalget/Greåker vgs.