Ungdomsbedrift gir nytt liv til gamle bøker

Amra, Betiel, Zena og Haya ser gull der andre ser gråstein. Gamle bøker blir til praktiske møbler, inspirerende dekor og mye mer!

Tre jenter som står bak et salgsbord. På bordet er det pyntegjenstander laget av bøker. - Klikk for stort bildeF.v. Betiel, Zena og Amra ønsker å redusere mengden kastede bøker i Norge ved å gi dem nytt liv gjennom redesign. Greåker vgs.

Ungdomsbedriften Forny UB er etablert av Amra Bajramovic, Betiel Teklu Berhe, Haya Kamal Melesh og Zena Mohammed Tawfeq, som tar programfaget Entreprenørskap og ledelse 1 på Greåker vgs. dette skoleåret. 

 -    Hvert år kastes 711 tonn bøker i landet vårt, og vi ønsker å endre denne trenden. Vi vil transformerer disse gamle bøkene til praktiske møbler, inspirerende dekor og mye mer. På denne måte får bøkene en sjanse til å bli verdsatt og brukt på nytt!, sier jentene.

Bøker som er stablet oppå hverandre til et bordbein. En bok hvor sidene er brettet til et tre.  - Klikk for stort bildeGamle bøker kan gjøre nytten som bordbein. I forgrunnen er det laget et dekorativt tre av sidene i en bok. Greåker vgs. Boksider brettet til roser. - Klikk for stort bildeForny UB viser hvordan boksider kan bli til vakre roser. Greåker vgs.


Gir tilbake

Forny UB mener det er viktig å gi tilbake til samfunnet og har det som en del av forretningsstrategien sin. 

-    40 % av inntektene våre går til Foreningen for hjertesyke barn. På den måten gir våre kunder både et bidrag til miljøet og til barn som trenger støtte når de kjøper produktene våre, sier de.


Produktene solgte godt på Grenseløs-messa

Torsdag 25. januar var de med på Grenseløs-messa i Strømstad. Her var 58 bedrifter fra Østfold og Strømstad-regionen samlet for å vise frem bedriften og produktene sine. 

Det var konkurranser i ulike kategorier, og derfor ble det mange samtaler med ulike jurymedlemmer om hva konseptet deres og tanken bak bedriften var. Forny UB vant dessverre ingen priser denne gangen, men de solgte mange produkter og er enda mer klare for Fylkesmessa i mars.