Da var samarbeidet med Strømstad i gang

Nye internasjonale dager på Halden videregående skole da våre to samarbeidsskoler i Kroatia og Tyskland gjestet oss denne uken. Og ved å samtidig invitere Strømstad Gymnasium med i prosjektet er dermed samarbeidet med vår svenske naboskole i gang.

- Vi gleder oss veldig til hva det kan bety for skolen, de ansatte og ikke minst elevene, sier rektor Kristin Støten.

I vinter har hun hatt møter med sine to svenske kollegaer, rektorene Louise Buhre og Anna Säreborn, ved Strømstad Gymnasium, hvor ulike former for å samarbeide har blitt diskutert.

Rundt 80 elever og lærere samlet på Kilesand på Koster.


- Som to videregående skoler i to grensekommuner har vi et ansvar for å se til hverandre. Vi har ungdommer som vokser opp med familiemedlemmer som jobber i nabolandet. Og de er ofte på besøk over grensen, men ikke alle treffer jevnaldrende svensker. Og fra den andre siden tror vi det er enda sjeldnere at svenske ungdommer har så mye å gjøre med Norge, sier Støten.

Erasmus til Strømstad
Halden videregående skole er akkreditert som Erasmus-skole, både på studieforberedende og på yrkesfag. Det betyr at vi kan samarbeide med alle land i hele EU. Men også de som er aller nærmest oss, som Strømstad.  Strømstad Gymnasium finansierte sin del på Koster gjennom Interreg-prosjektet “Fremtidstro”.

Rundt 80 elever og lærere samlet på Kilesand på Koster.

- Ja, vi tror at vi kan åpne dører for ungdommene våre på begge sider av grensen. Om vi som skoler klarer å samarbeide godt fremover, vil vi skape arenaer hvor elevene kan treffes, bli kjent og lære hverandres språk. Ikke alle ungdommer i dag er komfortabel med å snakke sine respektive språk med sine naboer over grensen. Samtidig tror vi at vi er med på å spille en sentral rolle i å åpne enda flere dører for ungdommene når de blir eldre og er på jakt etter arbeidsplasser og ønsker seg inn i det lokale og regionale næringslivet. 

Fire nasjoner samlet
Første offisielle tur over grensen ble tirsdag denne uken da vi tok med våre gjester fra Daruvar i Kroatia og Laupheim i Tyskland til Strømstad. Der ventet nærmere 30 elever og lærere fra Stømstad Gymnasium på oss og ble med på en felles tur til Koster hvor vi tilbrakte dagen sammen. 

- Det første samarbeidet mellom de videregående skolene i Halden og Strömstad, hvor nærmere 80 elever fra fire land kunne besøke Koster, viste tydelig at vi med felles innsats kan skape samarbeid på tvers av landegrensene, sier Anja Sonerud, prosjektleder ved Strømstad Gymnasium. 

- Virkelige møter som utgjør en forskjell for våre unge. Bærekraftig utvikling krever samarbeid på tvers av landegrensene. Vi ser at å møtes og utveksle erfaringer, se at vi tilhører en og samme arbeidsmarkedsregion, lære mer om hvilke faglige og utdanningsmuligheter som finnes på begge grenser, forstå norsk-svensk språk og å kunne lage grenseoverskridende skoleprosjekter som flere reelle muligheter for hvordan vi kan samarbeide videre, sier hun. 

Vi skal reise mer
- Dagen på Koster ble dermed en dobbelsuksess. Våre svenske kollegaer tok på seg vertskapsrollen den dagen sammen med oss og laget et supert program på en vakker dag på Koster. Dette var en helt utrolig opplevelse, sier Mary Ann Gilstedt, fagleder for engelsk og fremmedspråk ved Halden vgs. 

Mary Ann Gilstedt (nummer to fra venstre) sammen med kollegaer fra fire land.

Det var norske elever med økonomiske fag, samt språkfag, som har deltatt i prosjektet som etter besøk i Kroatia i november og Tyskland i mars, ble avsluttet i Halden denne uken. 

- Det har vært en utrolig reise, bokstavelig talt. Det er utrolig flott å se hva elevene våre har fått oppleve og lære gjennom dette. Jeg har virkelig fått opp øynene for hva internasjonalisering og Erasmus har å tilby elevene våre. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, både med våre nye svenske venner og resten av Europa, avslutter Gilstedt.