- Det er viktig at vi får vist frem mulighetene

På denne tiden av året skal landets og byens 10. klassinger gjøre viktige valg for fremtiden. – Åpen skole er derfor viktig for mange, slik at de får sett alle mulighetene de har her, sier rektor Kristin Støten.

Det er ikke alltid like lett for verken ungdom eller foresatte å få en god oversikt over de mulighetene som ligger i videregående utdanning. Derfor må det legges til rette for god informasjon. 

- Å komme hit på åpen skole, og bli kjent med lærere og elever, samt se alle de flotte fasilitetene, er viktig før de skal ta sine valg, sier rektor, som roser de nesten 400 ansatte og elevene som sammen presenterte Halden videregående skole på det beste i begge bygg.
 
- Veldig fint at vi kan gå sammen om å vise hvor fin skole vi har, og at både elever og ansatte gjør dette sammen, sier hun.
 
Åpen skole ble arrangert i forbindelse med det rekordstore Halden-mesterskapet for elev- og ungdomsbedrifter, og derfor var mange av fremtidens videregående elever allerede på plass på skolen da åpen dag startet.
 
- En flott kombinasjon, med masse liv og røre hele dagen. Vi skal evaluere dette nå fremover og ta med det beste og planlegge for et enda bedre arrangement neste år, lover rektor.

IM fra sitt arrangement under åpen dag.


Viktig for utdanningsprogrammene

- Åpen dag er en flott anledning for oss på restaurant- og matfag til å vise ungdomsskoleelevene hva vi arbeider med til daglig, sier fagleder Grethe Thoresen.

- Vi jobber mye praktisk, og på åpen dag produserte vi ulike retter og vi bød på blant annet hot søtpotetsuppe, alkoholfrie drinker og deilig sjokoladekake.
 
Å få vist frem praktisk undervisning på åpen dag er viktig, og alle avdelingene på skolen strekker seg langt for å få vist frem sitt utdanningsprogram best mulig. Selv om alle konkurrerer om de ulike elevene, er det viktigste at elevene får tatt det valget som er riktig for hver enkelt av dem.
 
- Ja, vi er som skole på samme lag, så uansett skal vi være her for å gi de beste forutsetninger for best mulig utdanning for våre ungdommer, sier Støten.

Restaurant- og matfag viste seg fra sin beste side under åpen dag.


Næringslivet støtter
Restaurant- og matfag hadde nedleggelsesspøkelset hengende over seg, og er glad for at de kan fortsette å levere et svært godt yrkesfaglig utdanningstilbud som er viktig for Halden. De får god støtte fra alle som ønsker tilbudet levende i årene som kommer.

- Med på laget denne dagen hadde vi også Sebastian Engh og lærling fra Curtisen og Håkon Selmer-Olsen fra Kokkekollektivet, sier Thoresen, som merker at studiet er viktig for det lokale næringslivet.
 
- Vi utdanner til 12 spennende yrker, og det er stor interesse og etterspørsel fra bedrifter etter ungdom med fagbrev innen restaurant- og matfag.

Elever og lærere sammen
Både elever og lærere var altså involvert i å ta imot ungdomsskoleelevene over hele skolen. I tillegg bidro næringsliv og øvrige samarbeidspartner. Flere av opplæringskontorene var også tilstede.
 
- Tre klasser til stede som representerte Vg1, Vg2 HEA og Vg2 BU. Det var aktivitet i tre av våre klasserom med helsesjekk, informasjon både fra lærere og fra Halden kommune, vaffelsalg og ulike aktiviteter som representerer omfanget av våre utdanningsprogram, sier Anette Røsnes, fagleder for helse- og oppvekstfag.
 
Og også på elektro rapporteres det om stor aktivitet, og spesielt en aktivitet var veldig populær.
 
- Vi hadde blant annet et samarbeid med bilfag hvor man kunne sitte i en racingsimulator og se på en F4-bil som en i klassen viste frem. Ellers hadde vi en rekke forskjellig aktiviteter som vi håper falt i smak hos mange, sier Håkon de Flon, som var en av de mange elevene som stilte opp og viste frem utdanningsprogrammet sitt.
 
Søknadsfrist for videregående utdanning er 1. mars.

Racingsimulatoren var veldig populær under åpen dag.