- Vær snille og vennlige mot hverandre

- Jeg oppfordrer dere alle til å være snille og vennlige mot hverandre, både nå i julen og når vi er sammen i skolen. Og ser du eller veit du om noen som er utenfor fellesskapet eller ikke har noen å være sammen med i julen, så ta kontakt og be dem med.

Det var den viktigste oppfordringen til Kristin Støten, rektor ved Halden videregående skole, under juletalen til elevene tirsdag denne uken. Nå er julefreden snart i ferd med å senke seg, og det er rom for refleksjon og ettertanke. Julehøytiden er også viktig for å samles om det vi holder aller mest kjært, og en god pause fra en ellers hektisk hverdag.

- Som ved alle avslutninger, om det er sommer eller jul, så er dette en fin anledning for å stoppe litt opp og gi noen velmente råd til all den fine ungdommen vår. Jeg håper de fleste av dem reflekterer litt rundt det som ble sagt og tar noe av det til seg, sier Støten.

Varme og fellesskap
I sine ord til elevene ved åres juleavslutning var oppfordringen kanskje lik det de har hørt tidligere, men det er uansett ord som ikke kan gjentas for ofte. Påminnelsen på at vi alle må være flinkere til å se og ta vare på hverandre, kan ikke gis for ofte. 

- Nå nærmer det seg jul, og mange av oss syns det er vanskelig å finne julestemningen i år, selv om vi har pynta juletreet, har adventskalender, spiser grøt, kler oss «julete» og hører julemusikk. Vi har en urolig verdenssituasjon, mange har fått dårligere råd, og noen gruer seg ordentlig til jul. Jula er preget av store kontraster, der noen opplever mye varme og fellesskap, mens andre er ensomme og har det vanskelig, sa Støten, før hun fortsatte:

- Det er mange følelser knyttet til jul, og vi har mange forestillinger om den perfekte jula. Vi leser, ser bilder og filmer i media og på sosiale medier, og tenker at alle andre får alt til så bra. Det er ikke sånn. Ingen har det bra hele tida, det er sånn livet er med oppturer og nedturer, det er helt normalt.

Kristin Støten, rektor ved Halden videregående skole, ønsker alle elever, ansatte og samarbeidspartnere en riktig god jul.

Felles ansvar
Som rektor er Støten opptatt av skolens fellesskap, og at alle elever skal ha det trygt og godt på skolen. Hun viste til de 200 årene med skolehistorie vi nylig har markert her på skolen, og minnet på at tilbudet vi har i dag, historisk sett har vært veldig få forunt. At det er lærere og ansatte ved skolen som hver dag arbeider hardt for å legge til rette for en best mulig skolegang elevene. 

- Nå har alle ungdommer rett til gratis skole, dere har gode lærere, læremidler og skolelokaler, gratis frukt og frokost. Til tross for alle disse godene i norsk skole, leser vi om at det blir mer vold og trusler i skolen. Det skal vi ikke ha her, og det er vårt felles ansvar, sa rektoren.

Hun ser frem til et nytt og spennende skoleår i 2024. Det arbeides stadig mot nye mål for å gjøre Halden videregående skole så god som overhodet mulig.

- Det er en takknemlig jobb. Krevende, men veldig fin. Vi har mye å glede oss til året som kommer. Nå er det første en liten intens avslutning på første termin 21. januar. Da får elevene et signal om hvordan de ligger an i faget, men jeg minner om at det er kompetansen som blir vist i vårhalvåret som blir viktigst på kompetansebeviset og vitnemålet. 

Senk skuldrene
Men først skal vi altså feire jul. For mange kan det bety like mye stress og mas som det kan bety ro og avslapning. Mange av Støtens egne ansatte kan nok heller ikke helt legge bort arbeidet i julen. Nye undervisningsopplegg skal planlegges. Og at det er vanskelig å koble helt av, kan nok uansett alle kjenne på. I sine velmente ord til sine ansatte sa Støten dette. 

- Kanskje leter vi som voksne etter den samme julefølelsen som vi hadde som barn. Noen ganger kan vi kjenne et lite snev av den, så forsvinner den igjen. Så stresser vi videre. Vi skal vaske, lage mat, bake, kjøpe julegaver. Kanskje vi skal prøve å senke skuldrene, slappe av, være sammen og gjøre mer av det vi har lyst til enn å gjøre det vi tenker andre forventer av oss, og krevende forsøk på å nå de uoppnåelige idealene. Det handler så ofte om å prestere. Mens det som er helt grunnleggende viktig her i livet, ikke er synlig gjennom ting vi har og hva vi får til, men hvem vi er. Vi er jo gode nok som vi er, sa Støten og viste til Trygve Skaugs uttrykk: «Vi må mestre det å ikke mestre alt hele tiden».

- Jeg håper slike avslutningsord kan bety noe for noen. Nå er julen her, og da ønsker jeg alle ansatte, elever og samarbeidspartnere en riktig god jul og et godt nytt år.