Gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vaksinerer seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). På Malakoff tilbyr vi denne vaksinen gratis til alle vg2-elever fredag 15.mars.

Avfotografering av informasjonsskriv om smittsom hjernehinnebetennelse.  - Klikk for stort bildeDette er informasjonsskrivet Folkehelseinstituttet gir ut til ungdom om smittsom hjernehinnebetennelse. Du kan lese mer ved å gå inn på lenka lenger ned i teksten. Folkehelseinstituttet

Smittsom hjernehinnebetennelse kommer av meningokokk-bakteriene, som kan gi livstruende sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. En av ti som blir syke dør, og rundt 20 prosent får varige skader. Det er vanlig å ha meningokokker i halsen uten at man blir syk, men selv om du ikke blir syk, kan du likevel smitte andre.

Ungdom i alderen 16–19 år har høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen. Tett samvær med andre ungdommer, festing, høyt alkoholinntak eller bruk av andre rusmidler, deling av flasker/glass og sigaretter samt lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. I Norge gjelder dette for eksempel russefeiring/russeturer, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og lignende.

Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at ungdom mellom 16-19 år tar vaksine. 

- Alle vg2-elever på Malakoff og Kirkeparken får tilbudet om gratis vaksine dette skoleåret, forteller helsesykepleier Cecilie Jensen på Malakoff. 

Det blir satt opp tid for hver klasse fredag 15.mars. Vaksinen er frivillig, men anbefales av Folkehelseinstituttet (FHI).

Du kan lese mer om smittsom hjernehinnebetennelse på Folkehelseinstituttets sider: Smittsom hjernehinnebetennelse