Internasjonalt arbeid er lærerikt og gøy for både elever og ansatte som er med. Du som er åpen for å lære mer i et internasjonalt miljø om utfordringer vi deler med alle europeere, du kommer til å elske dette.
Verden endrer seg raskt både kulturelt, sosialt og politisk. Internasjonalisering er derfor et viktig skolepolitisk mål, både nasjonalt og i Østfold fylkeskommune. Stortinget har bevilget mye penger til EØS-samarbeidet og på den måten bidrar den norske stat til finansieringen av Erasmus+ programmet for elever og studenter i Europa. Flere Stortingsmeldinger peker på det at alle i norske skoler skal få ta del i internasjonal relevant fagkunnskap og samtidig lære om språk og kultur.
Nye perspektiver
Vi har god erfaring med at internasjonalisering har en positiv effekt på både lærere og elever. Det gir oss nye perspektiver, holdninger, kunnskaper og ferdigheter som er viktige å ha med seg videre i livet.
Erasmus + er EU sitt program for utdanning, opplæring og ungdom og idrett. Det er verdens største utdanningsprogram og legger til rette for opphold i og utenfor Europa.
Bli kjent med andre kulturer
Målet med Erasmus+ er at man skal få mulighet til å bo i et annet land, lære språk, nye arbeidsmetoder, bli kjent med en annen kultur og få internasjonal erfaring. Erasmus+ er svært viktig sett i lys av den situasjonen Europa befinner seg i nå. Derfor øker Europakommisjonen budsjetter for 2023 til 3,7 milliarder euro, rundt 36 millioner euro går til norske søkere.
Malakoff ble i 2023 akkreditert som en Erasmsu+ skole, og vi har skaffet oss mange spennende samarbeidsskoler ute i Europa. For skoleårene 2024-2025 og 2025-2026 deltar vi to prosjekter og har akkurat avsluttet et tredje.
Gjennom deltagelse i Erasmus+prosjekter får noen elever og lærere unike muligheter til å treffe ungdom og lærere i andre europeiske land og jobbe med faglige prosjekter sammen både under oppholdet, og som forberedelse i forkant. Prosjektene vil ha et tverrfaglig og overordnet fokus på mange av målene i læreplanens generell del.
Våre to Erasmus+-prosjekter er:
Digital Citizenship (2024-26)
med deltagere fra Frankrike, Italia, Makedonia og Norge. Det planlegges en ukes reise med en gruppe elever og lærere til Lens, Roma og Skopje hvor elever bor hjemme privat hos jevnaldrende lokale skoleelever. Her skal vi planlegge og gjennomføre gjenbesøk til våren 2026. Når vi er vertskap i Moss så skal våre gjestende elever bo hjemme hos utvalgte Malakoff elever.
Environmental and Climate Changes (2024-2026)
med deltakere fra Italia, Spania, Hellas og Norge. Det planlegges en ukes reise med en gruppe elever og lærere til byene Catania, Santander og Athen hvor elevene bor hjemme privat hos jevnaldrende lokale skoleelever. Her skal vi på Malakoff gjennomføre et gjenbesøk våren 2025. Når vi er vertskap i Moss så skal våre gjestende elever bo hjemme hos utvalgte Malakoff elever.
Gjennom disse internasjonale prosjektene får elevene muligheter til å utvikle seg språklig og lære mer i dybden om sentrale tema, i tillegg til å reflektere rundt sin egen rolle, muligheter og utfordringer i en globalisert verden. Elevene får kjenne på internasjonal solidaritet, og forstå viktighet av demokrati og bærekraftig utvikling globalt.
Vil du delta?
Last ned søkeskjemaet som du finner i Teams Elever og ansatte. Fyll dette ut digitalt. Lever det i skolens administrasjon innen oppgitte frister.