KOMMUNIKASJON OG KULTUR 1 OG 3:
Kommunikasjon og kultur er et aktuelt fag som inneholder emner og perspektiver fra både språkfag, samfunnsfag og mediefag. I en globalisert og digitalisert verden trenger vi kompetanse som kan hjelpe oss til å kommunisere effektivt og hensiktsmessig både innenfor egen kultur og med mennesker med en annen kulturell bakgrunn enn vår egen.
Å kommunisere er noe vi gjør hele tiden, både verbalt og ikke-verbalt. Det vi uttrykker med ord, klærne vi går med og musikken vi lytter til, er såkalte identitetsmarkører. Gjennom identitetsmarkørene uttrykker vi hvilke større og mindre kulturfellesskap vi tilhører. Noen ganger uttrykker vi dette bevisst, men det skjer også ubevisst.
Programfaget Kommunikasjon og kultur legger opp til ulike arbeidsmåter der du som elev blant annet får reflektere individuelt og sammen med andre. Vi undersøker ulike kulturuttrykk, både de du kan være kjent med fra før, og andre du i mindre grad kjenner til. I tillegg skal du produsere egne tekster av ulikt slag.
På Malakoff tilbyr vi kursene KK1 på VG2, og fordypningskurset KK3 på VG3.
Se video om faget:
MEDIE- OG INFORMASJONSKUNNSKAP 1 OG 2:
Medie- og informasjonskunnskap er for deg som vil forstå hvilken rolle mediene har i samfunnet vårt, enten det er sosiale medier og strømmetjenester, film, tv, radio eller aviser. Vi ser på hvordan mediene påvirker oss og hvorfor de er en forutsetning for ytringsfrihet og demokrati. Og ikke minst; Vi jobber med praktiske oppgaver innenfor medieproduksjon; Video, lyd, bilde og tekst. Vi legger vekt på journalistisk metode, kritisk tenking og kildekritikk. Vi ønsker at du som elev skal få prøve deg på ulike oppgaver innenfor flere sjangre og utvikle evner og talent både individuelt og i samarbeid med andre.
Lærerne i mediefag på Malakoff har selv jobbet som journalister og kjenner mediebransjen. Programfaget består av to årsenheter, der Medie 2 bygger på Medie 1.
Se video om faget:
MARKEDSFØRING 1 OG 2:
Hvilken rolle har bedrifter i samfunnet, og hva gjør bedrifter for å få deg til å kjøpe sitt produkt? Markedsføring går ut på å tilby riktig produkt til rett pris, på rett sted og med riktig reklame. Da oppnår markedsføreren fornøyde og lojale kunder. I løpet av skoleåret vil du løse flere oppgaver med case fra næringslivet, og på den måten lære hvordan markedsføreren tenker og hjelper bedriftene.
Hvordan kan bedrifter lykkes i en verden med stadig økende konkurranse? I markedsføring 2 lærer du hvordan bedrifter kan jobbe for å bli miljøvennlige, du skal gjennomføre din egen markedsundersøkelse og du lærer hvordan du kan planlegge for suksess i en bedrift. Fremtidens varer og tjenester bidrar til en bedre og mer bærekraftig verden, samtidig som kunden får en positiv opplevelse gang etter gang.
NÆRINGSLIVSØKONOMI:
Er du nysgjerrig på hvordan bedrifter tjener penger og styrer økonomien sin? Næringslivsøkonomi gir deg innsikt i hvordan bedrifter planlegger, budsjetterer og tar økonomiske beslutninger. Du lærer å føre regnskap, analysere tall, og forstå hvordan økonomistyring er nøkkelen til å lykkes og sikre bedriftens overlevelse i et konkurransepreget marked.
Næringslivsøkonomi er delt inn i to fag: Økonomistyring på VG2 og Økonomi og ledelse på VG3. På VG2 lærer du grunnleggende ferdigheter som regnskapsføring, budsjettering og kalkulasjon, mens på VG3 tar du steget videre med temaer som bedriftsledelse, strategisk økonomi og hvordan lede virksomheter til suksess. Sammen gir de to fagene deg en helhetlig forståelse av hvordan økonomi og ledelse henger sammen i praksis.
Dette faget er perfekt for deg som liker praktiske oppgaver, ønsker en fremtid innen økonomi, ledelse eller entreprenørskap, eller bare vil bli bedre på å forstå økonomien rundt deg. Næringslivsøkonomi kombinerer teori og praksis på en måte som gjør at du virkelig forstår hva tallene betyr – og hvordan de kan brukes i virkeligheten.
ENGELSK:
Hvorfor skal du fortsette med engelsk i 2 år til?
Uansett om du planlegger å studere i Norge eller utlandet, vil du i løpet av studietiden møte faglitteratur på engelsk. I engelsk programfag vil du få muligheten til å arbeide med andre fag på engelsk. Dette vil gi deg et fortrinn til studier da du får en mulighet til å lære fagterminologi i de andre programfagene du har.
I tillegg vil du oppleve større valgfrihet når det gjelder tekster og relevante tema, og du får muligheten til dybdelæring i ulike deler av læreplanen gjennom større prosjekter.
Læreplanen legger til rette for elevmedvirkning og sammen med lærer vil du fortsette å fordype deg i samfunnsforhold og mangfold i engelskspråklige land. Hvordan avgjøres for eksempel valget av ny president i USA? Hvordan vil Storbritannias rolle i forhold til Europa og resten av verden endre seg i årene som kommer?
Videre vil du også få muligheten til å lære gjennom ulik litteratur. Kanskje har du ønske om å lese en klassiker på engelsk? I engelsk programfag vil du kunne utvikle deg videre både skriftlig og muntlig
På Malakoff tilbys Engelsk 1 på VG2 og fordypning i Engelsk 2 på VG3.
HISTORIE OG FILOSOFI:
Historie og filosofi er et fag der du lærer om menneskene i ulike tider, hvordan de levde og hvilke tanker som satte sitt preg på dem - og hvordan disse tankene gjør seg gjeldende i dag. Dette er faget for deg som liker å diskutere spørsmål som har mange mulige svar. Gjennom varierte arbeidsformer som analyse av kilder, filmer, lyd og ekskursjoner i virkeligheten og på internett, vil du opparbeide deg evnen til å se de store sammenhengene og tenke kritisk om det som blir presentert, blant annet gjennom mediene.
Se video om faget:
POLITIKK OG MENNESKERETTIGHETER:
I politikk og menneskerettigheter lærer du mer om hvordan det norske og det internasjonale samfunnet fungerer. Du lærer å analysere politiske prosesser, og du vil oppleve at du forstår mer av verden rundt deg. Faget handler også om maktforholdene i samfunnet, både i Norge og verden, og hvordan enkeltmennesket kan påvirke ulike politiske beslutningsprosesser. Faget passer for deg som er samfunnsinteressert og som ønsker forstå mer av nyhetsbildet. Problemstillinger vi diskutere er for eksempel: Hvem har makt i Norge i dag? Hvorfor velger mange å la være å stemme ved valg? Har mediene stor makt?
Se video om faget:
SOSIALKUNNSKAP:
Sosialkunnskap er et fag som handler om samfunnet og samspillet mellom individ og samfunn. I dette faget får du innsikt i hvordan vi utvikler oss fra barndom til alderdom, og hvordan velferdsstaten fungerer. Et annen hovedområde er hva som er årsakene til velferdsforskjeller og sosiale problemer i Norge. I løpet av året blir du blant annet kjent med temaer som oppvekst, alderdom, menneskerettigheter, kriminalitet og rusmisbruk. Samfunnsvitenskapelig metode er også et fokus i faget, og i løpet av året gjennomgår vi større og mindre prosjekter knyttet til dette. Faget er preget av arbeid med ulike caser, gruppeoppgaver, metodeprosjekter, diskusjoner, samt individuelt arbeid.
Se video om faget:
SOSIOLOGI OG SOSIALANTROPOLOGI:
Sosiologi betyr læren om forholdet mellom mennesker. I sosialantropologien sammenlikner vi samfunn og kulturer. Dette er faget for deg som har lyst til å lære mer om samspillet mellom enkeltindivider og samfunn, og hvordan samfunnsvitenskapelige tenkemåter og teorier kan forklare ulike samfunnsfenomener. Temaer vi jobber med er sosialisering og medborgerskap, kulturforståelse, samfunnsutvikling og sosial ulikhet.
Sosiologi og sosialantropologi er svært nyttig for alle samfunnsinteresserte elever, og kanskje spesielt for dem som har planer om å studere fag som for eksempel sosiologi, sosialantropologi, juss, statsvitenskap, historie, journalistikk og medievitenskap. Det egner seg ellers i alle yrker der man arbeider med mennesker, som for eksempel i politiet, skolen, helse og omsorg.
Arbeidsmetodene i sosiologi og sosialantropologi er varierte og elevaktive. Det arbeides både individuelt og i grupper, muntlig og skriftlig. Akademisk skriving, klassediskusjon, gruppearbeid, prosjektarbeid og aktiv bruk av digitale verktøy er noen av de arbeidsformene som blir tatt i bruk.
RETTSLÆRE:
Om du har tenkt til å bli advokat, jurist, saksbehandler eller ikke, er faget nyttig både i
privatlivet og i de fleste yrker. Som student ved universitet og høyskole, vil du ha fagemner som har juridisk metode som grunnlag for faget. Her vil du ha en stor fordel av å ha hatt juss før.
Rettslærefaget skal bidra til at man kan se en sak fra flere sider, få frem rettigheter, plikter, påbud og forbud og ikke minst lære å formulere seg juridisk. Du må ha både muntlige og skriftlige ferdigheter.
Å bruke rettsregler vil si å finne fram i lovverket, tolke paragrafer (§), utøve rettslig skjønn, bruke faguttrykk og vurdere hvordan rettsspørsmål kan avgjøres på bakgrunn av det.
Vi ser på og bruker tidligere dommer som blir knyttet til virkelighetsnære situasjoner på samme måte som gjennomføringen av en rettssak i domstolene.
Aktuelle rettsområder i faget er strafferett, arverett, erstatningsrett, kjøpsrett, arbeidsrett, familierett, avtalerett, forvaltningsrett og menneskerett.
Se video om hvilke metoder de jobber med i faget:
PSYKOLOGI:
Er du nysgjerrig på hva som får mennesker til å tenke, føle og handle som de gjør? Da er psykologi faget for deg!
Psykologi gir deg innsikt i menneskets indre verden og hvordan tanker, følelser og atferd henger sammen. Du vil lære om alt fra hvorfor vi føler oss glade eller triste, til hvordan vi påvirkes av andre og samfunnet rundt oss. Dette faget gir deg verktøyene til å forstå både deg selv og menneskene rundt deg bedre.
I en verden i stadig endring, vil kunnskap om psykologi hjelpe deg å navigere gjennom livets utfordringer og styrke dine sosiale ferdigheter. Enten du drømmer om en karriere innen helse, utdanning, ledelse eller noe helt annet, vil psykologi gi deg en solid grunnmur.
I psykologi 1 skal du lære om ulike retninger innenfor psykologien innen personlighet, identitet, utvikling og tilknytning. Vi lærer om hjernen, hormon- og nervesystemet, arv og miljø. Hvordan man takler stress og psykiske kriser. Faget gir innsikt i livsmestring og hvordan vi som mennesker lærer. Psykologi 2 er fordypning i faget og omhandler temaer som kommunikasjon og gruppedynamikker. Hvordan man tar vare på den psykiske helsen sin, og hvordan man behandler psykiske lidelser. Psykologi 1 er et muntlig fag med muntlig eksamen, psykologi 2 er muntlig og skriftlig fag med mulig eksamen i begge.
Bli med på en spennende reise inn i menneskesinnet og oppdag hva som gjør oss like, men også unike. Velg psykologi – fordi å forstå mennesker er nøkkelen til å forme fremtiden!