Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse for elever i den videregående skolen innen humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.
- Vi tenker at et slikt prosjekt vil gi både elever, og involverte lærere og bibliotekarer, større innsikt i forskning og forskningsprosessen. Ved å ha muligheten til å gjennomføre et forskningsprosjekt, i nær kontakt med et forskningsmiljø, vil elevene kunne utforske og selv være aktive deltakere i egen læringsprosess, sier faglærerne Elin Christine Birkeland og Randi Hjortaas.
Hvert år inviteres landets videregående skoler til å gjennomføre et forskningsarbeid med hjelp fra etablerte forskere. Gjennom det arbeidet blir elevene kjent med vitenskapelige teorier og metoder innenfor humaniora og samfunnsvitenskap. Elevene får kjennskap til bruk av kilder og fagbegreper, og de lærer å skrive en drøftende og argumenterende tekst. Elevene kan selv velge tema. Hver skole får tildelt en egen forskerkontakt og elevene får møte fagpersoner som hjelper dem med å lage problemstilling og utvikle prosjektet sitt. Målet er at forskerkontakten skal hjelpe elevene med å tenke som en forsker.
- Vi tror det vil gi elevene verdifull erfaring og fagkunnskap, som igjen gir overføringsverdi til andre fag og kanskje kan motivere dem for videre studier, sier Birkeland. Hun påpeker at også faglærerne og bibliotekarene som deltar i prosjektet får mulighet til å utvikle sitt profesjonsfellesskap.
Skolene som deltar sender inn sine tre beste prosjekt og konkurrerer om første-, andre-, og tredjepris på 30 000, 20 000 og 10 000 kroner.