Escape box er et spill der elevene skal knekke koder. Tema var Den kalde krigen og eksempelet var Cubakrisen i 1962. Da holdt det på å gå galt. Verden ble reddet, men av hvem?
To historikere fra Follo Museum kom til skolen som spillverter, og hadde med seg 22 kofferter med hengelåser, oppgaver og ledetråder. Elevene ble delt inn i grupper på tre og tre, og etter en kort introduksjon fikk de femten minutter på seg til å løse alle oppgaver ved å knekke koder, tyde beskjeder og sette sammen brikker. Målet var å finne ut hva som skjedde da Russland likevel ikke avfyrte en atomrakett mot USA.
Den kalde krigen er betegnelsen på spenningstilstanden som oppstod mellom øst og vest etter andre verdenskrig, med Sovjetunionen og USA som hovedmotstandere. Den kalde krigens periode var 1945–1990. Perioden var preget av militærallianser, våpenopprustning, trusler om krig og ideologiske motsetninger. Og sist, men ikke minst: omfattende spionasje på hverandre, for å få vite mest mulig om motparten.
Den kalde krigen utløste aldri noen militærkonfrontasjon mellom supermaktene, selv om det var nære på, som ved Berlinblokaden i 1948–1949, i begynnelsen av Koreakrigen i 1950, under Cubakrisen høsten 1962 og i forbindelse med en NATO-øvelse i 1983.
(Deler av teksten med beskrivelse av opplegget er hentet fra https://www.denkulturelleskolesekken.no/utforsk-produksjoner-i-dks/?produksjon=13897)