Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift.
Les om hvordan du søker læreplass
Etter at du har fullført et fag- eller svennebrev har du flere muligheter videre uten å måtte ha generell studiekompetanse. Disse utdannelsene krever fagbrev og arbeidserfaring.
Mesterbrev
For deg som har et fag- eller svennebrev er mesterutdanningen er formell videreutdanning som gir høy kompetanse både som bedriftsleder og faglig leder. Mesterbrevene for restaurant- og matfagene består av tre fagområder: Bedriftsledelse, faglig ledelse og faglig fordypning. Utdanningen kan tas på deltid ved siden av jobb, og regnes som en merkantil utdanning innenfor økonomi og ledelse
Noen høgskoler/universiteter krever ikke lenger generell studiekompetanse for videre studier. Hvis du har relevant fagbrev kan du ta Y-veien (yrkesfaglig vei til høyere utdanning) for videre studier: Eks:
- Spesielt tilrettelagte studier i serviceledelse og markedsføring - Høgskolen i Innlandet (Innlandet)
- Bachelor i hotelledelse – Universitetet i Stavanger
Fagskoler
Næringsmiddelindustrien trenger flere fagfolk med kompetanse på trygg matproduksjon – fra råvare til ferdigvare. Har du bakgrunn fra matfag eller restaurantfag, kan matteknikkstudiet gi deg nye jobbmuligheter – på laboratorier, med produktutvikling, HMS og kvalitetsarbeid – eller innen salg av utstyr til industrien. Studiet gir tittelen fagskoleingeniør der du vil finne de fleste jobbene innenfor matindustrien. Studiet og gir også grunnlag for å bli yrkesfaglærer på restaurant
Har du oppnådd generell studiekompetanse eller både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse kan du studere videre på ulike høgskoler og universiteter. Du kan også bli vurdert på realkompetansen din utfra arbeidserfaring.
Hvis du ikke ønsker å studere videre kan du rett og slett starte din yrkeskarriere rett etter at du har oppnådd yrkeskompetanse!
Les mer om krav og søknadsfrister på samordnaopptak.no.