Gratis kontroll av russebilen eller russebussen

Det meste i forbindelse med russetiden koster penger, masse penger, men Statens vegvesen sjekker russebilen/russebussen gratis!

Røde og blå russebiler i kø utenfor garasje.  - Klikk for stort bildeRussebilkontroll Statens vegvesen

– Hvis du kommer på kontroll, sjekker vi om bilen dere skal bruke i russetiden er trafikksikker. Blir bilen godkjent, får du en oblat i vinduet på bilen eller bussen. Har du denne oblaten, slipper du at vi stopper dere i større tekniske kontroller langs veiene i mai. Blir ikke bilen eller bussen godkjent, får du uansett vite hva dere må rette opp for å rulle trygt gjennom russetiden. Vi er opptatt av at dere skal ha en sikker russetid, også på veien. Vi håper derfor flest mulig benytter seg av dette unike tilbudet, sier Øyvind Lund i Statens vegvesen i en pressemelding.

Her finner du mer informasjon av russekontrollen og når og hvor det er kontroller i din del av landet.

I pressemeldingen gir Statens vegvesen også gode råd om ombygging og til sjåfører:

Få gode råd og tips om ombygging

Det kan være vanskelig å sette seg inn i regelverket for ombygging av busser til russebusser.

– Det er derfor lurt å ta kontakt med oss før dere gjør større ombygginger av russebussen. Vi kan gi dere råd og nyttige tips slik at ombyggingen blir både lovlig og trafikksikker, sier Lund.

Respekter sjåføren!

I tillegg til å sørge for at bilen eller bussen er i god stand, er det å viktig at dere har en sjåfør dere kan stole på, og som følger reglene. Om du er med på en russebuss er sikkert du og vennene dine avhengige av innleid hjelp til å kjøre bussen.

– Vi vet at dere er opptatt av å ha det gøy, og ikke mener å utsette dere og andre for fare. Dere må likevel være klar over at vi har regler sjåførene må følge nettopp med tanke på deres og andres sikkerhet. Det er viktig at sjåføren får pauser og at dere ikke har med flere i bussen enn den er registrert for. Sjekk også om det er krav til at bussen skal ha alkolås. Det sikrer dere en sjåfør som er klar i toppen. Vi i Statens vegvesen ønsker dere en trafikksikker russetid, sier Lund.

Her finner du informasjon om når det er krav om alkolås