Hva lærer jeg på restaurant- og matfag?
Du får verdifull kunnskap som er til nytte uansett hvor i verden og hvilket yrke du velger.
Du lærer om
- kosthold, helse og ernæring
- kompetanse innen bærekraftig matproduksjon
- tilberedning og servering av mat
- behandling av råvarer, mat og drikke
- mattradisjoner, matkultur og spesialkost
- helsefremmende livsstil og hygiene
Vg1 Mat og restaurantfag
Vg1 tar deg med inn i verdenen for kokker, servitører, bakere og konditorer, i tillegg til kjøtt-, fisk- og industrielle næringsmiddelfag. Du får erfaring og innsikt i å velge og vurdere råvarer, produkter, produksjonsmetoder og måltider. Du lærer og får kunnskap om mat og drikke, salg og servering, samt kunnskap om hvor viktig kostholdet er for en sunn og god helse.
Mat og drikke er viktig for helsen. Det samme er kunnskap om og respekt for andres kulturer og mattradisjoner. Kost- og måltidsvaner har endret seg, og serveringssteder har en viktig rolle i kostholdet.
Programfagene har du 26 timer i uken:
- råvare, produksjon og kvalitet
- bransje og arbeidsliv
- yrkesfaglig fordypning
Vg2 Kokk- og servitørfag
Denne utdanningen velger du om du ønsker å bli kokk, institusjonskokk, servitør eller ferskvarehandler.
Hver uke har du 26 programfag-timer der du lærer om tilberedning, anretning og servering av måltider, om måltidenes betydning og sammenhengen mellom kosthold, levevaner, helse, miljø og bransje.
Vg2 Baker og konditor
Denne utdanningen velger du om du ønsker å bli baker og konditor.
Hver uke har du 26 program-timer som gir deg et godt grunnlag for videre spesialisering i de ulike yrkesfagene. Du får kunnskap om råvarer, produksjon og kvalitet, salg og marked og bransje, fag og miljø. Du vil utvikle forståelse for sammenhengen mellom råvarer, produksjon, kosthold og ernæring.
Les mer og se hvilke programfag vår skole tilbyr på vilbli.no: https://www.vilbli.no/nb/nb/viken/fylkes-skole-og-laerebedriftsoversikt/f/30 (tilpass til skole)