Vant pris. Fra venstre, lærling Casper Bjørneås og kokk Rasha Kaskas, sammen med konstituert rektor Tommy Andre Eriksen. Her poserer de med bevis på at de er kåret til årets storkjøkken.
Østfold fylkeskommune
- Vi er stolte over at vår skole mottar en slik annerkjennelse, for vår satsing på sunn og bærekraftig mat. Dette er stort for oss og stimulerer til videre innsats for å bli enda bedre, sier Tommy Andre Eriksen, konstituert rektor ved Kalnes videregående skole.
Den tradisjonsrike landbruksskolen er i dag en videregående skole med 550 elever som tilbyr utdanning innen en rekke ulike fagområder, men der det jordnære fortsatt er en bærebjelke.
Kokk Rasha Kaskas (til venstre) og flittige hjelpere forbereder lunsj
Østfold fylkeskommune
Økologisk gårdsdrift
- Gården blir i dag drevet økologisk og elevene tar del i driften av vår egen gårdshage. Alt fra denne parsellhagen blir brukt i skolens kantine eller solgt i gårdsbutikken, sier Tommy Andre Eriksen.
Skolens kantine har som mål at minst 30 prosent av det som serveres skal være økologiske varer.
I tillegg til egenproduksjon av poteter og grønnsaker, kommer også svin, storfe og lam, samt viltkjøtt fra jakt i egen skog og gårdens egen honning. I tillegg prøver man også å handle inn økologiske råvarer fra andre lokale produsenter.
Fra jord til bord
- Her gjennomfører vi i praksis prinsippet om mat fra jord til bord, ved at elevene tar del i planting, stell og høsting i gårdshagen, og deretter blir disse råvarene brukt i skolens kantine, sier konstituert rektor Tommy Andre Eriksen.
Det serveres daglig frokost og varm lunsj som er gratis for alle, der både elever og lærere spiser i den samme kantinen.
Landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen på gårdsbesøk
Østfold fylkeskommune
Minister fikk kyllingsuppe
- Det gjør noe med det sosiale miljøet når man samler unge og voksne rundt samme bord. I tillegg får elevene være med på å foredle og spise sunn og bærekraftig mat. Dette er veldig gode tiltak, sier landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen.
Ministeren fikk servert kyllingsuppe i skolens kantine, da han selv besøkte Kalnes denne uken, og mente den var akkurat passe sterkt krydret.
Sandtrøen roste videre skolens arbeid som spenner fra opplæring av morgendagens bønder til landbruksfaglige forskningsprosjekter om jordhelse og matkvalitet.
Vil unngå matsvinn
På Kalnes er man også åpne for tanker om nærmere samarbeid med andre skoler med tilbud innen restaurant og matfag, og håper det kan bli mer av dette i framtiden.
Et viktig ledd i skolens tenkning om bærekraft er å unngå matsvinn, og derfor er også "restefredag" et fast innslag i kantinen før helgen, for å unngå at det kastes mat.
Årets storkjøkken: Kalnes videregående skole
Hver matbit er et matvalg. De som metter mange munner er i en særstilling fordi de kan ta valg på vegne av flere, og bidra til at de spiser mat som er god for kroppen og godt for miljøet.
Det er mye omsorg og omtanke i et storkjøkken. Vinneren av Årets storkjøkken kjennetegnes av en helhetlighet: Gårdens kretsløpstanke føres utover markene og inn i kjøkkenene ved å skape egne verdikjeder for lokale, økologiske råvarer som formidles til andre storkjøkken. Slik kan flere også ta sine gode matvalg.
Vi gratulerer årets vinner, Kalnes videregående skole!
Det er organisasjonen Debio som står bak utdelingen av Matprisen, og deres mål er å fremme bruk av økologisk og bærekraftig mat.
De sendte mandag kveld ut denne pressemeldingen, der vinnere av de ulike kategoriene blir presentert.
Bilde av den opprinnelige hovedbygningen på Kalnes vgs som ble etablert som landbruksskole i 1870.
Østfold fylkeskommune
Utemiljø på Kalnes videregående skole
Østfold fylkeskommune