Kalnes vant prisen for årets storkjøkken

Kalnes videregående skole er kåret til årets storkjøkken. Matprisen 2025 er en nasjonal bransjepris knyttet til produksjon og tilberedning av økologiske råvarer - som deles ut av organisasjonen Debio.

Rektor og kantinepersonell ved Kalnes vgs - Klikk for stort bildeVant pris. Fra venstre, lærling Casper Bjørneås og kokk Rasha Kaskas, sammen med konstituert rektor Tommy Andre Eriksen. Her poserer de med bevis på at de er kåret til årets storkjøkken. Østfold fylkeskommune

- Vi er stolte over at vår skole mottar en slik annerkjennelse, for vår satsing på sunn og bærekraftig mat. Dette er stort for oss og stimulerer til videre innsats for å bli enda bedre, sier Tommy Andre Eriksen, konstituert rektor ved Kalnes videregående skole.

Den tradisjonsrike landbruksskolen er i dag en videregående skole med 550 elever som tilbyr utdanning innen en rekke ulike fagområder, men der det jordnære fortsatt er en bærebjelke.

Bilde fra kjøkkenet på Kalnes vgs - Klikk for stort bildeKokk Rasha Kaskas (til venstre) og flittige hjelpere forbereder lunsj Østfold fylkeskommune

Økologisk gårdsdrift

- Gården blir i dag drevet økologisk og elevene tar del i driften av vår egen gårdshage. Alt fra denne parsellhagen blir brukt i skolens kantine eller solgt i gårdsbutikken, sier Tommy Andre Eriksen.

Skolens kantine har som mål at minst 30 prosent av det som serveres skal være økologiske varer.

I tillegg til egenproduksjon av poteter og grønnsaker, kommer også svin, storfe og lam, samt viltkjøtt fra jakt i egen skog og gårdens egen honning. I tillegg prøver man også å handle inn økologiske råvarer fra andre lokale produsenter.

Fra jord til bord

- Her gjennomfører vi i praksis prinsippet om mat fra jord til bord, ved at elevene tar del i planting, stell og høsting i gårdshagen, og deretter blir disse råvarene brukt i skolens kantine, sier konstituert rektor Tommy Andre Eriksen.

Det serveres daglig frokost og varm lunsj som er gratis for alle, der både elever og lærere spiser i den samme kantinen.

Bilde av landbruksministeren - Klikk for stort bildeLandbruksminister Nils Kristen Sandtrøen på gårdsbesøk Østfold fylkeskommune

Minister fikk kyllingsuppe

- Det gjør noe med det sosiale miljøet når man samler unge og voksne rundt samme bord. I tillegg får elevene være med på å foredle og spise sunn og bærekraftig mat. Dette er veldig gode tiltak, sier landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen.

Ministeren fikk servert kyllingsuppe i skolens kantine, da han selv besøkte Kalnes denne uken, og mente den var akkurat passe sterkt krydret.

Sandtrøen roste videre skolens arbeid som spenner fra opplæring av morgendagens bønder til landbruksfaglige forskningsprosjekter om jordhelse og matkvalitet.

Vil unngå matsvinn 

På Kalnes er man også åpne for tanker om nærmere samarbeid med andre skoler med tilbud innen restaurant og matfag, og håper det kan bli mer av dette i framtiden.

Et viktig ledd i skolens tenkning om bærekraft er å unngå matsvinn, og derfor er også "restefredag" et fast innslag i kantinen før helgen, for å unngå at det kastes mat. 

Bilde av hovedbygningen på Kalnes - Klikk for stort bildeBilde av den opprinnelige hovedbygningen på Kalnes vgs som ble etablert som landbruksskole i 1870. Østfold fylkeskommune Utemiljø på Kalnes vgs - Klikk for stort bildeUtemiljø på Kalnes videregående skole Østfold fylkeskommune