Retningslinjer for søk etter bergkunst

Ser du etter bergkunst, er det mye å være oppmerksom på. Hensikten er å bevare bergkunsten for ettertiden - derfor har vi laget retningslinjer vi ber deg lese og overholde.

Bergkunst er automatisk fredet etter Kulturminneloven, og det må utvises stor aktsomhet omkring kjente felt og ved funn av nye figurer. Den fredete lokaliteten omfatter selve figurene, men også bergflaten de er hugget i. Rundt lokaliteten er det i tillegg en fem meter bred sikringssone.

Det er forbudt å gjøre inngrep i automatisk fredete kulturminner eller sikringssonen rundt kulturminnet. Med inngrep menes tiltak som er egnet til å skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme kulturminnet eller fremkalle fare for at dette kan skje (jf. Kulturminnelovens §3).

Tillatelse fra grunneier

Ved søk etter bergkunst er det viktig å innhente tillatelse av grunneier i forkant. Grunneier må informeres om hva søket går ut på, og hvilke konsekvenser det kan få hvis det oppdages «nye» felt. Grunneier bør alltid forespørres, også ved søk i utmark. 

Hvis søket gjennomføres nær bebyggelse etter at det har blitt mørkt, kan det være greit å også informere andre beboere da dette av noen kan oppleves som skremmende.

Vær aktsom

Ved søk etter bergkunst er det viktig at du gjør deg kjent med registrerte automatisk fredete kulturminner i området. Det må utvises stor aktsomhet omkring kjente felt. Det skal også utvises aktsomhet ved søk etter uregistrerte felt, husk at stedet anses som automatisk fredet straks det påvises en figur. 

Det kan brukes myk kost for å forsiktig fjerne nedfall og løs mose over helleristningsfigurene, men det skal ikke fjernes fastsittende mose, lav, torv eller jord på berget. Tråkk direkte på ristningsflaten skal unngås. Det skal ikke brukes kritt eller annen farge for å synliggjøre figurene.

Ved funn av mulige hellemalerier må all kosting eller annen berøring av berget stanse umiddelbart. Hellemalerier er en spesielt skjør og utsatt type bergkunst.

Hva gjør du ved funn av uregistrert bergkunst?

Det forventes at funn av nye figurer eller felt blir meldt inn til fylkeskommunen snarest mulig. Innmeldingen bør inneholde en beskrivelse av funnet og funnstedet, kartutsnitt med feltets beliggenhet avmerket, samt bilder av figurene og bergets plassering i landskapet.

  • Nye funn av bergkunst bør verifiseres og vurderes av fylkeskommunen før det eventuelt gjøres allment kjent. 
  • Unngå derfor kontakt med media eller posting på sosiale medier uten at dette er avklart med fylkeskommunen. 
  • Informasjon om funnstedet må ikke gjøres kjent uten at det er godkjent av både grunneier og fylkeskommunen.