Helsefremmende videregående skoler

Alle de 11 fylkeskommunale videregående skolene i Østfold deltar i nettverk for helsefremmende videregående skoler.

Skolene bestemmer selv innretningen på det helsefremmende arbeidet på sin skole, innenfor rammen av strategien for helsefremmende videregående skoler. Strategien omfatter både fysisk og psykisk helse, og fokuserer på hvordan skolen kan legge til rette for god helse. 

Østfold fylkeskommune har stor oppmerksomhet på inkluderende avgangsmarkering og god psykisk helse og trivsel.

Sunne kantiner

De videregående skolene i Østfold skal ha kantiner som serverer sunn og bærekraftig mat og drikke. 

I skoleåret 2024 – 2025 har alle videregående skoler i Østfold tilbud om gratis skolefrokost. Mange har også daglig tilbud om gratis frukt. Skolefrokosten er ofte havregrøt, kornblandinger med melk eller yoghurt, eller knekkebrød med enkelt pålegg.

Erfaringene fra skolene er at gratis skolemat er et verdifullt tiltak med stor betydning for elevenes hverdag, spesielt for sårbare elever. Skolene gir tilbakemelding om at tiltaket gir positive effekter for både skolemiljøet og elevenes konsentrasjon og engasjement. 

All matproduksjon fører med seg klimagassutslipp og produksjon av ulike matvarer gir ulike klimagassutslipp per kilo produserte vare. Generelt har plantebasert mat lavere utslipp enn animalske produkter. Å redusere utslippene fra mat er avgjørende for at vi skal nå klimamålene våre. Et kantinetilbud i tråd med myndighetenes råd kan bidra til at vi både bedrer folkehelsen og til at vi når sentrale klimamål.

Strategi for helsefremmende videregående skoler

I november 2020 vedtok Viken fylkesting en strategi for helsefremmende videregående skoler. Denne er videreført i Østfold fylkeskommune, og gjelder inntil ny politikk er vedtatt. I utkastet til de regionale planene for Østfold understrekes viktigheten av å arbeide for at barn og unge har gode oppvekstsvilkår gjennom blant annet å jobbe for at barnehager og skoler er helsefremmende.

Strategi for helsefremmende videregående skoler består av 13 ulike kjennetegn, der to av kjennetegnene omhandler skolemat: 

  • Kjennetegn 7: Skolen følger nasjonale retningslinjer for mat og måltider i videregående skole
  • Kjennetegn 8: Skolen tilbyr et gratis skolemåltid hver dag

Fylkeskommunens skoler finner veilederen til strategien på fylkeskommunens ansattportal (krever pålogging).