Menneskesyn og holdninger
Annette Grøsland/Fete typer
Menneskesynet viser hvilke forutsetninger og verdier vi legger til grunn i arbeidet med lærlingens, instruktørens, og faglig ledernes læring og utvikling.
Menneskesynet i Vikens bedriftsopplæring
- Alle mennesker er unike og likeverdige
- Alle mennesker har potensial for læring og utvikling
- Alle mennesker lærer og utvikler seg gjennom mestring og utfordringer
- Alle mennesker lærer og utvikler seg både individuelt og i samspill med andre
- Alle mennesker har behov for trygghet og tilhørighet
- Alle mennesker har behov for å bli møtt med tillit
- Alle mennesker har behov for anerkjennelse
- Alle mennesker kan påvirke egen læring og utvikling
Menneskesynet er formulert og utledet fra § 1-1 i Opplæringsloven og innledningen til kapittel 1, 2 og 3 i overordnet del av læreplanen.
Holdninger
Holdninger er resultat av opplevelser, erfaringer eller kunnskap og utvikles i samspill med omgivelsene. Vi kan vi si at en holdning er en «[…] tendens til å tenke, føle eller handle positivt eller negativt overfor noe eller noen.» (Store norske leksikon). Holdninger kan være både private og profesjonelle og begge tar utgangspunkt i hva som er viktig eller verdifullt.
I profesjonell sammenheng danner holdninger et felles forpliktende grunnlag for profesjonens aktører.
Profesjonelle holdninger bygger på et felles, begrunnet verdigrunnlag. De utarbeides med utgangspunkt i styringsdokumenter, bestemmelser fra lovgivende institusjoner og det som er alminnelig akseptert i samfunnet.
Synspunkter og handlinger begrunnes objektivt, logisk og rasjonelt. Kritiske innspill vil av den grunn i mindre grad oppfattes som personlig kritikk, da grunnlaget for kritikken hentes i et felles referansegrunnlag utenfor den enkelte.
Eksempel: Vår oppfatning og forpliktelse er at elevens og lærlingens faglige og sosiale læring ikke kan isoleres fra hverandre. Derfor må begge deler vektlegges i det daglige pedagogiske arbeidet (Overordnet del, kapittel 2.1 Sosial læring og utvikling).
Felles holdninger i Vikens bedriftsopplæring
- Vi er opptatt av at alle lærlinger gjennomfører opplæringen
- Vi er opptatt av at lærlinger med ulike utfordringer blir møtt på ulike måter
- Vi er opptatt av at alle lærlinger blir best mulig rustet for videre liv
Sammenhengen mellom menneskesyn og holdninger
Menneskesynet er kompass for hvordan alle de ulike aktørene som arbeider i videregående opplæring, ser på og møter hverandre i arbeidet for elevens og lærlingens beste. Menneskesynet ligger til grunn og forplikter fylkeskommunen på samme måte som det forplikter lærebedriftene og opplæringskontorene.
Holdningene er rettet spesielt mot dem som står i sentrum for arbeidet vårt, uavhengig av hvor i bedriftsopplæringen vi jobber: Lærlingene.
Å leve ut Vikens felles holdninger innebærer å vurdere handlinger, prioriteringer og beslutninger opp mot disse på alle nivåer. Dette betyr at vi må jobbe sammen for å konkretisere hvordan holdningene kan sees igjen i praksis.