Helhetlig vurdering av opplæringstilbudet i Østfold

Fylkestinget besluttet i juni 2024 at det skal gjennomføres en helhetlig gjennomgang av opplæringstilbudet i Østfold fylkeskommune. En strammere økonomi, endringer i arbeidslivets behov og fall i elevtall fra 2028, gjør det nødvendig. 

Gjennomgangen skal resultere i alternative tiltakspakker som skal behandles av fylkestinget i desember 2024.

Østfold fylkeskommune skal som kjent gjøre et betydelig arbeid for å møte den økonomiske situasjonen. Det betyr at det er nødvendig å se på struktur og tilbud innenfor opplæringsfeltet.

Felles prosess for hele Østfold

Arbeidet gjennomføres i to faser:

  • Den første fasen ble gjennomført denne våren og har resultert i faktarapporten, som fylkestinget nå har behandlet. 
  • Den andre fasen skal, med bakgrunn i faktarapporten, identifisere og foreslå alternative tiltakspakker. 

Tiltakspakkene vil synliggjøre konkrete grep som fylkestinget må ta stilling til.

Skolene bedt om å konsekvensvurdere mulige tiltak i flere runder

Fra august til og med oktober vil det foregå en utredning av mulige tiltak og konsekvensene av disse. Skolene er i tre runder bedt om å vurdere konsekvenser av mulige tiltak, som berører den enkeltes skole.

De samlede tilbakemeldingene fra disse rundene skal inngå i det helhetlige vurderingsgrunnlaget for hvilke tiltak og endringer i skole- og tilbudsstruktur som vil bli anbefalt i saken som behandles av fylkestinget i desember.

Konsekvensutredning runde 1

I slutten av august begynte rektorene med sine ledergrupper, tillitsvalgte, hovedverneombud og elevrepresentanter arbeidet med å vurdere konsekvensene av mulige tiltak som berører den enkeltes skole.

Det er en administrativ arbeidsgruppe som har utarbeidet forslag til de mulige tiltakene. Tiltakene er basert på analyse av søkning, oppfyllingsgrad, antall elever tatt inn på førsteønske, antall elever som fullfører og består, samt antall elever som søker læreplass og formidling til læreplass (gjelder yrkesfaglige utdanningsprogram).

Ved innspillsfristen 9. september hadde den administrative arbeidsgruppa mottatt tilbakemeldinger fra samtlige skoler. Nå jobber arbeidsgruppen med å sammenstille og analysere disse tilbakemeldingene.

Konsekvensutredning runde 2

En ny liste over mulige tiltak og endringer i skole- og tilbudsstruktur er også sendt ut for konsekvensutredning til rektorene og deres arbeidsgrupper ved skolene. I denne runden skulle det blant annet ses på muligheten for å øke eller redusere elevplasser på visse programområder, eller legge andre helt ned.

Frist for å gi tilbakemelding på disse var fredag 20. september.

Parallelt med skolenes tilbakemeldinger, er også kommunene invitert til å gi innspill på forhold som er viktige for dem. Vi ser også på hvordan fylkesadministrasjonens arbeid kan effektiviseres.

Konsekvensutredning runde 3

En tredje liste over mulige tiltak og endringer i skole- og tilbudsstruktur ble konsekvensvurdert av skolene i uke 41. Tiltakene var denne gangen knyttet til individuelt tilrettelagt opplæring, skolestruktur, tilbudsstruktur, organisering av skolene og budsjettprioriteringer. Frist for å tilbakemelding var fredag 11. oktober.

Runde 3 er etter planen siste felles runde med konsekvensutredninger. I tillegg har både skolene og referansegruppe med tillitsvalgte, vernetjeneste og elevrepresentanter blitt bedt om å gi en samlet tilbakemelding på om det er hensyn/overordnede prinsipper og prioriteringer de mener det bør legges spesielt vekt på (og mindre vekt på) i en fremtidig skole- og tilbudsstruktur. Innspillene på sistnevnte skal ta utgangspunkt i mulige tiltak både i runde 1, 2 og 3. 

Se samlet liste over mulige tiltak som konsekvensutredes

Inviterer til medvirkning og involvering

De siste ukene før sommerferien ble saken behandlet i flere av medvirkningsrådene, i hovedutvalg for samferdsel, klima og miljø og i hovedutvalg for opplæring og næring, før den ble enstemmig vedtatt i fylkestinget 19. juni 2024.

Les sakspapirene og innstillinger og vedtak fra de ulike politiske organene.

Tidslinje

  • Planleggings- og analysefase: 7. juni - 28.  juni
  • Medvirkningsfase og utredningsfase: 12. august - 4. november
  • Bearbeiding- og innstillingsfase: 11. oktober - 7. november
  • Fylkestingsbehandling: 4. og 5. desember