Høyere yrkesfaglig utdanning, også kjent som fagskoleutdanning, er korte, yrkesrettede utdanninger på nivået over videregående opplæring. Studiene bygger enten på yrkesfaglige utdanningsprogram med fag- eller svennebrev, eller på lang relevant praksis uten fagbrev. Enkelte studier kan bygge på studieforberedende utdanningsprogram.
- Studier på fagskoler gir studiepoeng, er fullverdige alternativ til høyskole- og universitet, og har en faglig bredde tilsvarende høyskoleutdanning.
- Ved fullføring av 2-årige studier på fagskole (120 studiepoeng), får du generell studiekompetanse og kan søke om opptak ved universitet og høgskole.
- Enkelte høyere yrkesfaglige utdanninger gir deg grunnlag for å søke om mesterbrev.
- Høyere yrkesfaglig utdanning skiller seg fra annen høyere utdanning på en del områder. Du kan bl.a. søke opptak på grunnlag av fullført fagbrev, og det er ikke krav om at undervisningen på fagskolene skal være forskningsbasert. Det er imidlertid et krav at utdanningene skal ha yrkesrelevans og være praksisnære. Utdanning på fagskoler er altså direkte koblet til arbeidslivet sine behov.
- En del utdanninger er nettbaserte og/eller deltidstilbud slik at du kan utdanne deg mens du er i jobb. Andre er fulltidsstudier med fysisk oppmøte.
Trenger du karriereveiledning og rådgivning har fylkeskommunen tilbud om det. Les mer om karriereveiledning.
Slik søker du
På linje med annen høyere utdanning kan du velge studier ved en hvilken som helst fagskole i hele landet. På utdanning.no finner du nyttig informasjon om studier ved fagskoler.
Du kan søke opptak til alle offentlige fagskolen og flere private fagskoler via samordnaopptak.no. Søknadsfrist for det nasjonale opptaket er 15.april.
Noen fagskoler og studier er ikke med i det nasjonale samordnede opptaket. Du må da søke på andre måter, se fagskolens nettsider eller ta direkte kontakt med den aktuelle skolen for mer informasjon.
For enkelte studietilbud gjelder egne opptakskrav. På noen tilbud kan det være mulighet for lokalt opptak helt frem til semesterstart. Se den enkelte fagskoles nettside.
Kostnad og støtte
Noen studier er gratis og noen har studieavgifter. Dette vil fremgå av nettsiden til den enkelte fagskole eller på utdanning.no. Inntak på fagskole gir rett til studielån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning.