Eleverrådsrepresentantene var samlet i fylkestingssalen i Østfold.
Katrine Hundstad, Østfold fylkeskommune
Tilstedeværelse på skolen er et viktig mål for at elevene skal kunne lære mest mulig, og for at skolene skal kunne skape et skolemiljø der elevene følges opp både sosialt og faglig. Dagens fraværsreglement oppleves av mange som rigid og byråkratisk, og kunnskapsdepartementet har gitt utdanningsdirektoratet i oppdrag å lage forslag til endringer i fraværsreglementet i videregående skole.
Therese Kastet er seniorrådgiver i avdeling opplæring og kompetanse
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune
Målet er å forbedre regelverket slik at det bidrar til mer tilstedeværelse og økt gjennomføring av videregående skole.
Et forslag til endring av regelverk er nå ute på høring, og Østfold fylkeskommune skal gi sine innspill i form at et høringssvar. Fylkeskommunen inviterte derfor elevrådene ved de videregående skole i Østfold til å gi sine innspill, slik at de kan vektlegges i fylkeskommunens høringsuttalelse.
– Elever i skolen skal delta i beslutninger som gjelder deres egen læring. Fraværsregler er noe som i aller høyeste grad angår elevene og deres skolehverdag, og derfor er det viktig for fylkeskommunen at deres innspill er inkludert og vektlagt når vi gir våre innspill til utdanningsdirektoratet, sier Therese Kastet, seniorrådgiver i avdeling for opplæring og kompetanse i Østfold fylkeskommune.
To alternativer
I høringsinvitasjonen er det hovedsakelig to forslag det kan gis innspill til:
- Det første forslaget er å øke fraværsgrensen til 15 prosent, men at alt fravær fra undervisningen regnes inn i fraværsgrensen – med noen få unntak.
- Det andre forslaget handler i større grad om å tilpasse dagens fraværsreglement der fraværsgrensen er 10 prosent, og visse typer fravær er unntatt fraværsgrensen.
Therese Kastet ga elevrådsrepresentantene en grundig innføring i de to alternativene i forslaget.
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
For begge alternativer foreslås det at dagen ordning med legeerklæring for å dokumentere fravær erstattes av en egenmelding som signeres av foresatte dersom eleven er under 18 år.
Elevene ønsker at noe fravær skal unntas fraværsgrensen
Møtet begynte med at Kastet ga elevrådsrepresentantene en innføring i de ulike alternativene, og svarte på spørsmål knyttet til disse. Deretter hadde elevene gruppearbeid om sine innspill til alternativene, der alle innspill ble samlet inn digitalt. Gruppearbeidet ble oppsummert i plenum.
– Dette har vært en god dag. Elevrådsrepresentantene har deltatt aktivt og kommet med nyttige innspill. De var særlig opptatt av at fraværsreglementet skal være tilpasset mangfoldet av elever i skolen, og at noe av fraværet skal være unntatt fraværsgrensen – slik som i dag, forteller Kastet.
Elevmedvirkning i praksis
Fra venstre: Kristoffer Falao, Alexander Strand Nilsen, Emira Kinaku og Aurora Celine Grønli
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune
Kristoffer Falao (Askim vgs.), Aurora Celine Grønli (Greåker vgs.), Emira Kinaku (Halden vgs.) og Einar Alexander Strand Nilsen (Kirkeparken vgs.) utgjorde en av gruppene under gruppearbeidet. De var veldig fornøyde med å bli invitert til seminaret.
– Dette er gøy, det er hyggelig å få være med å medvirke. Vi har bedt om medvirkning, så det er fint å bli invitert til å være med, sa Falao.
– Dette er jo et eksempel på elevmedvirkning i praksis, utypet Grønli.