Fylkestinget: Samarbeid, debatt og en klubbe av eik

Fylkestinget i Østfold møttes torsdag 25. april 2024, med et variert knippe saker på menyen (sakskartet).

Fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje takker Tex Strandberg (bak) og Per Egil Fongaard fra Møbelsnekkerskolen for to nye vedtaksklare klubber til Østfold fylkeskommune. - Klikk for stort bildeFylkesordfører Sindre Martinsen-Evje takker Tex Strandberg (bak) og Per Egil Fongaard fra Møbelsnekkerskolen for to nye vedtaksklare klubber til Østfold fylkeskommune. Fredrik Norland/ Østfold fylkeskommune

 

 

 

Ny klubbe skal gjøre susen

Høsten 2023 tikket det inn et varsel på Møbelsnekkerskolen i Mysen: Fylkesordførerklubba i Østfold trenger utskifting. Ikke bare var den trolig av det utrydningstruede slaget, det var “noen” (les: Cecilie Agnalt, Ap) som mente at nytt fylke fortjente ny klubbe. 

Alt dette var ukjent for fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) fram til fylkestingets start 25. april, da representanter for Møbelsnekkerskolen kunne overrekke ikke bare en, men to, nye vedtaksklubber med tilhørende bankeplater for å spare møblementet. Så har man en til reisebruk, også. 

Fylkesordføreren takket pent for slagvåpnene, som attpå til var av edleste slag tre, en eik som trolig ble plantet i en Halden-alle på tidlig 1800-tall. Så nå blir det historisk sus hver gang fylkesordføreren skal svinge klubba.

Skal redde fjorden

Oslofjorden har verdifulle naturområder og et rikt biologisk mangfold, og er viktig for mange mennesker blant annet i Østfold. Rundt Oslofjorden bor det nesten to millioner mennesker og for svært mange er Oslofjorden en ressurs for næring, fritid og opplevelser. 

Miljøtilstanden i Oslofjorden er i negativ utvikling, med dårlig vannkvalitet, artsnedgang og utbyggingspress. Påvirkninger på vannmiljøet i Oslofjorden er langt større enn det økosystemet kan tåle. Torsdag var saken oppe i fylkestinget.

Saken vakte mye og lang debatt, men en fellesnevner var enigheten om at noe må gjøres, og at staten må åpne pengekranene i større grad. Avrenning fra landbruket er ikke ønsket, men pengeflom hilses velkommen.

Skal satse på utvikling av Østfold

Bygdemiljøpakker var et politisk bestilt prosjekt som ble gjennomført i Viken fra 2020 til 2023. Prosjektet skulle styrke distriktene med attraktive lokalsamfunn, næringsvekst og klimavennlig stedsutvikling. Hensikten var å utvikle samarbeid mellom kommune, fylkeskommune innbyggere, frivillighet og næringsliv. I tillegg til å styrke distriktene, skulle bygdemiljøpakkene gi fylkeskommunen ny og spennende erfaring for samarbeid med kommunene. 

Aremark var blant pilotkommunene i prosjektet. Hvordan bør fylkeskommunen jobbe videre med erfaringene fra bygdemiljøpakkeprosjektet i Viken? Hvordan kan Østfold fylkeskommune samarbeide bedre med, og tilrettelegge for, mindre kommuner og lokalsamfunn?

Lærdommene fra bygdemiljøpakkene i Viken benyttes som erfaringsgrunnlag for utviklingen av fylkeskommunes arbeid med helhetlig by- og stedsutvikling i Østfold. Samtlige kommuner i Østfold inviteres med i utviklingsarbeidet. Fylkestinget vedtok at dette skal skje etter Østfoldhelsa-modellen, altså med et spleiselag og et felles, koordinerende ledd.

Kollektiv-kamerater

Fylkestinget vedtok enstemmig at det skal opprettes et samarbeidsforum for kollektivtrafikk i Østfold, og der ønsker politikerne en styrende hånd på rattet. I utgangspunktet var samarbeidsforumet tenkt modellert etter mal fra Vestfold, der de siden 2001 har hatt en samarbeidsmodell siden 2001. Deltakerne er en representant fra hver av fagforeningene (regionsansvarlig), hovedtillitsvalgt og verneombud fra busselskapene, lokal ledelse og ansvarlig for hvert fagområde hos busselskapene, samt eksterne deltakere etter behov, for eksempel veieier, politiet mv. 

I Østfold vekket dette begeistring, men her ønsket fylkestinget altså mer politisk representasjon. Og slik ble det.