Mener NATO-senter på Rygge forsvarer Norden best

I løpet av kort tid kan NATO vedta hvilket land i Norden som skal huse et nytt luftoperasjonssenter. Dersom det blir Norge, bør Regjeringen velge Rygge som lokasjon. Det er budskapet fra fylkeskommuner, kommuner og næringsliv fra store deler av Østlandet.    

Fem menn i en trapp - Klikk for stort bildeSAMLET: I denne saken står Østlandet samlet konstaterer Råde-ordfører René Rafshol, Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen (bakerst), Våler-ordfører Reidar Kaabbel, ordfører i Moss Simen Nord og fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje. KAMS


– Dette er en sak som har samlet regionen, og både politikere, organisasjoner og næringslivet mener Rygge har den best egnede plasseringen for å forsvare Norge og Norden. Med sin nærhet til kongehuset, Storting og Regjering er Rygge flystasjon sentral for Norges forsvar og kan bli svært viktig for kommando og kontroll i fred, krise og krig. Vi skal jobbe hardt for å overbevise Regjeringen om dette, sier leder Tom Anders Ludvigsen i Mosseregionens interkommunale politiske råd.  

Velger land snart

7. februar ledet han rådets møte i Kongsbergsgruppens lokaler ved Rygge flystasjon. Her sto blant annet en orientering om arbeidet med å sikre at NATOs nye luftoperasjonssenter i Norden legges til nettopp Rygge, på agendaen.  

NATO tar avgjørelsen om land i nær framtid, trolig i løpet av 1-2 måneder. Velges Norge, blir neste spørsmål hvor i landet senteret skal ligge. Dette avgjør Regjeringen i løpet av året. Foruten Rygge, regnes Bodø i Nordland som aktuell lokasjon.

Innfrir NATOs krav  

Ordfører i Råde René Rafshol er klar på at Regjeringen bør velge Rygge. Han viser blant annet til anlegget ved Rygge kan tas i bruk raskt, som en av viktigste NATOs forventninger til et slikt senter.   
– Dersom det skal investeres milliarder i å bygge et nytt senter, må dette skje fort. I Østlandsområdet er det Rygge som peker seg ut som en svært egnet lokasjon. Rygge har infrastrukturen, inkludert et bombesikkert fjellhallanlegg som står ledig og klart.  
 
Et annet kriterium NATO stiller i valg av lokasjon er god infrastruktur for bosetting av personell og deres familier. Også her scorer Rygge høyt, påpeker Vålers ordfører Reidar Kaabbel.  

ATtRAKTIVT: Rygges plassering innfrir NATOs krav til lokasjon, påpeker fylkeskommuner, kommuner og næringsliv fra store deler av Østlandet. Østfold fylkeskommune

– Her er det snakk om flere hundre arbeidsplasser, for både nordmenn og allierte styrker. Disse skal arbeide, bo og leve med sine familier i nærmiljøet til luftoperasjonssenteret. Da er attraktive karrieremuligheter og utdanningsløp i området viktig. Rygges plassering sentralt på Østlandet tilfredsstiller alle disse kravene, sier Kaabbel.

Han får støtte av ordfører i Moss kommune Simen Nord. 

– Når avgjørelsen tas må det mest tungtveiende argumentet være at valgt lokasjon er den som forsvarer NATOs og de nordiske lands sikkerhetspolitiske interesser og behov best. Her er Rygge den beste kandidaten, sier Nord. 

Østlandet står samlet  

Fylkesordfører, og leder i Østfoldrådet, Sindre Martinsen-Evje er glad for det brede samarbeidet i denne viktige saken for nasjonen.  

– Møtet her i Rygge bekrefter bildet vi har sett lenge. Her står aktører fra hele Østlandet samlet, uavhengig av partitilhørighet eller posisjoner. I tillegg til Mosseregionen IPR, mener blant andre vi i Østfoldrådet, Østlandssamarbeidet og Osloregionen IPR at det eneste realistiske alternativet for etablering av et slikt senter i Norge er Rygge og Sør-Norge, sier Martinsen-Evje.  

Fakta om luftoperasjonssenteret

  • Hvis NATO velger å etablere et luftoperasjonssenter for nordområdene, kan Norge bli vertsnasjon.
  • Det er et såkalt «Combined Air Operations Centre (CAOC)» som skal etableres for å støtte NATOs kommandosenter i Norfolk, USA.
  • Senteret skal overvåke luftrommet i nordområdene.

Fakta om samarbeidsorganer

  • Østfoldrådet er et dynamisk koordinerende organ for påvirkningsarbeid overfor sentrale myndigheter i større saker særlig viktige for Østfoldsamfunnet.  
  • Mosseregionen interkommunalt politisk råd er et samarbeidsorgan for kommunene Moss, Råde, Vestby og Våler.  
  • Østlandssamarbeidet er et politisk samarbeid mellom fylkeskommunene på Østlandet. Landsdelen har ca. 2,8 millioner innbyggere, mer enn 50 prosent av landets samlede befolkning. 
  • Osloregionen interkommunalt politisk råd er et strategisk samarbeid som består av 65 kommuner inkludert Oslo kommune.