Mener staten må bidra mer for at kutt skal unngås

Staten må rette opp flere skjevheter som rammer Østfold fylkeskommune ekstra hardt, og som gjør at store kutt i tjenestene må gjennomføres som planlagt, mener fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje. 14. november møtte han kommunal- og distriktsdepartementet for å redegjøre for situasjonen.

fem mennesker  - Klikk for stort bildeMØTE: Økonomisjef Hans Jørgen Gade, fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje, statssekretær Ole Gustav Narud, fylkeskommunedirektør Solveig Helene Olsen og fylkesvaraordfører Annette Lindahl Raakil møttes i Oslo 14. november. Østfold fylkeskommune

– Vi opplever at staten forstår at de er nødt til å bidra mer for å løse den økonomiske situasjon vi står i. Men vi får ingen umiddelbar støtte og må fremdeles kutte i tjenestetilbudet, sier fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje.  

14. november møtte fylkesordføreren, fylkesvaraordfører Annette Lindahl Raakil, fylkeskommunedirektør Solveig Olsen og økonomisjef Hans Jørgen Gade Kommunal- og distriktsdepartementet, representert ved statssekretær Ola Gustav Narud, i Oslo. På dagsorden sto et tema: Østfold fylkeskommunes svært krevende økonomiske situasjon etter gjenopprettelsen 1. januar i år.  

Det må som kjent gjennomføres budsjettkutt på 344 millioner kroner i tiden fram til 2028, og situasjonen ble ytterligere forverret i regjeringens forslag til statsbudsjett tidligere i høst.  
– Vi setter pris på at departementet vil lytte, men nå trenger vi konkret handling. Vi har en klar forventning om at økningen i frie midler framover i langt større grad samsvarer med prisvekst og kostnadsøkninger i samfunnet ellers, og at det etableres en egen kriseløsning knyttet til Østfold fylkeskommunes økonomiske situasjon, sier Martinsen-Evje.

Særskilte utfordringer

Fylkesordføreren har flere ganger i løpet av året pekt på hvordan inntektssystemet og statsbudsjettet slår svært dårlig ut for Østfold fylkeskommunes del.  
Han viser blant annet til at Østfold fylkeskommune fra statens side er pekt som lettdrevet, begrunnet i korte avstander internt i fylket og nærhet til Oslo. Disse argumentene gir seg også utslag i hvor mye midler Østfold fylkeskommune får over statsbudsjettet og gjennom inntektssystemet. Dette er argumenter som ikke holder, mener fylkesordføreren.  

– Det tilsier at vi skal ha et utgiftsnivå som er 78 prosent av landssnittet. Differansen mellom Østfold og landssnittet medfører at vi får et trekk i rammeoverføringene, og for 2025 er dette trekket økt med nesten 144 millioner kroner, sier Martinsen-Evje.  

– I tillegg har vi flere særskilte levekårsutfordringer som bidrar til at en allerede krevende økonomi blir mer anstrengt, sier han.

Trenger flere tiltak 

Konkret ber Østfold fylkeskommune nå om en såkalt omstillingspakke. Det vil si midler som brukes for å kompensere Østfold fylkeskommune spesielt utenom inntektssystemet.

Videre bes det om at det innføres en rentekompensasjonsordning, som gjør det lettere å håndtere det store investeringsbehovet Østfold fylkeskommune har på skole og vei.
– Og ikke minst trenger vi en ny revisjon av inntektssystemet. Den underfinansieringen som Østfold fylkeskommune rammes av i dag vil bare forsterkes i årene som kommer dersom dagens system videreføres. Det vil på sikt ramme innbyggerne våre hardt, og det kan verken vi eller staten være bekjent av. Derfor ønsker vi å fortsette dialogen med departementet framover for å få rettet opp i dette, sier fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje.