BER OM MØTE: Sarpsborg-ordfører Magnus Arnesen, fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje og Fredrikstad-ordfører Arne Sekkelsten ber om et møte med samferdselsministeren. Initiativet kommer i stand etter gjennomgangen av Bypakke-prosjektene 11. mars.
Pål Vikesland, Østfold fylkeskommune
– Vi står sammen om Bypakka som det viktigste verktøyet vi har for utviklingen av infrastrukturen i Nedre Glomma-regionen. Da er det avgjørende at alle parter i samarbeidet ivaretas, sier fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje, Sarpsborg-ordfører Magnus Arnesen og Fredrikstad-ordfører Arne Sekkelsten i en fellesuttalelse.
11. mars presenterte Østfold fylkeskommune oppdaterte byggekostnader for ny Sarpsbru, og viktige deler av fylkesvei 109, på et møte i styringsgruppa for Bypakke Nedre Glomma.
Staten gikk ut av prosessen
Bypakke Nedre Glomma har en ramme på 11 milliarder kroner som kan investeres i veiprosjekter. Gjennomgangen viser et nytt kostnadsanslag for ny Sarpsbru på 4,7 milliarder kroner. For deler av fylkesvei 109 i Fredrikstad, på strekningen fra Råbekken til Østfoldhallen er kostnaden nå anslått til 1,3 milliarder kroner (tidligere antydet 700-900 millioner kroner). Totalkostnaden for hele strekningen som skal bygges anslås til 4,2 milliarder kroner.
Etter å ha fått presentert årsaken til de nye kostnadsanslagene, mener altså fylkesordføreren og de to ordførene i Nedre Glomma det er nødvendig at staten dekker mer av kostnadene til byggingen av ny Sarpsbru.
– Sarpsbrua er et stort og uvanlig komplekst samfunnsutviklingsprosjekt som planlegges og bygges over lang tid. At det kommer nye kostnadsestimater underveis har vi vært forberedt på, sier Martinsen-Evje.
Fram til 2021 ble det planlagt for å bygge både ny vei og jernbane over fossen. Etter det har staten trukket seg fra planleggingsprosessen, siden jernbaneutbyggingen gjennom Sarpsborg er satt på vent.
– Utgangspunktet var at kostnadene skulle deles mellom bypakka og staten. Gjennomgangen vi har fått, viser at prosjektet med ny veibru blir dyrere fordi vi ikke bygger jernbane samtidig. Den beskriver også at tiltakene for å stabilisere grunnen i området også kan bli viktig for jernbanen, fortsetter Martinsen-Evje.
Han påpeker at det derfor er nødvendig at jernbanens andel av tiltakene dekkes av staten, og at det ikke er riktig at trafikantene i Nedre Glomma gjennom bompenger skal betale for et prosjekt som handler om langt mer enn bare vei.
Ber om møte med minister
Umiddelbart etter styringsgruppemøtet sendte fylkesordføreren og de to ordførerne brev til samferdselsminister Jon Ivar Nygård hvor de ber om et møte (PDF, 153 kB).
– Finansieringen av Sarpsbrua påvirker alle de andre prosjektene i porteføljen. Vi kommer ikke utenom at staten må ta sin del av ansvaret om vi skal lykkes med å bygge et moderne transportsystem i Nedre Glomma. Vi må blant annet bruke nærmere 300 millioner kroner på at togtrafikken skal gå under byggeperioden. Det er helt urimelig at bilister i Nedre Glomma skal betale.
– Det er naturlig å starte dialogen med samferdselsministeren, men her er det flere statlige interesser, som ivaretas ved utbygging og stabiliseringstiltak, enn vei og samferdsel. Det handler om blant annet om jernbaneutbygging, samfunnssikkerhet og ivaretagelse av nasjonale kulturminner, sier Martinsen-Evje.
De tre politikerne er klare på at også de øvrige prosjektene i Bypakka, som utbyggingen av fylkesvei 109 og bygging av ny bru over Glomma mellom Omberg og Torp i Fredrikstad, skal gjennomføres.
Dette er prosjektene
- Bypakke Nedre Glomma er et samarbeid mellom Fredrikstad og Sarpsborg kommuner, Østfold fylkeskommune, Statens vegvesen, Statsforvalteren i Østfold, Buskerud Oslo og Akershus og Jernbanedirektoratet.
- Bypakke Nedre Glomma har en ramme på 11 milliarder kroner som kan investeres i veiprosjekter.
- Dette er de fire store prosjektene som er prioritert i porteføljen:
- Fylkesvei 118 Ny Sarpsbru (Sarpsborg)
- Fylkesvei 109 mellom Fredrikstad og Sarpsborg
- Riksvei 22 Hafslund-Dondern (Sarpsborg)
- Ny Glommakryssing fra Omberg til Torp (Fredrikstad)
- Østfold fylkeskommune har ansvaret for gjennomføringen av de fleste store prosjektene, med unntak av rv. 22 Hafslund - Dondern som forvaltes av Statens vegvesen.