NATO, Norden, Luftforsvaret vil ha Rygge. Det bør telle.
Sindre Martinsen-Evje (Ap), fylkesordfører i Østfold og leder av Østfoldrådet
Eirik Lae Solberg (H), byrådsleder i Oslo kommune og styreleder i Osloregionen IPR
Erlend Wiborg (Frp) leder Østfoldbenken og medlem i Stortingets delegasjon til NATOs parlamentariske forsamling
Sven Tore Løkslid (Ap), fylkesordfører i Telemark og leder av Østlandssamarbeidets representantskap
Thomas Breen (Ap), fylkesordfører Innlandet
Tom Anders Ludvigsen (Ap), ordfører i Vestby kommune og leder av Mosseregionen IPR,
René Rafshol (H), ordfører i Råde
Simen Nord (H), ordfører i Moss
Reidar Kaabbel (Sp), ordfører i Våler
I løpet av kort tid fatter Regjeringen avgjørelsen om hvor NATOs nye luftoperasjonssenter (CAOC) skal ligge. Det står mellom Rygge og Bodø.
At forsvarssjefen ønsker Bodø, har vært kjent lenge. Samtidig har han understreket at begge lokasjoner er aktuelle. Vi skjønner at forsvarssjefens anbefaling er viktig. Men i denne saken er det også andre aktørers militærfaglige råd som må lyttes svært nøye til. Vi forventer at forsvarsministeren tar inn over seg at NATOs sentralkommando for luftoperasjoner Aircom, de nordiske landene og Luftforsvaret, som skal ha ansvaret for CAOC-en, peker på Rygge. Dette er NATOs senter, og deres anbefaling må veie tungt.
Vi regner også med at Regjeringen er enig med oss i at dette prosjektet ikke handler om å oppgradere Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) i Bodø, slik forsvarssjefen peker på i sin anbefaling. En slik oppgradering er et norsk anliggende, som bør behandles som egen sak. Hadde NATO vært enig med forsvarssjefen i at det er viktig å samlokalisere dette senteret med FOH, så hadde de pekt på Bodø/Reitan. Men det gjør de altså ikke.
Det handler om Norden og Europa
Denne saken handler om hva som er best for NATO og nordisk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Et CAOC på Rygge vil ha større sjanse til å unngå å bli slått ut i en innledende fase i en konflikt fordi basen ligger lenger unna Russlands primære operasjonsområder og innen rekkevidde av allierte luftvern- og kampflyressurser i Tyskland, Danmark og Sverige. Det er derfor bra at forsvarsminister Tore O. Sandvik har understreket at senteret blir viktig også for Østersjøen, og har påpekt viktigheten av at senteret i Norden skal kunne være rustet for å representere Europa, dersom noe rammer de øvrige operasjonssentrene. Videre er det viktig og riktig, som statssekretær Marte Gerhardsen i Forsvarsdepartementet har påpekt, at senteret blir sentralt i arbeidet med å styrke Europas kollektive forsvarsevne.
Dette er blant vektige grunner til at Rygge er det beste valget for et nytt luftoperasjonssenter.
Sentral kampbase og viktig kompetansesenter
Flystasjonens lokasjon legger til rette for tett samarbeid med Forsvarets spesialstyrker, Beredskapstroppen og andre spesialiserte ressurser på Østlandet. Rygge er en av tre store flystasjoner i Luftforsvaret, sammen med Evenes og Ørland. Flystasjonens betydning for landets forsvar og sikkerhet er signifikant, men betydelig underkommunisert etter vår mening.
Rygge har både en luftving og andre avdelinger fra Luftforsvaret. Dette vil gi et godt rekrutteringsgrunnlag for personell. Den amerikanske tilstedeværelsen på Rygge gjennom forsvarssamarbeidsavtalene (EDI/SDCA) vil dessuten gi klare synergieffekter til en Joint Air Operations Center (JAOC)- etablering.
Når Luftforsvarets ledelse og ansatte så tydelig har gått offentlig ut med at de ønsker Rygge, fordi det gjør det enklere å rekruttere fra hele Norden, samt å beholde kompetent personell, må de lyttes til.
Vi setter vår litt til at forsvarsministeren ser Rygge sine kvaliteter og betydning.
Forsvarskronene må brukes med omhu
Og så kommer vi ikke utenom økonomien. Det de ulike regnestykkene offentligheten har blitt presentert for har til felles er at Rygge-alternativet er rimeligst. I en tid der det stadig kommer krav om å ytterligere øke landenes forsvarsinnsats, må felleskapets penger og verdier ivaretas på best mulig vis. Nå står i tillegg verden overfor en mulig handelskrig, og utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt at det kan bli vanskeligere å bruke mer penger på forsvar. Hver eneste forsvarskrone må brukes klokt.
Rygge har Østlandet i ryggen
Arbeidet med å få lagt NATOs nye luftoperasjonssenter til Rygge har samlet aktører fra hele Østlandet, uavhengig av partitilhørighet eller posisjoner, blant andre Østlandssamarbeidet, Osloregionen IPR, Forsvarsforum Innlandet og Østfoldrådet. Totalt representerer vi nærmere 3 millioner innbyggere i Norge.
Når Luftforsvaret, NATO og de nordiske land har gjort sine vurderinger, har de sett på faktorer som lokasjoner, tid, sted, økonomi og tilgang til personell. De peker på Rygge som det beste valget.
Vi har tillit til at Regjeringen konkluderer med det samme.