Elevene gikk rundt i lokalet og snakket med bedriftene. En rekke ulike bransjer var representert.
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune.
På Østfolds største jobbintervju møtes godkjente lærebedrifter og elever som søker læreplass til speedintervjuer. Målet er at elevene skal få læreplass.
Katrine Gustavsen fra læreplassjegerne
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune
– Østfolds største jobbintervju er en møteplass for alle Vg2-elever som skal søke læreplass og bedrifter som ønsker å ta inn lærlinger i 2025, forteller Katrine Gustavsen, læreplassjeger i Østfold fylkeskommune.
– For elevene er dette en unik mulighet til å få møte lærebedrifter og samtidig gjennomføre intervjuer. For bedriftene er det en enestående mulighet til å møte engasjerte elever som er klare for å ta steget inn i arbeidslivet, utdyper hun.
Pangstart
Klokken slår ni, og et smell går av inne på INSPIRA Science Center. Østfolds største jobbintervju er offisielt i gang.
Alle utdanningsprogrammene har fått hver sin farge, og bedrifter som tilbyr det samme lærefaget sitter sammen, spredt rundt i lokalet. For å markere at arrangementet er i gang, har Per Kristian Grytdal rigget til en trygg, men effektfull eksplosjon der baller i de ulike fargene spres ut i rommet.
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune.
– Norge trenger 100 000 fagarbeidere innen 2025. Du som er her i dag er en del av løsningen, sier Per Kristian Grytdal. Han er formidler og fagkoordinator ved Inspira Science Center og åpnet arrangementet.
Elevene går hvert til sitt. Noen skal delta på foredrag om fremtidstro, andre skal møte det som forhåpentligvis blir deres fremtidige opplæringsbedrift.
Har funnet flere gode kandidater
På standen til IFE Halden sitter Suleiman Bajabaa (17) i dyp samtale med Morgan Kjølerbakken. Suleiman er elev på informasjonsteknologi og medieproduksjon ved Halden videregående skole, og er på jakt etter læreplass.
Suleiman og Kjølerbakken avslutter samtalen med et fast håndtrykk.
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune.
– Jeg er her fordi jeg håper å få læreplass, for å snakke med folk og for å lære mer om bedrifter jeg ikke kjenner fra før, sier Suleiman. Han forteller at drømmen er å jobbe med cybersikkerhet for Google.
Kjølerbakken er forskningsleder for anvendt datateknikk på IFE. Hans avdeling jakter på sin første lærling i datateknikk.
– Jeg syns det er et fantastisk arrangement og masse flotte ungdommer, så jeg må si jeg har blitt positivt overrasket. Veldig fint at ungdommen får muligheten til å møte bedriftene og se mangfoldet i bedrifter. Jeg har snakket med flere gode kandidater her i dag, sier han.
Åpner øynene for muligheter
Hos Refsnes barnehage SA møter vi Ingerid Bratt Buvik (17) og Michelle Fagerheim Brungodt (17). De er begge elever i barne- og ungdomsarbeiderfaget på Borg videregående skole, og har nettopp snakket med daglig leder Ingunn Sandtrø.
Michelle Fagerheim Brungodt (17) t.v. og Ingerid Bratt Buvik (17) er elever i barne- og ungdomsarbeiderfag på Borg videregående skole. Begge forteller at de aller helst vil ha læretiden i barnehage.
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune.
– Østfolds største jobbintervju hjelper oss å se hvilke muligheter vi har. Det er veldig mye mer enn vi trodde. For eksempel kan barne- og ungdomsarbeidere jobbe både i videregående skole og med barn med spesielle behov, ikke bare i barnehage og på barneskole. Arrangementet er en fin mulighet for dem som ikke har fått jobb ennå, sier de.
For Sandtrø, som trenger en ny lærling fra høsten, har arrangementet også gitt resultater.
– Jeg har snakket med flere gode kandidater, og har noen navn på blokka. Og jeg veiledet noen om hvilke muligheter de har innen faget, det er flere steder enn barnehage man kan ha læretiden sin som barne- og ungdomsarbeider, forteller hun.
To intervjuer og ett møte
I andre etasje møter vi tre elever som har tatt seg en pause. Angelica Andersen (18), Emil Andreas Eriksen (18) og Leander Pettersen (18) er fornøyde med dagen.
Fra venstre: Emil Andreas Eriksen (18), Angelica Andersen (18) og Leander Pettersen (18)
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune
– Dagen i dag har vært til stor hjelp for meg. Før jeg kom hit hadde jeg ikke læreplass, men nå har jeg avtalt to intervjuer og ett møte, sier Emil Andreas. Han er elev på teknologi- og industrifag ved Glemmen videregående skole.
Elevene forteller at de håper at resultatet av dagen blir læreplass eller flere intervjuavtaler.
I Østfold er det over 1300 søkere på jakt eller læreplass. Bedrifter som tenker på å ta inn lærling oppfordres til å ta kontakt med Læreplassjegerne som jobber for at alle som ønsker læreplass skal få tilbud om det.
Tre bedrifter om lærlinger