Et nær enstemmig fylkesting vedtok den 20. august å stille seg bak fylkesutvalgets innstilling til økonomiplan for perioden 2025-2028. Innstillingen var identisk med fylkeskommunedirektør Solveig Olsens forslag. I fylkestinget var det kun Fremskrittspartiet som hadde endringsforslag.
Økonomiplanen lages for fire år om gangen, og omfatter hele fylkeskommunens virksomhet.
Økonomi og framtidens behov
Fylkestinget vedtok i sitt møte tirsdag 20. august den nye økonomiplanen for perioden 2025-2028.
Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete
Fylkeskommunedirektørens økonomiplan bygger på rammene for den vedtatte økonomiplanen for 2024-2027, men tar samtidig opp i seg de store behovene for investeringer knyttet til utdanningsområdet, samt behovet for endringer i kollektivtilbudet.
Videre vedtok fylkestinget seks verbalforslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Pensjonistpartiet, Uavhengig representant, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslagene handler om blant annet organisasjonsgjennomgang, omstilling, eiendomsstrategi og tilskuddsordninger.
To av disse ble enstemmig vedtatt.
Frp stemte mot de fire øvrige, og la fram 19 egne verbalforslag. Disse fikk kun partiets egne stemmer og falt.
Verbalforslagene som ble vedtatt lyder slik:
1. Fylkeskommunedirektøren bes iverksette en organisasjonsgjennomgang som kartlegger fylkesadministrasjonens tjenester og oppgaver. Gjennomgangen skal synliggjøre lovpålagte og ikke lovpålagte oppgaver. For lovpålagte oppgaver skal det også gjøres en vurdering av omfang og nivå på tjenestene.
Organisasjonsgjennomgangen skal følges opp med en ny dimensjonering og organisering av fylkesadministrasjonen som sikrer mer effektiv ressursutnyttelse og opprettholder god kvalitet i tjenester og oppgaveløsning.
Fylkeskommunedirektøren skal legge vekt på innovasjon, digitalisering, nødvendig kompetanseutvikling og gevinstrealisering i arbeidet med ny dimensjonering og organisering.
Fylkesutvalget holdes fortløpende orientert og oppdatert om arbeidet, og ny dimensjonering iverksettes senest 1.1.2029 (tilsvarende dato for utløp av ansettelsesgarantien gitt ifm. deling av Viken fylkeskommune).
2. I forbindelse med den varslede eiendomsstrategien i høst ber fylkestinget om:
- At det legges til rette for en grundig opprydding av leieavtaler inkludert en oversikt over mulige innsparinger ved å avslutte leieforhold der det er mulig.
- En sak om kostnadsbesparende energieffektiviseringstiltak i fylkeskommunens bygg.
3. I forbindelse med behandling av budsjett ber Fylkestinget om en oversikt over eiendom som kan avhendes, inkludert estimat over mulig inntjening ved salg.
4. Det kartlegges hvilke nasjonale og internasjonale tilskuddsordninger som er relevante for Østfold. Aktiv bruk av tilskuddsordninger skal systematisk benyttes til utvikling i fylket.
5. Det nedsettes en politisk arbeidsgruppe med representanter både flertallet og mindretallet som foreslår tiltak for å møte det økonomiske nedtrekket som er pålagt folkevalgtes rammeområde i økonomiplanperioden.
Administrasjonen tiltrer arbeidsgruppen med kompetanse og ressurser på sekretariatsoppgaver og økonomiske beregninger. Arbeidsgruppen forankrer sine forslag til tiltak og overleverer disse til fylkeskommunedirektøren for innarbeidelse i budsjettforslaget for 2025.
6. I arbeidet med økonomiplan og budsjett er det viktig å sikre god forankring og invitere til medvirkning fra Østfoldsamfunnet, samt egne ansatte og elever.
Økonomiplan
- Økonomiplanen lages for fire år om gangen, og omfatter hele fylkeskommunens virksomhet.
- Her gis en realistisk oversikt over sannsynlige inntekter, forventede utgifter, investeringer og prioriterte oppgaver i planperioden.
- Det første året i økonomiplanen legger rammene for årsbudsjett, mens de resterende årene gir planleggingsrammer for senere budsjettår.
- Årsbudsjettet legges fram i oktober.