Det summet godt rundt de fullsatte bordene i fylkestingssalen i Sarpsborg fredag 18. oktober. Samlingen markerte startskuddet for tiltaksgruppen i arbeidet mot en ny, trygg og inkluderende feiring for alle elevene i den videregående skolen i Østfold.
Skape ny plan
De 40 deltakerne bestod blant annet av elevrådsledere, avgangspresidenter (tidligere kalt russepresidenter), rektorer, kommunerepresentanter og andre sentralt medvirkende i fylket. Målet for dagen var å skape en god plan for den nye feiringen i 2026 og dermed få til en feiring som elevene selv vil glede seg til.
Åsa Torgersen Mehus, avgangspresident for årets kull i Moss, opplever at fylkeskommunen lytter til elevenes ønsker og legger inn en ordentlig innsats for å få til noe fint. Hun forteller at mange elever hun har snakket med ønsker en endring av russetiden velkommen.
Åsa Torgersen Mehus, årets avgangspresident i Moss, opplever at fylkeskommunen hører på elevenes ønsker og legger inn en ordentlig innsats for å få til noe fint.
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune
– Slik det er i dag, kommer feiringen i veien for skolen. Jeg tror mange prioriterer russetiden foran skolen på grunn av tradisjon, men ungdommen vil gjerne gjøre det bra og derfor er det viktig at det blir endret. Da kan vi få til både fest og moro, og samtidig være godt forberedt til eksamen, sier hun.
Dagens feiring forsterker utenforskapet
Utfordringene med dagens feiring er flere. I tillegg til at feiringen ligger midt i eksamenstiden det avsluttende året på videregående, forsterkes utenforskapet i hele det videregående skoleløpet ved opprettelsen av russegrupper. Det viser undersøkelser Ombudet for barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold har gjennomført. Henrikke Bugdø-Aarseth, rådgiver hos ombudet, har jobbet med russ og russefeiring i flere år. Hun forteller at vi i Norge er de eneste i verden som feirer at vi er ferdige på skolen, før vi faktisk er ferdige.
Henrikke Bugdø-Aarseth, rådgiver hos Ombudet for barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold har jobbet sammen med ungdommen i Østfold siden 2018 med å endre russefeiringen.
Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete
– Mange har en fin russefeiring, men flere har det ikke. Allerede ved starten av videregående opplever mange utenforskap, fordi de ikke er med i en russegruppe. Nå viser det nasjonale arbeidet at ungdommen selv ønsker en endring, og da er viktig at vi voksne tilbyr vår hjelp, understreker hun.
At det er voksne som blander seg i planleggingen av elevenes nye feiring har kun vært positivt, mener Zaid Norzai Ahmmad, elevrådsleder ved Kirkeparken videregående i Moss. Han opplever engasjementet som et ønske om at ungdommen skal ha en trygg og god feiring.
– Jeg opplever de voksne som veivisere og synes at de har en veldig god rolleforståelse. De prøver ikke å ta over russetiden, men lar oss finne ut hva vi vil. De ønsker at vi skal trives på skolen, etter skolen og i russetiden, sier han.
Inkluderende feiring i samarbeid med kommunene
Opplæringsutvalget i Østfold fylkeskommune vedtok 16. oktober å begrense russefeiringen til kun en uke etter eksamen. Utvalget ønsker også at avgangselevene får et felles sted å feire at de er ferdige med 13 års skolegang. Selv om den videregående skolen er fylkeskommunal, så er det i kommunene elevene skal ut og feire. Dermed kan bistand fra kommunen være en viktig døråpner til et felles sted å samles.
En av de voksne i tiltaksgruppen er Lars-Espen Hansen. Han har 25 års erfaring fra privat næringsliv, men jobber nå med næringsutvikling, som rådgiver i avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune. Før sommeren i 2022 fikk han en e-post fra russen i byen: De ønsket å finne et felles sted der de kunne samles og ba kommunen om hjelp med å få til inkluderende arrangementer.
Lars-Espen Hansen, rådgiver i avdeling for næringsutvikling i Halden kommune, har bistått russen i byen med å lage en mer inkluderende feiring.
Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune
Lars-Espen Hansen og Halden kommune grep muligheten og bidro med hjelp til å søke om penger til arrangementer, i tillegg til å bruke egne nettverk for å finne mulige lokaler. Der avgangselevene tidligere hadde fått avslag, kunne de nå leie lokaler og arrangere russekro.
– Vi ser at utenforskap koster samfunnet ekstremt mye og er problematisk. Når russen selv fremmer gode tiltak for inkludering var det naturlig at Halden kommune ønsket å bidra med det vi kunne, forteller han.
Hansen påpeker at når russen tok kontakt og snakket om psykisk uhelse og utenforskapet som russetiden skaper, og ikke nødvendigvis ba om hjelp til å lage en fest, gjorde det lett for Halden kommune å bli med på laget.
– Vi ønsker at ungdommen får en så positiv start på voksenlivet som mulig. Dette er et godt bidrag i den retningen, poengterer han.
Se mer om russetid og avgangsmarkering
Saken ble behandlet av fylkestinget 24. oktober. Realitetsbehandling ble utsatt i påvente av notat fra fylkeskommunedirektøren om prosessen, bestilt av fylkestinget.