Nittenåringen fra Arendal fikk lærekontrakt og har deretter vært på anlegg landet rundt. I fjor høst kom han til Østfold, der det skulle støpes ny bru på fylkesvei 1218, ved Gjøby i Degernes
- Er det jobb, så er det jobb. Jeg har bodd på brakke i Førde, Alta, Trondheim og Degernes, og trives godt med det. Jeg vil absolutt anbefale andre interesserte å prøve seg, sier Simen Sveinungsen.
Simen Sveinungsen tok fagprøve i betongarbeid på en av fylkeskommunens byggeprosjekter
Østfold fylkeskommune
Ordnet plassen selv
Han ordnet læreplassen selv, i et firma der onkelen også jobber. For andre interesserte er det gjerne opplæringskontorene i fylkene som formidler læreplasser til ungdom.
– I byggekontraktene som fylkeskommunen inngår, er det innarbeidet en egen kompensasjon for å stimulere til bruk av lærlinger på prosjektene våre, så det er hyggelig å se at det fungerer i praksis, sier byggeleder Egil Andre Pedersen i Østfold fylkeskommune, som hadde ansvar for prosjektet Gjøby bru.
Både skole og arbeid
Arbeidet med brua nærmer seg slutten
Østfold fylkeskommune
Simen gikk først to år på videregående skole, innen VG1 Bygg og anleggsteknikk og VG2 Betong og murerfag.
Etterpå ble det to års læretid, der han både støpte bruer og betongportaler.
Lærlingen kom til Østfold på slutten av fjoråret, der en gammel bjelkebru fra 1936 var moden for utskifting, Den ble revet og fylkesveien stengt i åtte måneder, fram til åpning av ny betongbru i sommer.
Dette ble også det første fylkeskommunale byggeprosjektet som sto ferdig i nye Østfold. Samtidig gjennomførte man her de to første fagprøvene knyttet til drift av fylkesveiene.
Fikk fire dager på seg
- Det er veldig bra at det tas fagprøver på våre prosjekt, og ekstra stas er det selvsagt når det skjer med godt resultat som her på Gjøby bru, sier byggeleder Egil Andre Pedersen.
I sommervarmen fikk Simen fire dager på å fullføre et selvstendig oppdrag knyttet til brubyggingen.
Portrett av lærling Simen Sveinungsen
Østfold fylkeskommune
- Jeg skulle sette opp forskaling og ordne med armering på en side av brua. Aller først skulle jeg lage en framdriftsplan og deretter gjennomføre arbeidet etter denne, selvsagt på en trygg og forsvarlig måte.
Prøvenemda godkjente deretter fagprøven på vegne av Østfold fylkeskommune.
En slik nemd består av fagpersoner fra ulike entreprenører som fylkeskommunen har avtale med.
Alle har en fadder
Alle lærlinger får en egen fadder som kjenner faget og skal veilede underveis. Denne oppgaven hadde Rune Moen som også var betongarbeider og verneombud i samme firma.
- Det gikk veldig bra. Simen er positiv og arbeidsvillig. Jeg må som veileder passe på at jobben blir gjort riktig, sjekke at tegningene blir forstått, og sikre at arbeidet blir gjennomført på en trygg måte, sier fadderen.
- Ting kan fort gå galt om man ikke bruker hodet, for eksempel ved å falle på armeringsjern som stikker opp og liknende. Dessverre er det fortsatt for mange ulykker i anleggsbransjen, men det går den rette veien når HMS blir tatt mer seriøst, fortsetter Rune Moen.
De ser slutten på prosjektet, fra venstre, Andre Pedersen, byggeleder ØFK, Arne Morten Støen, driftsleder RA1, Simen Sveinungsen, fagarbeider, Rune Moren, fagarbeider og fadder, Jon Ove Ebeltoft, ØFK.
Østfold fylkeskommune
Hvorfor valgte du betongarbeid?
- På skolen opplevde jeg at arbeid med betong virket mest interessant. Det er en fin kombinasjon av teori og praksis, der man både skal forstå tegninger og sørge for at forskalingen holder før man fyller på betong, sier Simen Sveinungsen.
Den nybakte fagarbeideren planlegger å gå videre på teknisk fagskole, noe som i praksis kan kvalifisere for ingeniørjobber etter fullført skolegang.
Tanken er å fordype seg videre innen betongfag for å kunne drive prosjektledelse.
Behov for fagarbeidere
- Vi opplever at byggebransjen fortsatt har et stort behov for folk innen de fleste fagområder, og vi håper fortsatt å kunne bidra til bruk av lærlinger på våre nye prosjekter, sier byggeleder Egil Andre Pedersen.
Fagskoler finnes i flere fylker og disse tilbudene finnes i Østfold
Slik ble nye Gjøby bru som åpnet sommeren 2024
Østfold fylkeskommune
Fakta om Gjøby bru:
- Gjøby bru ligger på fv. 1218 Førrisdalveien, ved Degernes i Rakkestad kommune.
- Østfold fylkeskommune bygde ny bru fra nov. 2023 til åpningen i juli 2024.
- En bjelkebru fra 1936 krysset Skiselva - og er nå erstattet med ny betongbru.