Våre folkevalgte: Emil, Filip og Sandra er de yngste

I Østfold fylkeskommune er det 43 folkevalgte i fylkestinget. Dette er de tre yngste av dem: Emil, Filip og Sandra.

Portrettbilde av tre politikere som ser i kameraet og smiler   - Klikk for stort bildeEmil, Filip og Sandra er de tre yngste politikerne som ble valgt inn på fylkestinget i Østfold denne perioden. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Politikerne mener og tar avgjørelser på velgernes vegne, men hvordan er det egentlig å være politiker? Og hva kan innbyggerne i Østfold få til hvis de ønsker å engasjere seg i politiske saker? Dette er to av spørsmålene de unge representantene på fylkestinget har gitt sine svar på.

Portrettbilde av Sandra Elise Desirée Lexander som ser rett i kameraet. - Klikk for stort bildeSandra Elise Desirée Lexander er 22 år, fra Halden og studerer økonomi og datavitenskap. Hun representerer Høyre i fylkestinget. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Sandra Elise Desirée Lexander (22)

  • Yrke: Student
  • Bosted: Halden
  • Parti: Høyre

Hvordan er det å være politiker?

Jeg ble gradvis interessert og engasjert i politikk og det som skjer i samfunnet fra slutten av barneskolen. I løpet av det første året på videregående meldte jeg meg inn i Unge Høyre for å lære mer om hvordan jeg kunne bruke den interessen til noe. Året etter, i 2019, ble jeg valgt inn i kommunestyret i Halden og har vært folkevalgt siden. Det er veldig spennende å være politiker fordi man får jobbe med både saker man har vært opptatt av lenge og nye saker og felt man ikke kunne så mye om fra før av. Man får mulighet til å mene ting og være med på å bestemme, i tillegg til å lære mye nytt.

Hvorfor har du engasjert deg i fylkespolitikken?

Jeg tror at mange av de utfordringene vi har i Østfold løses best om vi jobber godt sammen på tvers av kommunegrensene. Fylkespolitikken er en arena hvor vi får mulighet til å løfte blikket og se hele Østfold. Derfor har jeg valgt å engasjere meg i fylkespolitikken.

Hva er det viktigste fylkeskommunen driver med?

Å legge til rette for at folk skal kunne leve gode liv. Enten det er å utdanne innbyggerne våre til arbeid eller videre studier, fikse veier folk bruker til skole og jobb eller å forebygge hull i tennene.

Hva kan innbyggerne få til hvis de engasjerer seg politisk i Østfold?

Hvis man sitter inne med en sak man brenner for er det kort vei til å få den opp på dagsorden om man engasjerer seg. Man kan kontakte en politiker eller et parti på fylkestinget. Vi fanger også opp mye av det som står i avisene, så det er også mulig å sette dagsorden ved å sende inn et innlegg til lokalavisen sin. Jeg vil også anbefale flere å bli medlem av det partiet man er mest enig med, da får man mange muligheter til å løfte sakene man er opptatt av fra innsiden.

Portrettbilde av Filip Wilhelm Diskerud som ser rett i kameraet. - Klikk for stort bildeFilip Wilhelm Diskerud er 26 år, fra Ørje og jobber som speditør. Han representerer Arbeiderpartiet på fylkestinget. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Filip Wilhelm Diskerud (26)

  • Yrke: Speditør/Fortollingsagent
  • Bosted: Ørje, Marker Kommune
  • Parti: Arbeiderpartiet

Hvordan er det å være politiker?

Det er en rolle jeg ikke tar så lett på, man har fått tillit av partiet sitt, og av velgerne som har stemt på meg og partiet. Det er en ydmyk Filip som går inn i rollen som politiker for å kunne gjøre hverdagen bedre for østfoldinger. Skal heller ikke legge skjul på at det er veldig gøy å se vedtakene man gjør i fylkestinget bli synlige ute i Østfold.

Hvorfor har du engasjert deg i fylkespolitikken?

Jeg har engasjert meg i fylkespolitikken fordi jeg vil skape et bedre østfoldsamfunn. Jeg vil være med å bygge det nye Østfold. Hjertesaken min er å bekjempe barnefattigdom. Det er veldig mange tjenester som fylkeskommunen leverer som kan bedre livene for unge i fylket vårt. Jeg er Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) og Arbeiderpartiets ungdomskandidat i fylkestinget, som er et veldig viktig og morsomt mandat å ha. Alle AUF-erne i fylket ser på meg som deres representant og den tilliten skal jeg vise meg verdig. Det å ha et ekstra blikk på sakene som omhandler unge, og være med på å videreutvikle et Østfold som skal funke for de unge er en viktig del som gjør meg ekstra engasjert i fylkespolitikken.

Hva er det viktigste fylkeskommunen driver med?

Alt fylkeskommunen driver med er viktig! Alt fra bussen som går rundt i fylket vårt til kulturminnevern som rådgir og passer på vår rike kulturarv. Det er fordeling av spillemidler og andre kulturmidler som skaper liv i hele Østfold. Man har tannhelsetjenesten som gjør en utrolig viktig jobb med tennene til barn og ungdom og ansvaret for fylkesveiene som binder østfoldingene sammen, uavhengig om du bor i indre eller ytre, øst eller vest. Vi må ikke glemme den største posten i budsjettet, den videregående skolen. Her utdanner vi morgendagens østfoldinger, så det er utrolig viktig at vi har en god skole!

Hva kan innbyggerne få til hvis de engasjerer seg politisk i Østfold?

Hvis innbyggerne i Østfold engasjerer seg politisk så har de mulighet til å påvirke alt som fylket driver med! Her jobbes det med alt fra overordna planer, næringsutvikling, skole, kultur, vei og buss. Så det er et område for alle og enhver i fylket.

Portrettbilde av Emil Mathieu Røgeberg som ser rett i kameraet.  - Klikk for stort bildeEmil Mathieu Røgeberg er 21 år gammel, fra Fredrikstad og studerer nautikk med mål om å bli kaptein på skip. Han representerer Høyre i fylkestinget. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Emil Mathieu Røgeberg (21)

  • Yrke: Student
  • Bosted: Fredrikstad/Horten
  • Parti: Høyre

Hvordan er det å være politiker?

Det er først og fremst veldig gøy og spennende! Man føler at det man gjør har en mening og man kan være med å forme samfunnet til det bedre. Det er kult å få besøke ulike bedrifter og møte mennesker som forteller sine historier. Men det er også ett stykke å gå med alle utfordringene flere politikere møter med hets og trusler.

Hvorfor har du engasjert deg i fylkespolitikken?

Jeg har engasjert meg i fylkespolitikken fordi jeg ville bidra til å forme hele nye Østfold fylke. Det er mange utfordringer rundt om i fylket, men også like mange muligheter. Jeg liker at man ser utenfor kommunegrensene og bruker hele regionen. Den viktigste grunnen til at jeg engasjerte meg var et ønsket om å bedre de videregående skolene.

Hva er det viktigste fylkeskommunen driver med?

Jeg synes det viktigste er skolen. Vi må ha en god skole som gir muligheter til alle. Det er den viktigste sosialiseringsarenaen for ungdom, og den gir grunnlaget for hvordan resten av livet skal se ut. Derfor er skole og opplæring det viktigste fylkeskommunen gjør.

Hva kan innbyggerne få til hvis de engasjerer seg politisk i Østfold?

Jeg tror det er mange forskjellige måter å engasjere seg på og heldigvis er det ikke bare fylkespolitikerne som kan mene ting. Hvis man har en politisk mening eller noe man vil endre på så vil jeg anbefale å starte med å snakke om den. Diskutere med venner og kollegaer på jobb. Skrive leserinnlegg i aviser eller på sosiale medier. Og heldigvis er veien veldig kort for å ta kontakt med fylkestingsrepresentantene for å få sagt meningene sine til politikerne. 

Rader av politikere sitter i en stor sal i forbindelse med fylkesting i Østfold - Klikk for stort bildePolitikerne i Østfold samles i fylkestingssalen på fylkeshuset i Sarpsborg til fylkesting Østfold fylkeskommune / Hallvard Mørk Tvete

 

Våre folkevalgte:

  • I Østfold fylkeskommune er det 43 folkevalgte i fylkestinget. 
  • Fylkestinget er fylkeskommunen sitt øverste organ, som betyr at det er de som bestemmer rammene for det meste av det fylkeskommunen driver med. 
  • I denne spalten vil vi fremover presentere medlemmene av fylkestinget.