Våre folkevalgte: Klare for et nytt år i Østfold-politikken

Det politiske året i gang, og denne uken er det klart for det første fylkestingsmøtet i 2025. Vi har snakket med tre av dem som former fylkespolitikken vår.  De er alle fra Moss, men fra tre ulike partier. 

Ann May Noomi Martinsen  

Andreas Løwing Torp
  • Alder: 47 år
  • Yrke: Kulturarbeider
  • Bosted: Moss
  • Parti: Rødt

Hvordan startet din politiske karriere?

Jeg var aktiv i Rød ungdom på 1990- tallet, med stor interesse for bolig- og byutviklingspolitikk i Oslo. I tillegg til å være aktiv i Natur og ungdom, Internasjonale sosialister og Nei til EU.

Etter mange år med familieliv og pause fra politikken ble jeg igjen aktiv i Rødt Moss. Også denne gangen først og fremst grunnet engasjement rundt bolig- og byutviklingspolitikk. På 1990- tallet sto Oslo sentrum ovenfor en massiv transformasjon- en såkalt byfornyingsprosess, som resulterte i at en stor andel av Ungbo- og rimelige utleieleiligheter forsvant fra markedet. Dette førte igjen til en voldsom økning i leiepriser både i sentrum, og nærliggende områder.

Da Nyqistbyen i Moss ble revet for å lage plass til ny jernbanetrasé opplevde vi mye av det samme. I tillegg til at også Moss nå er inne i en transformasjonsfase, som også presser prisene opp.

Hvorfor ble du fylkestingspolitiker i Østfold? 

På tross av å være født og oppvokst i Oslo, er jeg en ihuga østfolding! Jeg falt for fylket og folket ved første møte, og har alltid følt meg mer hjemme her enn noe annet sted.  Etter en periode som kommunepolitiker i Moss, åpnet muligheten seg for å stille som 2. kandidat i Viken, og med tanke på min interesse for samferdsel, utenforskap og planarbeid ble det naturlig å takke ja til dette.

Du sitter i fylkestinget, men også på fylkesutvalget. Hva er forskjellene mellom disse og hva gjør fylkesutvalget?

Jeg opplever fylkesutvalget som et organ hvor det er mer naturlig at spontane spørsmål og diskusjoner oppstår. Det er en mindre gruppe, vi trenger ikke å bevege oss opp til talerstolen for hvert innlegg, og taletiden er (som regel) ikke begrenset. Fylkestinget bærer mer preg av at saker har vært gjennom utvalg og allerede er behandlet, og at representantene derfor har forhåndsformulerte innlegg til debatt.

Fylkesutvalget har flere funksjoner. Det er eierorgan og økonomiutvalg, har ansvaret for oppfølging av planarbeid og skal fungere som et «arbeidsutvalg» for fylkestinget. I tillegg blir en del høringssvar med kort frist, klage- og innsigelsessaker (plan) sluttbehandlet i fylkesutvalget.

Hvilke erfaringer tar du med deg fra arbeidslivet inn i fylkespolitikken?

Min yrkesbakgrunn er ganske allsidig, og omfatter yrker som frisør, servitør, barnehageassistent, butikkmedarbeider, bartender, miljøarbeider, personlig assistent, kinomedarbeider, renholder, barsjef, arrangør og selvstendig næringsdrivende. Samtidig har jeg vært alene med barn, og hatt kroniske helseutfordringer i mange år. Så den aller viktigste erfaringen jeg tar med meg handler nok om hvor vanskelig det kan være å holde seg i arbeid på egen hånd med sammensatte utfordringer, uansett hvor hardt man prøver. Og den enorme verdien det har å forebygge utenforskap, både for individer og Østfold-samfunnet som helhet.

Sissel Rundblad

Andreas Løwing Torp
  • Alder: 67 år
  • Yrke: Heltidspolitiker
  • Bosted: Moss
  • Parti: Høyre

Hvordan startet din politiske karriere?

Det startet i 2009 med å hjelpe en venninne å dele ut Høyre-flyers i postkasser i forbindelse med valgkampen. Deretter ble jeg foreslått som vara i Moss Høyres styre, og slik  startet en lang politisk karriere.

Hvorfor ble du fylkestingspolitiker i Østfold?

Etter 12 år som kommunepolitiker og 10 av dem som gruppeleder for Moss Høyre, hadde jeg et behov for å prøve noe nytt uten dermed å forlate politikken. Det er en krevende jobb å være lokal spydspiss i et parti, og jeg ønsket å påvirke politisk uten å stå fremst i mediestormen. Det var et klokt valg.

Hvilke erfaringer fra arbeidslivet har du tatt med deg inn i politikken?

Jeg har over 30 års erfaring fra privat næringsliv både i Norge og Europa, blant annet stillinger som Norden Controller for Levi’s, driftsdirektør i Norge og UK for Pure Water Co. og finansdirektør for Konica Minolta. Det har vært nyttig erfaring for økonomisk forståelse og effektiv drift av en kommune.

Hvordan jobber dere som sitter i opposisjon i fylkestinget? 

Vi jobber i stor grad sammen med Venstre og KrF, men også med FrP i noen av  sakene. Samarbeidet gjelder spesielt store plansaker som budsjett og regionale planer, men vi inviterer også til felles gruppemøter før fylkesutvalget og fylkestinget. 

Benedicte Lund

Pressefoto: Helene Winther
  • Alder: 59 år
  • Yrke: sivilagronom i husdyrfag fra Ås
  • Bosted: Moss
  • Parti: Miljøpartiet de grønne (MDG)

Hvordan startet din politiske karriere?  

Jeg oppdaget Miljøpartiet De Grønne i 2013 etter at Rasmus Hansson kom på Stortinget og ble nysgjerrig, og entusiastisk da jeg leste partiprogrammet. Så jeg meldte meg inn, og ble raskt spurt om jeg ville sitte i styret og stå på lista til kommunevalget i 2015. Vi gjorde et bra valg og vi kom i posisjon, og jeg startet min politiske karriere som varaordfører. Siden det har mye av min tid gått med til politikk som folkevalgt for "å redde verden".

Hvorfor ble du fylkestingspolitiker i Østfold?  

Jeg mener bestemt at MDG sitt verdisyn og fokus på miljø, klima og solidarisk fordeling av ressurser er viktig, både i Moss, Østfold og verden. Derfor ville jeg gjerne være med å påvirke også i fylkeskommunen. Vi har for eksempel mye natur å ta vare på, både i Oslofjorden, i skogene våre, og vi må ta vare på matjorda for best mulig selvforsyning og matberedskap. Vi må få til bedre kollektivtilbud og drive skolene våre for både god praktisk og teoretisk kunnskap, der alle gjennomfører. Det er det viktigste storsamfunnet kan bidra med for å hindre utenforskap i arbeidslivet og i livet for øvrig. 

Hvilke erfaringer fra arbeidslivet har formet deg som politikker?

Mye av min politiske motivasjon kommer fra mine erfaringer fra arbeidslivet. Siden utdannelsen min er fra landbrukets husdyrhold så er jeg særlig opptatt av hvordan vi bruker og påvirker naturen, matjorda og vannressursene våre, og hvordan vi håndterer husdyra, og hvordan mennesker påvirkes av nettopp natur og dyr. Jeg har også jobbet mye med å "bygge bro" ved å forsøke å snakke med ulike grupper mennesker som har ulikt syn i samme sak, som dyrevernere og fjørfebønder.

Hvilke saker mener du er viktigst for fremtidens Østfold?

Menneskene som bor her, må ha plass i arbeidslivet og gode steder å bo. Vi må stoppe nedbyggingen av matjorda og naturen vår, og ta vare på arter som nå er truet både i fjorden og i skogen. Vi må klare å transportere folk kollektivt mye bedre enn i dag, for det er ikke alle som kan, vil eller bør kjøre bil overalt alltid. Og sist, men ikke minst, så er næringslivet vårt gode på nye løsninger som stopper utslipp og annen skade, og det kan politikken bidra til å få til. 

Denne saken er laget av Andreas Løwing Torp som er journalistpraktikant fra NLA Høgskolen i Kristiansand