Våre folkevalgte: Utvalgte ledere for utvalg

I Østfold fylkeskommune er det 43 folkevalgte i fylkestinget. Tre av representantene har i tillegg ansvaret for å lede hvert sitt hovedutvalg. Camilla, Camilla og Rune forteller hva det innebærer.

De tre lederne for hovedutvalgene ser i kameraet og smiler. - Klikk for stort bildeSiden alle lederne for de tre hovedutvalgene ikke var tilstede på fylkestinget har vi laget et fellesbilde selv. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

I fylkeskommunen er det etablert tre hovedutvalg. I hvert av disse sitter det flere politikere, men noen må ha ekstra ansvar og lede disse. Hva innebærer det, og hvilke saker tar de opp i hovedutvalgene sine? 

Camilla Eidsvold – leder hovedutvalg for folkehelse, kultur og mangfold

Hovedutvalget har ansvar for og behandler saker knyttet til oppgaveområdene folkehelse, inkludering, kultur, kulturarv, fylkesbibliotek, museumsforvaltning, frivillighet, friluftsliv og tannhelse.

Camilla Sørensen Eidsvold - Klikk for stort bilde Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune
  • Alder: 60 år
  • Yrke: Demokratiutvikler og Blomsterdekoratør
  • Bosted: Fredrikstad
  • Parti: SV

Hvorfor startet du med politikk og hvor lenge har du jobbet med det nå?

Jeg fant ut at det var den eneste måten og prøve å endre noe, istedenfor å klage. Jeg har vært aktiv politiker siden 2007.

Hvorfor ble du fylkestingspolitiker?

Etter mange år i kommunepolitikken ønsket jeg å se saker i et større perspektiv, og da var Fylket et veldig interessant område. Å heve blikket og se kommuner i sammenheng er inspirerende.

Hvordan er din rolle i fylkestinget kontra som en leder av et hovedutvalg?

Som hovedutvalgsleder har jeg oppgaver med å planlegge hovedutvalgsmøter og ikke minst å møte mennesker, organisasjoner og lytte til utfordringer og prøve å finne løsninger. I tillegg er det en del representasjon. 

Som representant i Fylkestinget har jeg en helt annen oppgave. Jeg er gruppeleder for SV og skal være partiets stemme i alle saker vi har til behandling.  Vi sitter i posisjon og det er mange partier så mye av jobben er å bli enig. Ofte blir det den gylden middelvei. Politikk er å ville, også til å finne enighet. Det er å gi og ta.

Hva er de viktigste sakene dere tar for dere i hovedutvalg for folkehelse, kultur og mangfold om dagen? 

Vi har et veldig bredt saksområdet. Folkehelse er alt: det hele menneske, kultur og idrett er ofte saker som omhandler å legge til rette eller og vedta veien videre slik at en kan gjøre det mulig. Det er ikke alltid vi får det til, særlig pga. knapt med penger, men vi prøver. 

Vi har kulturarv som et område og her er det ganske klare regler for hvordan vi skal forvalte det. 

Mangfold er både inkludering og at alle skal ha muligheten til å være med. Det er et meget omfattende og spennende område. Vi har blant annet bosetting av flyktninger hvor staten er en viktig leverandør og ikke minst kommunenes innspill. 

Tannhelse er også hos oss og det er det blant annet å få alle 25-26 åringer riktig informasjon etter vedtak i Stortinget.

Hvordan kan innbyggere i Østfold få sin stemme hørt i saker som skal opp i hovedutvalget du leder?

Jeg har mye kontakt med de som blir berørt av saker vi har. Administrasjonen gjør en fantastisk jobb og sørger for at vi får all den informasjonen vi trenger. Alle våre hovedutvalgsmøter er dette året på "reise" . Vi har allerede hatt møter i Fredrikstad, Halden og Indre Østfold, og skal før jul både til Moss og Sarpsborg. Vi innleder alltid møter med informasjon fra lokale organisasjoner som er innen våre temaer. Samtidig har vi omvisninger. På den måten utvider vi vår kunnskap som er veldig viktig, særlig i et "nytt" fylke.

Camilla Aas – leder i hovedutvalg for opplæring og næring

Hovedutvalget har ansvar for og behandler saker knyttet til oppgaveområdene opplæring i skole og bedrift, fagskole og voksnes læring, regionalt kompetansebehov, næring og klima/grønn omstilling. 

Camilla Aas - Klikk for stort bilde Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune
  • Alder: 36
  • Yrke: Rådgiver Samfunn og Utvikling, Kirkens Bymisjon (permisjon)
  • Bosted: Eidsberg, Indre Østfold
  • Parti: Arbeiderpartiet

Hvorfor startet du med politikk og hvor lenge har du jobbet med det nå?

Jeg tror på at alle mennesker er like mye verdt og bør ha like muligheter til å leve gode liv. Dette prinsippet driver mitt engasjement, da mange møter både små og store utfordringer i hverdagen. Å være aktiv i politikken gir meg muligheten til å sette disse utfordringene på dagsorden og tenke på fremtidige generasjoner. Jeg har vært aktiv i politikken i tre perioder, men det er først det siste året jeg har hatt gleden av å gjøre dette på fulltid.

Hvorfor ble du fylkestingspolitiker?

Å være fylkespolitiker gir meg muligheten til å tenke på hele regionen vår og hvordan vi kan løfte Østfold og østfoldingen. Jeg ønsker å fremheve alt vi lykkes med i regionen, samtidig som jeg ser potensialet for å jobbe mer på tvers av tradisjonelle skiller og fagområder.

Hvordan er din rolle i fylkestinget kontra som en leder av et hovedutvalg?

Det er en del formaliteter man må kunne, men først og fremst har man et særskilt ansvar for å lede gode møter. Vi er et kollegium i fire år, så det er viktig å legge til rette for god stemning og at alle som ønsker å uttale seg i en sak får muligheten til det. Makten til de folkevalgte ligger i selve utvalget eller tinget og kommer til uttrykk gjennom vedtak. Vi har alle et ansvar for å sikre at vedtakene er forståelige og gjennomførbare, slik at vi kan spille vår administrasjon god og få fremdrift i sakene vi er engasjert i. Den største forskjellen er at i fylkestinget er fylkesordføreren møteleder og styrer debatten. Vi forsøker å fordele taletiden mellom partiene for å belyse saken og politikken på en effektiv måte, men man kjenner nok på et ekstra ansvar for sakene som har gått gjennom eget utvalg.

Hva er de viktigste sakene dere tar for dere i hovedutvalg for opplæring og næring om dagen?

Opplæring får naturligvis mye oppmerksomhet. Vi skal bygge ny skole i Fredrikstad, og gjør store investeringer flere steder i Østfold. Samtidig ser vi på hvordan vi organiserer utdanningstilbudet vårt, slik at det er en bedre match mellom hva fylkeskommunen gir opplæring i og arbeidslivets behov. Det er alt for mange som står utenfor både arbeid og utdanning, så hvordan vi kan motivere og legge til rette for økt samfunnsdeltakelse er en av våre største oppgaver i tiden fremover.

Hvordan kan innbyggere i Østfold få sin stemme hørt i saker som skal opp i hovedutvalget du leder?

Det finnes mange måter å engasjere seg på, og jeg vil slå et slag for at flere bør delta i demokratiet og melde seg inn i et politisk parti. Men hvis det er en konkret sak man ønsker å gi innspill på kan også en mail til meg fungere. Det er viktig å si sin mening, også er det politikernes rolle å lytte og ta innspillene med seg videre i debatten.

Rune Fredriksen – leder hovedutvalg for samferdsel, klima og miljø

Hovedutvalget har ansvar for og behandler saker knyttet til oppgaveområdene samferdsel, mobilitet, kollektiv, klima og miljø.

Portrettbilde av Rune Fredriksen - Klikk for stort bildeRune Fredriksen (Ap) Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete
  • Alder: 52
  • Yrke: Forsker
  • Bosted: Fredrikstad
  • Parti: Arbeiderpartiet

Hvorfor startet du med politikk og hvor lenge har du jobbet med det nå?

Jeg startet med politikk etter å ha møtt som elevrepresentant i det som den gang het fylkesskolestyret i Østfold fylkeskommune. Jeg ble medlem i AUF i 1986 og har vært mer eller mindre heltidspolitiker siden 2011. Det vil si at jeg har jobbet som politiker i 13 år. 

Hvorfor ble du fylkestingspolitiker?

Jeg har alltid vært opptatt av videregående skole og de store linjene i samfunnsutviklingen. Det får man mulighet til å påvirke som fylkespolitiker.

Hvordan er din rolle i fylkestinget kontra som en leder av et hovedutvalg?

I fylkestinget er jeg medlem av en stor forsamling som drøfter og fatter beslutninger. Som leder av et hovedutvalg har jeg en større rolle i å sette saker på dagsorden og å delta i prosesser som er viktige for Østfold-samfunnet.

Hva er de viktigste sakene dere tar for dere i hovedutvalg for samferdsel, klima og miljø om dagen?

Det ligger egentlig litt i navnet til utvalget, men endringer i kollektivtilbudet, hvordan vi bidrar til å løse klimautfordringene og hvordan vi utvikler og finner gode løsninger på hverdagens utfordringer i Østfold er nok de viktigste.

Hvordan kan innbyggere i Østfold få sin stemme hørt i saker som skal opp i hovedutvalget du leder? 

Det er flere veier man kan velge. Noen tar opp saker i sin kommune og lar kommunen ta kontakt videre til fylkeskommunen, noen velger å ta opp saker via interesseorganer eller organisasjoner, noen velger å bruke tradisjonelle medier som aviser og sosiale medier, andre kan velge å ta direkte kontakt med politikere via for eksempel epost. Uansett kan jeg love at vi forsøker å følge nøye med slik at alle blir hørt før vi fatter beslutninger.