Idretttselev Naberd Bakir Mustafa hjelper elevene å øve på å flyte på ryggen
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
St. Olav videregående skole har dette året tatt initiativ til FLYT-prosjektet. Dette er opplæring i grunnleggende ferdigheter i vann, der målet er at elever i 2. klasse skal få vanntilvenning og lære om trygg ferdsel i vann.
Det er idrettselevene og idrettslærere fra St. Olav som står for vannopplæringen.
Ifølge lærerplanen skal alle elever i 2. klasse få opplæring i vann, men mange skoler sliter med å få gjennomført vanntilvenningen. Årsakene er sammensatte og skyldes blant annet utfordringer som økonomi, at skolene ikke har nok lærere med oppdatert livredningsprøve og manglende tilgang på svømmehall.
Forskning viser også at mange lærere føler seg utrygge når de skal ha med elever i vann, spesielt utendørs.
Vil gi en god start
– Jeg brenner for at barna får en god start i kroppsøvingsfaget. De fleste drukningsulykker skjer utendørs. Derfor er det viktig at elevene får god svømmeopplæring og vet hvordan man ferdes trygt ved vann, og hvordan de tilkaller hjelp om ulykken er ute, sier Christina Solberg Westgaard. Hun er idrettslærer og primus motor bak FLYT-prosjektet på St. Olav videregående skole.
Jeg vet at mange lærere kvier seg for svømmeopplæring, og det må vi gjøre noe med. Vi har ressursene til å hjelpe dem, og ikke minst har vi idrettselevene.
Vanntilvenning i trygge omgivelser
Den første gruppen som skal få undervisning gjennom FLYT-prosjektet er 2. klasse ved Navestad barneskole. 13 spente elever ankommer Sarpsborghallen i St. Olav videregående skole sin egen minibuss. Noen av dem kan allerede svømme, andre syns tanken på vann i ansiktet er ubehagelig.
Fra venstre: Naberd Bakir Mustafa (18), Christina Solberg Westgaard og Theodor Kultorp Rangøy (18).
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
I Sarpsborghallen står Naberd Bakir Mustafa (18) og Theodor Kultorp Rangøy (18) klare til å ta dem imot. I tillegg til å være idrettselever har de begge erfaring som svømmeinstruktører, og de har oppdatert og godkjent livredningsprøver. Det har også Westgaard. Målet er å gjøre både elever og lærer trygg på ferdsel rundt vann.
– Veien til trygg undervisning utendørs med trygge lærere, starter med erfaring, kompetanse og rammer for å få til nettopp dette. Vi kan tilby de rammene, i små og oversiktlige omgivelser. Ved å legge til rette for at skolene kan tilby vanntilvenning innendørs, kan man få økt trygghet på å ferdes i og ved vann utendørs, sier Westgaard.
En time med lek
Etter en lynrask tur i garderoben, er det klart for å starte undervisningen. Det er musestille mens Naberd og Theodor går gjennom reglene.
– Det er ikke lov å løpe, sier Naberd og Theodor.
– Hva tror dere skjer når det blir vått på gulvet? spør Line Surdal, avdelingsleder på Navestad barneskole.
– Det blir glatt, kommer det fra elevene.
Elevene øver på å dykke etter gjenstander.
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
Alle elevene går pent til barnebassenget. De deles i grupper og starter med lek. Etter ganske kort tid har alle fått vann i ansiktet. Mange har også dukket hodet under vann.
De som kjenner seg klare for det får være med Naberd ut i det store bassenget. Her øver de på å flyte på rygg og mage, og å dykke etter gjenstander.
På slutten av timen viser Theodor frem sine kunster, en salto fra stupebrettet. De barna som vil, får også lov til å prøve å hoppe.
Flere av elevene bega seg ut på stupebrettet.
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
Å lære å svømme er viktig for det sosiale
Etter en time er det over.
– Hvordan syns dere at det var? spør Naberd og Theodor.
– Kjempegøy, svarer elevene i kor.
Kontaktlærer Irene Olsen Kolberg.
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
Den opplevelsen deler også kontaktlærer Irene Olsen Kolberg.
– Det er fantastisk fint å få bade så tidlig som i 2. klasse og i tillegg bli henta på skolen. Det betyr mye for elevene å få vanntilvenning så tidlig, og å få være sammen på en ny arena. De har jo aldri vært sammen i svømmehallen før, sier hun.
Også de to instruktørene er også fornøyde med timen.
– Det var kjempemoro, sier Naberd.
– Det er fint å se at barna har det gøy, da har vi det gøy også, sier Theodor.
De er ikke i tvil om at vanntilvenning og svømmeopplæring er viktig.
– Det er kjempeviktig å lære å svømme tidlig mens man fortsatt lærer nye ting lett, sier Theodor.
– Å lære å svømme fra en tidlig alder er viktig for det sosiale, for da kan du være med å svømme når venner drar og bader, sier Naberd.
St. Olav videregående skole har to minibusser. De skolene som får tilbud om å være med på FLYT-prosjektet, får også tilbud om å bli hentet på skolen.
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
FLYT-prosjektet kjøres som en pilot skoleåret 24/25 og vi håper å fortsette i skoleåret 25/26. De barneskolene som har utfordringer med å få dekket kompetansemålene om vanntilvenning og trygg ferdsel ved vann kan søke om å delta i prosjektet. Inntil tre skoler kan få plass hvert halvår.