Over 10500 søkere til videregående skoler i Østfold fylkeskommune

Da søknadsfristen gikk ut 3. mars var det 10 555 søkere med ungdomsrett til videregående skoler i Østfold fylkeskommune. Av disse er det 4612 søkere til yrkesfag, 5266 som søker studieforberedende utdanning og 624 som søker på påbygg til generell studiekompetanse.

To jenter og en gutt går opp en trapp. Jentene har ransel på ryggen, gutten har sideveske. - Klikk for stort bilde Trine Sirnes

– Vi vet at årene i videregående skole er viktige, både med tanke på jobb og videre utdanning, men også for ungdommenes personlige utvikling og tilknytning til samfunnet. Derfor er vi veldig fornøyd med at så mange har søkt seg til videregående skoler i Østfold, sier Vigdis Gjerberg, enhetsleder for inntak og dimensjonering i Østfold fylkeskommune.

Portrettbilde av Vigdis Gjerberg - Klikk for stort bildeVigdis Gjerberg er enhetsleder for inntak og dimensjonering i avdeling opplæring og kompetanse i Østfold fylkeskommune. Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.

I fjor var det 10098 søkere til Østfoldskolene, det betyr at det er rundt 450 flere søkere dette året.

– Det er ikke så overraskende for det er forventet en elevtallsvekst de to neste årene. Deretter viser statistikken en nedgang i antall elever, sier Gjerberg.

Hun trekker også frem den nye opplæringsloven som en mulig årsak til de økte søkertallene. 

– Fra 1. august 2024 har alle ungdommer rett til videregående opplæring helt frem til den enkelte har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Retten til omvalg er også utvidet. Nå har eleven rett til å gjøre omvalg frem til hen er 19 år, mens de tidligere hadde rett til ett omvalg.

Det er rundt 10 600 elevplasser i Østfoldskolen.

– Totalt sett har vi nok plasser til alle søkere med ungdomsrett, men det kan bli behov for å justere noen klasser opp eller ned utfra lokale behov, sier Gjerberg. 

Stor økning for teknologi- og industrifag

Blant søkerne til Vg1 (første trinn) er det også i år flere søkere til de yrkesfaglige utdanningsprogrammene enn til studieforberedende. Hos disse elevene er det 55 prosent som har yrkesfag som førsteønske, mens 45 prosent har søkt studieforberedende opplæring.

Helse og oppvekstfag med 752 søkere (16,5 prosent) og teknologi og industrifag med 415 søkere (9,1 prosent) er de yrkesfaglige løpene som er best søkt. Studiespesialisering er det mest populære studieforberedende utdanningsprogrammet med 1313 søkere (28,7 prosent), etterfulgt av idrettsfag med 459 søkere (10 prosent).

Teknologi og industrifag er utdanningsprogrammet med størst økning sammenlignet med fjoråret. I året er det 100 flere elever som ønsker seg til det utdanningsprogrammet, noe som utgjør en økning på nesten 32 prosent. Den økte interessen viser seg over hele fylket og utdanningsprogrammet har god søkning ved alle skolene som tilbyr teknologi og industrifag.

Elevene prioriteres til sin nærskole

Skoletilbudet skal tilpasses slik at plassene blir fylt opp og flest mulig søkere får sitt førsteønske oppfylt. Østfold fylkeskommune har inntak etter et nærskoleprinsipp. Det innebærer at søkerne blir prioritert ved inntak til nærskolen. Alle ordinære søkere til Vg1 konkurrerer på grunnlag av standpunktkarakterer fra grunnskolen.  I tillegg får de 100 poeng ekstra når de søker nærskolen. Dersom det er flere søkere enn plasser, kan man bli tatt inn på andre skoler enn nærskolen.

Søkernes rettigheter

På Vg1 har søkerne rett til å komme inn på ett av de tre utdanningsprogrammene de har søkt på. På Vg2 og Vg3 har søkere som har bestått Vg1/Vg2, rett til å komme inn på et programområde som bygger på det han eller hun har gått på. Alle som har rett til videregående opplæring i Østfold fylkeskommune skal få en plass.

Første inntak til de videregående skolene i Østfold fylkeskommune er klart 8. juli.

Se også ofte stilte spørsmål om søking og inntak til videregående skole i Østfold.