Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Eleven trekker et tema 24 timer før eksamen. Temaet skal dekke et bredt utvalg kompetansemål. Med utgangspunkt i dette temaet kan eleven velge å forberede en presentasjon eller en annen form for framlegg med relevans til trukket tema til den første delen av eksaminasjonen. Eleven skal i så fall avgrense temaet ved å utarbeide en problemstilling. Mulige alternativer til presentasjon kan være egenprodusert film, faglig refleksjon av tekst, podcast, tale, monolog, samtale om lyttemateriell eller lignende. Eleven kan også velge å ikke innlede eksamen med en forberedt del i egen regi. Eleven informerer faglærer om hvilken form første del av eksamen skal ha innen kl. 15:00 på forberedelsesdagen.
Forberedelsesdagen er en obligatorisk skoledag, og eleven har rett til veiledning av en faglærer innenfor ordinær skoletid. På skolen vil elevene få veiledning deler av dagen, men ikke undervisning. I veiledningen kan eleven få hjelp til å se muligheter og til å ta egne valg. Vurderingskriterier gjennomgås på forberedelsesdagen.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 30 minutter
Del 1: Eventuell forberedt del i elevens regi (inntil 10 minutter)
I den første delen av eksaminasjonen kan eleven legge fram/vise et egenprodusert, muntlig framlegg. Det stilles krav til at eleven henviser til kilder som er brukt i forbindelse med den forberedte delen.
Del 2: Oppfølgingssamtale og fagsamtale (ca. 20 minutter eller inntil 30 minutter)
Dersom eleven innleder eksamen med en forberedt del, skal del 2 være en oppfølging av den forberedte problemstillingen med spørsmål og videre samtale om hele temaet. Dersom eleven ikke innleder eksamen med en forberedt del, brukes hele eksamenstiden til fagsamtale om temaet.
I samtalen skal eksaminator og sensor sørge for at eleven får vist sin kompetanse på en best mulig måte. Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
Eleven kan ha med notater fra forberedelsesdagen på eksamen, men oppfordres til å vise selvstendighet.
Dersom notatene er digitale, kan ikke eleven bruke digitale verktøy til noe annet enn å se på notatene sine. Det er ikke tillatt å bruke internett eller kommunisere med andre under selve eksamen.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Dersom eksamen innledes med en forberedt del, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon/visning på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.
Sensur
Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i engelsk programfag (ENG04-02) (udir.no)
Eksempeloppgaver
Engelsk 1
The past, present and the future of the English language
Relevante kompetansemål:
- bruke egnede lese-, lytte-, tale- og skrivestrategier tilpasset situasjon og formål
- bruke et rikt og presist ordforråd av generell og fagspesifikk art på en hensiktsmessig og situasjonstilpasset måte både muntlig og skriftlig
- reflektere over språklige varianter i noen engelskspråklige land
- reflektere over innflytelsen til og bruken av det engelske språket i informasjons- og meningsutveksling globalt
Engelsk 2
The state of democracy in the present-day UK and USA
Relevante kompetansemål:
- bruke egnede lese-, lytte-, tale- og skrivestrategier tilpasset situasjon og formål
- bruke et rikt, presist og variert språk av generell og fagspesifikk art på en hensiktsmessig og situasjonstilpasset måte både skriftlig og muntlig
- utforske og drøfte noen engelskspråklige lands språklige, kulturelle og politiske innflytelse i verden
- sammenligne og videreformidle noen samfunnsmessige og politiske forhold i to engelskspråklige land ut fra historiske sammenhenger