Muntlig eksamen i Matematikk programfag – Eleveksamen

Gjelder følgende fag:
REA3055 Matematikk X, REA3057 Matematikk R1, REA3059 Matematikk R2,
REA3061 Matematikk S1, REA3063 Matematikk S2

Eksamenstrekk

To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.

Forberedelse

Forberedelsestid: 24 timer

Forberedelsesdelen består av et overordnet tema med utvalgte, relevante kompetansemål som skal legge til rette for at eleven kan vise kompetanse i alle fagets kjerneelementer. Inntil to elever på et eksamensparti kan trekke samme tema.

Når eleven har trukket tema, skal det være mulighet for eleven til å stille spørsmål om noe er uklart. Eleven skal få tilbud om veiledning av en faglærer i forberedelsestiden.

I forberedelsestiden skal eleven arbeide med å se sammenhenger mellom tema og de oppgitte kompetansemålene. Eleven skal identifisere relevante innfallsvinkler til tema og utforske disse. 

Eleven velger selv om han/hun vil forberede en presentasjon av temaet til eksamensdagen. Det er ønskelig at eleven gir beskjed til faglærer på forberedelsesdagen om han/hun ønsker å starte eksamen med en presentasjon eller ikke.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 30 minutter

Dersom eleven velger å holde en presentasjon, kan denne utgjøre inntil 10 minutter. Den resterende tiden av eksamen brukes til videre samtale med utgangspunkt i presentasjonen og tema og oppgitte kompetansemål.  Dersom eleven ikke ønsker å holde en presentasjon, skal eksaminator starte eksamineringen ved å stille spørsmål som er relevante til trukket tema.

Dersom kandidaten ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitte kompetansemål til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.  

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.

På eksamen har eleven anledning til å bruke programmer, grafiske fremstillinger og andre beregninger som eleven har forberedt i forberedelsestiden. Slikt forberedt materiale kan, men må ikke, presenteres ved hjelp av digitale presentasjonsverktøy. 

Det er også tillatt å bruke hjelpemidler som lærebok, egne notater, måleutstyr, CAS, graftegner og programmeringsverktøy underveis i eksamen, med det formål å tydeliggjøre elevens matematiske forståelse og sammenhenger i faget. 

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Østfold fylkeskommune legges ved oppgavesettet.

Dersom eksamen innledes med en presentasjon, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.

Sensur

Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplaner

Vurderingskriterier

Vurderingskriterier til muntlig eksamen i matematikk S1, S2, R1, R2

Vurderingskriterier til muntlig/muntlig-praktisk eksamen i matematikk 1T, S1, S2, R1, R2
Vurderingsområder Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Utforsking og problemløsing Eleven kan i noen grad finne mønstre og sammenhenger, og løse enkle problemer. Eleven kan i ulike situasjoner finne mønstre og sammenhenger, og løse sammensatte problemer. . Eleven finner mønstre og sammenhenger, og løser komplekse problemer.  
Utforsking og problemløsing Eleven kan i noen grad bruke algoritmisk tenking i valg av strategier og framgangsmåter. Eleven kan i ulike situasjoner bruke algoritmisk tenking for å utvikle strategier og framgangsmåter Eleven bruker algoritmisk tenking for å utvikle hensiktsmessige strategier og framgangsmåter.  
Utforsking og problemløsing Eleven kan i noen grad bruke digitale hjelpemidler hensiktsmessig. Eleven kan i ulike situasjoner bruke digitale hjelpemidler hensiktsmessig.   Eleven bruker digitale hjelpemidler hensiktsmessig.  
Modellering og anvendelse     Eleven kan bruke og i noen grad lage enkle modeller som beskriver virkeligheten i et matematisk språk. Eleven kan i ulike situasjoner bruke og lage modeller som beskriver virkeligheten i et matematisk språk.   Eleven bruker og lager hensiktsmessige modeller som beskriver virkeligheten i et matematisk språk.  
Modellering og anvendelse     Eleven kan i noen grad vurdere modellenes gyldighetsområde og begrensninger. Eleven kan i ulike situasjoner vurdere modellenes gyldighetsområde og hvilke begrensninger de har. Eleven vurderer og argumenterer for modellenes gyldighetsområde og hvilke begrensninger de har.  
Resonnering og argumentasjon   Eleven kan i noen grad beskrive framgangsmåter, resonnement og løsninger. Eleven kan i ulike situasjoner begrunne framgangsmåter, resonnement og løsninger.   Eleven begrunner framgangsmåter, resonnement og løsninger.
Representasjon og kommunikasjon     Eleven kan i noen grad bruke hensiktsmessige representasjoner.     Eleven kan i ulike situasjoner bruke, og veksle mellom hensiktsmessige representasjoner.   Eleven er sikker i bruken, og veksler mellom hensiktsmessige representasjoner.  
Representasjon og kommunikasjon     Eleven kan i noen grad presentere løsninger med matematiske uttrykksformer.   Eleven kan i ulike situasjoner presentere løsninger på en sammenhengende måte, med et matematisk språk. Eleven presenterer løsninger på en systematisk og overbevisende måte, med et presist matematisk språk.
Abstraksjon og generalisering     Eleven kan i noen grad oppdage sammenhenger og strukturer og bruke et formelt symbolspråk. Eleven kan i ulike situasjoner oppdage sammenhenger og strukturer, og bruke et formelt symbolspråk og formelle resonnement.   Eleven oppdager sammenhenger og strukturer, og bruker et formelt symbolspråk og formelle resonnement.
Helhetlig matematisk kompetanse   Eleven bruker enkelte matematiske begreper og symboler når hen kommuniserer matematikk.   Eleven bruker matematiske begreper og symboler når hen kommuniserer matematikk.   Eleven bruker hensiktsmessige matematiske begreper og symboler når hen kommuniserer matematikk.  
Helhetlig matematisk kompetanse   Eleven presenterer enkelte matematiske resonnementer og løsninger.   Eleven presenterer matematiske resonnementer og løsninger.   Eleven presenterer og argumenterer for matematiske resonnementer og løsninger.  
Helhetlig matematisk kompetanse   Eleven formulerer, tolker og løser enkle matematiske problemer. Eleven formulerer, tolker, deler opp og løser kjente matematiske problemer ved å bruke hensiktsmessige problemløsningsstrategier. Eleven formulerer, tolker, deler opp og løser komplekse matematiske problemer ved å vurdere og bruke hensiktsmessige problemløsningsstrategier.