Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Forberedelsesdagen er en obligatorisk skoledag, og eleven skal ha tilgang til skolens lokaler, kunne samarbeide med andre og ha tilgang til veiledning fra en faglærer.
Eleven trekker en oppgave 24 timer før eksamen. Eksamensoppgaven består av et overordnet tema som favner bredt og dekker flere kompetansemål i læreplanen. Temaet skal være åpent nok til at eleven får vist tilstrekkelig bredde i kunnskapen. Relevante kompetansemål skal oppgis sammen med temaet.
Eleven skal i forberedelsestiden arbeide med å se sammenhenger mellom temaet og de oppgitte kompetansemålene. Eleven kan velge å forberede en presentasjon på inntil 10 minutter.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 30 minutter
Dersom eleven har forberedt en presentasjon, kan denne utgjøre inntil 10 minutter. Eleven må kunne være kritisk til kildene han/hun bruker. Den øvrige tiden brukes til fagsamtale om temaet.
Hvis eleven ikke har forberedt en presentasjon, brukes hele eksamenstiden på fagsamtale med utgangspunkt i temaet.
Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
Det er tillatt med notater på eksamen, men elevene oppfordres til å vise selvstendighet.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Viken fylkeskommune legges ved oppgavesettet.
Dersom eksamen innledes med en presentasjon, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.
Sensur
Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplaner
Vurderingskriterier til muntlig eksamen i norsk
Gjelder følgende fag:
NOR1269 Norsk Vg3 for studieforberedende utdanningsprogram
NOR1272 Norsk Vg3 for påbygging til generell studiekompetanse
Fagkunnskap og fagspråk - vektes 50 %
Muntlig kommunikasjon - vektes 20 %
Tekst i kontekst - vektes 15 %
Kritisk tilnærming til tekst - vektes 15 %
Helhetlig kompetanse