Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Faglærer skal lage minimum tre ulike eksamensoppgaver som til sammen dekker samtlige kompetansemål i faget.
Hver eksamensoppgave består av et bredt tema som dekker minst halvparten av kompetansemålene. Sammen med temaet oppgis 3-5 gjennomførte forsøk/praktiske oppgaver. I tillegg oppgis relevante kompetansemål fra læreplanen. To elever kan trekke samme oppgave.
Eksempler på temaer kan være «Mennesket og teknologi» eller «Miljøet rundt oss».
48 timer før eksamen trekker eleven tema med tilhørende forsøk og kompetansemål. Eleven må forberede seg på alle forsøkene/de praktiske oppgavene, men vil kun bli eksaminert i ett/en av dem. Dette trekkes under eksamineringen. Eleven bruker forberedelsestiden til å sette seg inn i tema og forsøk/praktiske oppgaver, og kan velge å forberede en presentasjon på inntil 10 minutter til eksamensdagen.
I løpet av forberedelsesdagene har eleven rett til minst 30 minutter veiledning fra en faglærer. Eleven har også krav på tilgang til rom med nødvendig utstyr i minst to timer. I forberedelsestiden kan det gis veiledning, men ikke undervisning.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 45 minutter
Dersom eleven velger å ha en presentasjon, kan denne utgjøre inntil 10 minutter. Eleven kan presentere på valgfri måte, for eksempel ved hjelp av tavle, PowerPoint, illustrasjon på papir eller kun muntlig med støtte i egne notater. Dersom eleven velger å ikke ha en presentasjon, går eksaminator og sensor rett til eksaminasjonsdelen.
Eleven vil deretter bli eksaminert i kompetansemålene knyttet til temaet. I tillegg trekker eleven ett av forsøkene/en av de praktiske oppgavene fra forberedelsesdelen. Eleven skal presentere eller demonstrere forsøket/den praktiske oppgaven og kunne diskutere resultater. Inntil 15 minutter kan brukes til den praktiske delen.
Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamen er det tillatt å bruke hjelpemidler som er nødvendige for å gjennomføre en eventuell presentasjon. Resten av eksaminasjonen gjennomføres uten hjelpemidler, men utstyr til forsøk/praktisk oppgave og relevante tabeller vil være tilgjengelig i eksamenslokalet. Dersom gjennomføring av forsøk/praktisk oppgave krever bruk av pc, må eleven ta med egen pc.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Dersom eksamen innledes med en presentasjon, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.
Sensur
Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplaner