Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Elevene får utdelt en sammensatt oppgave med ulike delelementer som skal løses. Samme oppgave kan gis til hele partiet, men identisk oppgave kan ikke brukes på ulike eksamensdager.
Elevene kan samarbeide i forberedelsesdelen, men oppgaven skal være formulert såpass åpent at elevene naturlig har sin egen tilnærming og løsningsforslag. Oppgaven bør ha en bred tilnærming til læreplanen på en slik måte at mange kjerneelementer og et flertall av kompetansemålene er berørt.
I forberedelsestiden skal elevene forsøke å løse oppgaven og forberede seg på å presentere, forklare og begrunne sine løsninger på eksamensdagen.
Eleven har krav på veiledning fra en faglærer på minst én av forberedelsesdagene.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 45 minutter
Eleven kan velge å presentere, forklare og begrunne sitt utviklingsarbeid gjennom å vise fram sitt arbeid fra forberedelsestiden. Dette kan eleven bruke inntil 15 minutter på.
Etter en eventuell presentasjon går eksaminasjonen over i en dialog hvor fokuset er på at eleven skal ytterligere demonstrere, forklare og begrunne sitt arbeid mer i dybden. Her kan eleven bli bedt om å vise praktiske ferdigheter og demonstrere metodebruk med utgangspunkt i egne løsninger.
Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamensdagen skal eleven ha med seg alt egenutviklet materiale fra forberedelsedelen som danner grunnlag for besvarelsen som er utgangspunktet for eksaminasjonen. Dette materialet skal framvises på en medbragt fungerende datamaskin.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Produkter/resultater som er utarbeidet i forberedelsestiden skal ikke gis en egen vurdering, men kompetansen kandidaten viser muntlig og/eller praktisk gjennom en eventuell presentasjon av disse på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med resten av eksaminasjonen.
Sensur
Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i informasjonsteknologi (INF01-02) (udir.no)